zondag 28 april 2019

Waterbewustzijn

Sinds vorige zomer, toen het heel lang heel droog was, ben ik me bewuster geworden van hoe makkelijk ik drinkwater verspil.

En zet sinds die tijd een emmer bij de douche. Voordat het water op temperatuur is (geen moderne hoppa in een keer water op temperatuurkraan, gewoon zelf mengen tot het de goede temperatuur heeft) loopt dat in die emmer in plaats van door het putje. Douche ook niet lang en - geef het eerlijk toe - helemaal uit bezuinigings-overwegingen - douche ik ook niet meer elke dag.

Dat scheelt energiekosten. Ik was me wel hoor, bij de wasbak en gelukkig hoef ik niet zoals vroeger bij ons thuis, de hele week met hetzelfde keiharde stinkwashandje te doen. Eentje, want de onderkant die hoefde niet gewassen te worden. En thuis 1 x per week in bad of onder de douche.

Met dat water uit die emmer spoel ik de wc door (kleine boodschap alleen he...) maar meestal gebruik ik dat water om de planten water mee te geven.

In de keuken heb ik een bakje staan waarin ik spoelwater opvang en daarmee geef ik ook de planten buiten water. De kraan zou ik niet meer zomaar laten 'lopen'. Dat water vang ik op.

Buiten heb ik een grote plantenbak staan die als een soort regenton dient, want niet echt budget voor een echte. De tuin besproei ik nooit meer. Vorig jaar niet gedaan, ondanks de droogte. Wel giet ik, maar sproeien is gewoon teveel water. Worden je planten lui van.

In de tuin staat niets nieuws aan planten, dus bijgieten hoeft niet. Wel staan er hele plukken Vergeet-me-nietjes. Zo mooi.

Wel grappig dat sinds de Buxusrupsen mijn buxussen hebben opgevroten, mijn tuin er iets anders uitziet. Wel wat kaler in de winter, want het 'frame' is weg, maar minder stijf nu. Ben uit een stekje wat ik illegaal van een gemeentestruik nam,  een struik aan het opkweken. Ja, dat duurt jaren, maar hoe leuk is het als het lukt.

En her en der zie ik al wat klaproosplanten groeien. Door de wind door de tuin geblazen. Ook leuk.

Dus hoe minder prettig het is om buiten te zijn in de regen, voor de tuin en natuur is het goed dat het regent. Ik moest me binnen vermaken, maar dat gaat wel lukken.


Afbeelding van Denis Doukhan via Pixabay 


F1 is vandaag te bekijken. Verstappen start op positie 4. Mooi parcours en hopelijk niet zo'n saaie race als vorige keer.

Voor iemand die onlangs Oma werd ben ik babysokjes aan het breien voor het kleinkind. Gewoon omdat ik dat leuk vind om te doen. Misschien dat zij er niets aan vindt, maar soit. Merk dat ik nog steeds me te vaak afvraag wat een ander ervan vindt. Of het wel 'aan de standaard' voldoet. Leuk genoeg is, mooi genoeg, bijzonder genoeg.

Gaat stukken langzamer dan tijden terug dat breien. Tellen, opschrijven, tellen. Maar goed..ben zelf ook al Oma he hahahaha!!


9 opmerkingen:

 1. Zo herkenbaar wat je schrijft over zuinig zijn met water. We vangen ook douchewater op. En op het aanrecht een bak voor spoelwater etc. En we hebben een regenton. Het zijn zulke simpele manieren om te besparen. Ik realiseer me nu hoeveel water we verspild hebben al die jaren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik douche kort, maar wel iedere dag. Dat is een gewoonte die ik niet los wil laten, ik vind het zo heerlijk. Maar ik zet hem vrij snel op koud, dan wil ik wel stoppen hoor. Meteen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elke dag douchen is slecht voor de huid, en dat heb ik duidelijk ervaren.Dus ook niet dagelijks.
  Dat je je spiegelt aan wat anderen vinden, is zonde, je bent zo nooit goed genoeg in eigen ogen, terwijl het de ‘ander’ een zorg zal wezen. Niet doen, wees uniek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jouw water gebruik zou het mijne kunnen zijn. Wij hebben ook nog een regenput. Die heb ik de laatste dagen gevuld. Want mocht er een lange droge periode komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. we hebben 3 regentonnen en nog een container die nu gevuld wordt uit de regentonnen. Best veel werk allemaal maar dat hebben we er wel voor over. Afgelopen zomer zelfs een bak in de aanrechtbak gezet want ook van kleine dingen even wassen, handen, bestek, bordje telt behoorlijk aan, ik had dagelijks wel 2-3 emmers buiten het spoelwater.
  Wastafel in e badkamer heeft geen afvoer, daar loopt alles in emmers die we voor de wc gebruiken.
  Ik heb jaren bij een organisatie gewerkt op het gebied van water en sanitatie in ontwikkelingslanden en dan wordt je veel bewuster van de noodzaak van water

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gaan ook bewust zuinig om met water.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou dat met dat water ook willen doen, ben bang dat ik geem medewerking krijg van het gezin... Die vinden me nu al een zeikerd als het water betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Water opvangen van de douche vind ik heel slim. Ik ben me door de droogte ook bewuster geworden van ons waterverbruik inderdaad. Hopelijk wordt het niet weer zo'n droge zomer dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kijk sinds de droge zomer van 2018 ook wat anders aan tegen regen en waterverbruik. Zo irriteert het me tegenwoordig minder wanneer het een paar dagen achtereen regent, merk ik. Mijn waterverbruik probeer ik in te dammen maar dat gaat nog niet helemaal zoals ik wil. Er zijn in mijn huis een paar waterverspillende apparaten/installaties die moeten worden vervangen. Dat gaat binnen nu en 2 jaar gebeuren. Waarschijnlijk loopt mijn waterverbruik daarna drastisch terug.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.