woensdag 25 juli 2018

Schoenen - zo sterk sta ik er nog niet in

Een onschuldig appje - want tegenwoordig bellen we niet meer - zorgde ervoor dat ik even van de wapp was.

Nou ja, even. Eerlijk gezegd wel iets langer. De rest van de dag.

Want ik voelde de stress van 'goed' moeten zijn. Iedereen weer tevreden 'moeten' stellen. Waar ik net wekenlang met mijn therapeut had gesproken over bepaalde patronen in mijn familie, bij mij. Bij mij vooral.

Waarom zou ik nu weer door roeien en ruiten gaan om de Goede Dochter uit te hangen. Oh en er is nog een heel roedeltje goede dochters, zonen en kleinkinderen om de hoek voorradig. Spreek die maar eens aan.

Door de emoties die de vraag opriepen, voelde ik mijn energie wegstromen. Zo zonde van de dag. Maar ook dat ik snap dat mijn energiepeil dus nog niet stabiel is. En er lekkages zijn. Als ik dat toesta.

Wel geleerd om niet onmiddellijk een antwoord te geven. Dat geeft al ruimte.
Dat "neen" ook een antwoord is.
Niet in discussie gaan; niet meedoen met spelletjes.
Altijd checken bij de bron.

En dat er uiteindelijk niets aan de hand was, maar dat het de paniek van een ander was, die dat bij mij parkeerde.

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel, maar vandaag ga ik het wederom zo rustig mogelijk doen, om van de week een goede oppas voor mijn kleindochter te kunnen zijn.

Kon gelukkig goed slapen vannacht. Was voor de wekker wakker, maar besloot dat ik het rustig aan ging doen. Alleen wat boodschappen halen, langs de apotheek morgenochtend maar langs de apotheek en voor de rest op Tropenrooster.  Het lijkt alsof het gaat regenen, heel erg donker en bewolkt, maar ik ruik geen regen. Dus toch maar wel de was buiten gehangen. Kan altijd nog naar binnen als het moet.

Wel ruik ik een lekker kopje verse koffie. Kom maar door.9 opmerkingen:

 1. Gelukkig dat er uiteindelijk niets aan de hand was, maar dat je in de stress schiet door een appje zegt toch wel iets, denk ik.

  Hier ook donkere wolken, ik hoop op een bui!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk zijn oude ingesleten patronen niet zomaar weg. Maar je doorziet het en weet welke taktieken je kunt gebruiken, mens dat is al een wereld van verschil!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leermomentje dus. Ik hoop dat je vandaag van je dag kan genieten. En ja, het is raar weer vandaag; ook hier bewolkt, maar broeierig.

  Boeiend ook soms, die verwachtingen die er soms binnen families zijn van elkaar: "Jij bent ook altijd ...", "Als jij later opgroeit, dan moet je ... zijn/worden" et cetera, et cetera. Wat een "moeten" af en toe. Succes met het daarmee om leren gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaat dat ooit over dan? Bij mij niet hoor. Er zijn momenten dat ik al schrik al er een appje binnenkomt. En nee zeggen kan ik wel maar ja schuldgevoel daarna he, kost net zoveel energie als ja zeggen en het toch doen.
  Daarom ook de contacten geminderd en dat geeft wel rust. Ik geloof niet meer in een makkelijk leven maar wel een leven die leefbaar is met hier en daar rust en mooie momenten. Was in de vakantie erg ontspannen en kon erg genieten.
  Zet m op. We raken niet uitgeleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mensen verwachten per direct antwoord ook als je vrij bent of juist aan het werk. Als je bezig bent of gewoon geen zin hebt. Ik ben mensen gaan blokkeren op WhatsApp ze mogen me bellen als er iets is. Bewaak je grenzen dat doen zij ook daarom schuiven ze het op jouw bord.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Zeeland hadden we om 6 uur wat regen en natuurlijk was ik gisteren vergeten de kussens binnen te halen, dus liep al vroeg bloot rond buiten.
  Later nog wat gespetter maar mag geen naam hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is goed dat je niet direct antwoord geeft. Eerst even laten zakken, eerst nadenken over wat je het best kunt zeggen of doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed gezien.Jouw nee zeggen is goed voor jou...daarvan raken zij de kluts kwijt want de makkelijke oplossing voor hen is van de baan,hun (makkelijke)plan is afgeketst, ze moeten dus aan de slag voor een andere oplossing.Dat is wennen voor die andere mensen.

  Best goed dat je hun paniek ziet. Laat die de volgende keer ook bij hen. Zoals je schrijft is er een heel leger aan anderen die ook wat kunnen doen.
  Jij hebt goed voor jezelf gezorgd. Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo herkenbaar, leg het probleem maar bij jou neer, dan is de ander er vanaf. Niet direct reageren is al een hele stap. Daarna moet je leren om geen schuldgevoel te hebben nadat je "nee" hebt gezegd. Dat blijft bij mij een probleem, want de paar keer in mijn leven dat ik nee zei, en dan niet eens hard nee maar meer een "misschien niet", vond de ander dat hij/zij dan maar niet meer met mij in contact wilde blijven. Ik weet nu, eindelijk, dat dit uiteindelijk voor mij beter is geweest, maar dat is een proces van vele jaren geweest.
  Sterkte gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen