zaterdag 21 januari 2017

Respect zwijmel

Van de week hoorde ik van een zakelijke klant dat hij vond dat ik kutwerk deed. Ik stond echt even met mijn oren te klapperen.

Lekker denigrerend. Al is mijn werk dat wel, dan nog. Het zijn meer de arbeidsomstandigheden en het monotome werk zonder vooruitzicht op verbetering wat het dit soort werk maakt. Maar het ging die klant niet om mijn werk, maar dat ik hem kennelijk lastig viel onder zijn werk. Toen ik zei dat dat nou mijn werk is (niet lastig vallen, maar afspraken maken kreeg ik dat te horen).

Mensen, denk toch eens na als je zoiets eruit flapt. Die beller is ook een mens. Niet slechter of stommer dan jij.

Respect is ver te zoeken. Luisterde naar een hoorcollege over wat monotoom werken met mensen doet. De bekende Amerikaanse arbeidssocioloog Richard Sennett gaf het al aan; de vreugde van vakmanschap dat is wat positief is. Achter een lopende band staan, de hele dag op een callcenter dag in dag uit hetzelfde script voorlezen niet.

Maar ook, wat ik op deze werkplek ervaar, het totaal flexibele karakter van deze functie. Waar voorheen gewaardeerde eigenschappen als loyaliteit en binding, vakmanschap en betrouwbaarheid belangrijk waren, zijn deze nu niet meer relevant.

Voor mij een heel blik anderen - die er dan ook zaten nadat ik van mijn onbetaalde ziekteverlof terugkwam en die met hetzelfde 'vertrouwen" op projecten werden ingezet waar zogenaamd een diploma voor nodig zou zijn. Of ervaring.

Respect, erkenning krijgen voor wat je doet, of nauwkeuriger, voor wat je bent, is waar iedereen naar verlangt, stelt Sennett. In zijn optiek is de essentie van respect het erkennen van andermans autonomie.

Om respect te verdienen zijn de eisen die aan mensen worden gesteld hoger dan ooit. "Iedereen moet even ondernemend, zelfstandig en flexibel zijn als de meest succesvollen in de samenleving. Wie het minder ver schopt, geen incasseringsvermogen heeft of (erger nog) hulpbehoevend is, moet zich eigenlijk schamen" (Hilhorst 2003).

Dat de nieuwe president van de USA als een van de eerste zaken de wet voor ziektekosten voor iedereen weer heeft teruggedraaid is een teken van deze tijd.
Trump doesnotcare


12 opmerkingen:

 1. Wat een rotopmerking van die klant. Hij moest zijn ogen uit zijn kop schamen.
  Goed gekozen muziek. Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zei die echt "kutwerk"? Dan mag ie zich wel even achter de oren krabben. Totaal respectloos. Het gaat er toch om of jij je goed voelt met dit werk?
  Lekker nummer heb je erbij gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Belachelijke reactie van die klant. Inderdaad respectloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een onbeschoftheid. Zal wel zo'n type zijn van 'getrap naar beneden en geslijm naar boven'.
  Maar.... ik vind dat drieletterige woord echt hélemaal niets en weiger het te gebruiken.
  Ook niet om te vertellen dat mijn kleinzoon (net 3) deze week zei "oma, ik mag van mama helemaal niet ... zeggen! Nee, ik mag geen ... zeggen! Ja, houdt dan je lachen maar eens in:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Trump mag dan gewonnen hebben, hij blijft een loser. Onbegrijpelijk dat die man president geworden is...
  Ik heb mijn woordje bij me maar heb nog nooit iemand uitgescholden of afgemaakt met woorden. Je kunt in Algemeen Beschaafd Nederlands zeggen hoe je ergens over denkt. Het zegt dus alles over degenen die zijn mond opentrekt en niets over degene over wie het gaat.
  Probeer het van je af te laten glijden.
  Houd de moed erin hoe moeilijk het ook is.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. kutwerk, echt een opmerking van een klootzak.
  Dit is in zo wie zo respectvol muziek

  BeantwoordenVerwijderen
 8. tja..... hoe triest ook eigenlijk maar het zegt meer over het fatsoen van die persoon, beter gezegd; het niet hebben ervan.... dan over jou. Vanuit deze lijn van werk heb ik dit soort ervaringen ook opgedaan dus ik weet een beetje hoe het voelt. Voel jij je er maar boven verheven. Ik nam ontslag en zocht ander werk, maar misschien is dat geen optie.

  Je muziek was altijd al prachtig en dat blijft het ook.


  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een rot opmerking. Zelf sta ik mensen altijd vriendelijk te woord. Het is hun werk. En daar heb ik respect voor.
  Mooie bijpassende muziek.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien was die klant iemand die zelf op weg is naar een hartaanval door de stress die hij bij zichzelf oproept door te hoge ambities? Nou ja, van dergelijke kretologie schrik ik zo langzamerhand niet meer. De tijd dat wij met rode oortjes drieletterwoorden opzochten in het woordenboek als de juf of meester even de klas uit was, ligt ver achter mij: zowel volwassenen als kinderen vinden tegenwoordig alles k*t, en voetballers met een armband om met in grote letters RESPECT schoppen elkaar het ziekenhuis in.
  Dan maar Aretha, dat klinkt veel beter, en die zong bij de inauguratie van een echt respectabele president...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi lied, jammer dat er tegenwoordig geen respect meer is voor elkaar.
  Gebrek aan woorden blijkbaar als je er zo'n soort woordenschat op na houdt.
  Het zegt meer over hem dan over jou.
  Rug recht houden!

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.