woensdag 18 juli 2018

Oh Oh

Lees regelmatig dat Oma's (en soms ook Opa's) vaste oppasdagen hebben. Dus jarenlang oppassen. Iedere week. En als er nog een kleinkind bij komt ook op dat kind of op een andere dag op dat kind (als het een neefje of nichtje is). Voor je het weet ben je de hele week aan het oppassen en kom je niet meer toe aan je vrije dagen op jouw manier invullen. Want, zo sprak een vriendin, eenmaal gewend is het moeilijk om weer af te wennen.
Maar mij lijkt het heel erg vermoeiend als je na jarenlang werken denkt dat je vrij bent en dan toch weer 2 dagen ingepland staat. Maar dat is mijn mening he...geen wet van Meden en Perzen.

Dit is een invalservice; want vaste dagen dat lijkt me helemaal niets. Maar in nood sta ik altijd klaar.

Merk dat mijn energiepeil nog niet 100% is. En dat ik moet wennen - bij vroege diensten, want mijn kinderen werken op een plek waar ze bijna 24 uur per dag open zijn - aan vroeg opstaan - voor de zon op is - , alle dingen doen die je zoal doet in de ochtend en dan ook nog op tijd bij de bushalte staan om de bus naar het station te nemen en daar de trein.

Het is anders denk ik als je op je fietsje of in de auto of op de step of met de benenwagen maar eventjes moet reizen. Gelukkig begint haar man wat later, dus hoef ik niet helemaal voor dag en dauw paraat te staan. En volgende week 'maar' 2 dagen en dan late dienst, dus niet een volle dag.
Maar goed; ik trek het sowieso nu niet om er nog iets 'naast' te organiseren of te doen. Dan maar een kleine boete accepteren voor een te laat ingeleverd biebboek. Ik weet dat als ik nu 'even' naar de bieb ga fietsen ik dat moet bezuren met stress. Dus laat maar even.

Moest vandaag weer enorm lachen om en met kleinkind. Ze ontdekte mijn slippers en daar paradeerde ze op rond. Klein rondje want ze zijn haar wel erg te groot. En de gekke bekken die ze kan trekken, daar herken ik mijn dochter precies in.
Lekker met wat water gespeeld. Echt spetter de spatter en dat is al genoeg en leuk. Toen ik een rondje met haar wilde wandelen - zij in de wandelwagen en ik erachter - duwend he..- snapte ik niet hoe hij weer in de zitstand moest komen. Gelukkig appte mijn dochter even hoe dat moest. Kon kindlief tenminste wat zien van de mooie dag en de eendjes in het water.

Slapen dat is vechten tegen de slaap. De dag is veel te leuk om te verslapen, maar uiteindelijk valt ze met haar pop van de Teletubbies in haar armen, in slaap.En dan na de 'dienst' weer naar huis, lopen naar het station, altijd druk die trein, honderden mensen met rolkoffers. Gelukkig was de bus thuis wat minder vol.

Nu even de voeten een voetenbadje geven en dan weer op tijd (kan niet echt direct slapen...maar goed..je rust toch) naar bed want de wekker staat weer op vroeg. Slaap lekker onder een laken; geen dekbed want dan drijf ik mijn bed uit. En alles klaarzetten wat mee moet morgen.5 opmerkingen:

 1. 't Is net welke plicht iemand zichzelf oplegt. Ik pas wel op twee vaste dagen op en over het algemeen vermaak ik me best met ze. Ik woon sinds een half jaar wel om de spreekwoordelijke hoek, dus dat scheelt.
  Vandaag was de oudste (4) spelen bij een vriendje en was ik alleen met de jongste (2). 't Was lekker rustig (ik geef het eerlijk toe), helemaal toen hij bij ons thuis ook nog eens op de bank in slaap viel, met een beer uit onze eigen collectie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zie het om me geen genoeg, 2 schoonzusters waarvan bijna alle vrije tijd wordt opgeslokt. En als er eens nee zegt over extra oppasbeurt, krijgen ze nog een boos gezicht ook. Laatst nog wilde mijn schoonzus op vakantie, maar dat kon echt niet... grrrr..
  Mijn moeder heeft het altijd gezegd en ik ook: structureel oppassen ga ik nooit doen. Maar als de nood aan de man komt ben ik er.
  Toen zoon nog in Nederland woonde, werkte ik nog en schoondochter was gewoon huismoeder, dus was het ook niet eens aan de orde. Ik heb mijn 2 halve dagen vrij omgeruild voor een hele dag, de woensdag en soms haalde ik dan een van de meisjes op dinsdag na werk op en ging dan woensdag wat leuks doen. Maar niks verplicht.. gewoon omdat ik er zin in had en het heel leuk vond en zeker niet elke week. Ik hoor veel mensen van mijn leeftijd en zeker ook jonger klagen, dat ze niet meer aan zichzelf toekomen.
  Lekker doen wat je goed dunkt Cellie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn kleinkinderen wonen aan de andere kant van de wereld en wat zou ik graag een of meer vaste oppasdagen hebben...........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb zelf 2 kleine kinderen en mijn ouders passen soms op, maar dan direct een hele week (eigenlijk altijd in de vakanties). Dan slapen mijn ouders hier, of de meiden slapen daar. Het eigen programma van mijn ouders gaat altijd voor; als zij niet kunnen, regelen we wat anders, dat vind ik niet meer dan normaal.

  Kun je daar niet blijven logeren, als je 2 dagen achter elkaar oppast?

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja... Hier nog niet aan de orde. het is natuurlijk maar en aantal jaar, maar als je er ver voor moet reizen is kinderopvang misschien een optie?

  BeantwoordenVerwijderen