maandag 30 juni 2014

En schoon is mijn huis met..

Omdat ik door de verhuizing van mijn dochter zaterdagmiddag de huiskamer al goed had gestofzuigd, heb ik dat vanochtend niet weer gedaan tijdens het Bless the House rondje. De rest allemaal wel.

Maar in plaats daarvan de logeerkamer/opslaghok van mijn twee kinderen gestofzuigd en ook alle kleding die op een rek hing, opgeruimd in een kast die nu leeg is omdat dochterlief haar collectie kleding heeft meegenomen. Ook alle kledingzakken van dat Zweedse Warenhuis die langzaam aan het vergaan waren (ik denk door invloed van zonlicht) en in witte stukjes overal in die kamer terug te vinden waren, opgeruimd = weggegooid. En zo nog even haar oude kamer grondig stofzuigen dan zijn alle verdiepingen weer keurig.


Ik herken mijzelf bijna niet. Ik was nooit een "goede" en zeker geen "nette" huisvrouw. Sterker nog, ik deed zo min mogelijk en had een heul blinde vlek voor stof, vuil en rommel. Maar eigenlijk gunde ik mijzelf geen net opgeruimd huis (niet een toonzaal, maar gewoon schoon en opgeruimd). Pas toen ik The Flylady ontdekte heb ik gemerkt dat ook ik mijn huis kan schoonhouden, maar dan wel in kleine stapjes tegelijk. Niet van Moeder Flodder willen veranderen in Martha Stewart.  Alles tot in perfectie gepoetst, schoon, wat ik bij een schoonzus zie; ik zie daar nooit dat er geleefd wordt want alles blinkt, straalt, keurig netjes en zelfs in de tuin is geen enkel plukje onkruid te zien. De kat werd weggedaan omdat hij het huis slordig maakte. Hun keuken is perfect met een supergroot fornuis en alle allernieuwste snufjes en toch weet ik niet eens of ze lekker kan koken. In al die jaren heb ik er nog nooit een maaltijd mogen genieten. Andersom wel hoor. Maar goed...ik dwaal af.Het schoonmaken Bless the House noemen is gewoon heel slim. Zo maak je van iets waar je een hekel aan hebt, of uitstelt omdat je er een hekel aan hebt, een leuk behapbaar klusje, waar je nog blij van wordt ook.
En aangezien het hier regent, ga ik zo direct maar even naar zolder, dat stofzuigrondje doen. Klusje van niets, maar wel fijn als het weer is gedaan. En oh ja, misschien ook nog met mijn Flylady wonderdoeken (hahah....ik klink nu wel erg Tell Sell achtig) de ramen doen.

Mijn ergste klusje voor de maand juli (het badkamerputje van haren ontdoen) heb ik vanochtend ook alweer gedaan. Wel met mijn lenzen nog in het bakje, dat scheelt als je niet al te goed ziet wat de opbrengst is.

Inderdaad ook weer rondjes doen wat heb ik niet meer nodig doen in mijn huis. En als ik een auto ter beschikking heb, langs de kringloop gaan en dat allemaal doneren. Ik moet er niet aan denken dat ik als erfenis een huis vol rommel achterlaat waar mijn kinderen weken over doen om uit te zoeken. En naar van worden omdat ik me omringt heb met spullen, dingetjes van nul en generlei waarde in plaats van te leven.


8 opmerkingen:

 1. Vanmorgen toevallig ramen aan de voorkant gelapt en voel me weer helemaal top-huisvrouw. Had het laatste half jaar goed excuus, nieuwe knie. Verder worden ze morgen wel weer stoffig want er is een verbouwing gaande en straks worden schrootjes weggebroken, we zijn ook benieuwd wat erachter tevoorschijn komt. Is oud huis van frequent klusser van herbruikmaterialen, we hebben al heel wat raars gezien.
  Moeder van mijn vriend liet 4 hele grote totaal volle kamers achter toen ze in verpleeghuis terecht kwam, we hebben er inderdaad dagen geruimd. Vond het emotioneel erg zwaar, kende haar nog niet zo lang en dan al die persoonlijke dingen, kledingkasten vol etc. etc. Het waren echt kamers met kleine looppaadjes en er kwamen ook nog 2 bedden tevoorschijn. Alleen de keuken was snel klaar, koken deed ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is er mis met iemand die graag het huis en de tuin op orde heeft, b.v. je schoonzus? Het lijkt weleens mode om te zeggen dat je niet goed bent in huishouden of het niet leuk vindt en kritiek op anderen te leveren die dit probleemloos doen, terwijl het je niet lukt.
  Er zullen mensen zijn die het wel leuk vinden. Maar ik vind het heel normaal dat je het huis en de tuin netjes houdt. Daar is naar mijn mening niets mis mee.
  Groetjes,
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets mis mee, Lianne. Net zo min als dit minder belangrijk vinden. Merk zelf dat ik het nu zelfs prettig vind om een huis te hebben wat Bezoekersklaar is.

   Verwijderen
 3. Eens met Lianne, ik haal nog zelf veel schoonmaakinspiratie van mams, wat mij "bij de les houdt". Aanwezigheid van huisdieren scheelt ook heel veel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. sinds mijn dochter het huis uit is en ook haar kat meenam is het een stuk gemakkelijker geworden om het huis netjes te houden, verder ben ik ook flink aan het opruimen, weggeven en weggooien en ook dat zorgt ervoor dat het schoonmaken een stuk makkelijker is, mijn dochter had er eerst moeite mee dat ik zoveel wegdoe ,maar toen ik haar uitlegde dat bij een eventuele verhuizing van mij er dan ook minder werk voor haar is en het voor mij nu allemaal veel makkelijker bij te houden is heeft ze er wel vrede mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben al jaren fan van Flylady, heb er zelf een vriendinnenclub aan overgehouden (Flying in the Netherlands yahoo groep). De mailtjes ontvang ik al heel lang niet meer, ik doe nog wel elke week een weekly home blessing en de zone. En dat helpt, want ik ben ook niet gezegend met huishoudgenen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. moeders hebben altijd die schoonmaak geheimen hahaha

  BeantwoordenVerwijderen