woensdag 26 juli 2023

Ergernisje

Behalve dat inwerken van een collega mega veel tijd vraagt is het ook nog vervelend en lastig als ze niet op kantoor kan komen omdat haar kind ziek is en geen opvang heeft. Nou ja, heeeel ziek is. Dat je denkt dat kind naar het ziekenhuis moet. Niet een keertje, maar (in mijn ogen) heel vaak. Terwijl ze nog niet zo lang hier werkzaam is.

Kind heeft gewoon een buikgriepje, maar het drama en dan gewoon gaan thuiswerken, zonder het team op de hoogte te stellen, alleen mij achteraf  en de leidinggevende dat is super vervelend. Ik kan haar dan ook niet zaken uitleggen die echt ter plekke gedaan moeten worden en ja hoor...nu appte ze me op mijn prive nummer (waarom geef ik dat dan ook!) dat haar inlog was verlopen. Precies waar ik voor gewaarschuwd had. En ik blijf niet bezig met waarschuwen. Let erop en check je email account want daarin (en trouwens ook als je aan het werk bent krijg je een pop-up) krijg je dit soort meldingen. Op tijd in actie komen. 

Maar ben je niet ter plekke, kan je, vanwege beveiligingen van dat systeem (is niet van ons maar van onze opdrachtgever) er niet zomaar in. Kennelijk heeft ze zich dat onvoldoende gerealiseerd. 

Trouwens, iedereen is hier op kantoor zo laks daarmee. Oh...daar is onze leidinggevende toch verantwoordelijk voor?
Nou nee, jouw inlogcodes, jouw verantwoording!! Vooral omdat je een persoonlijke log-in hebt. Dat kan een ander toch niet bijhouden? Sukkels.


Image by Lukas Bieri from Pixabay



Nu ben ik nog de enige van mijn bedrijf die een werkend account heeft. Waar ik dagelijkse mee inlog. Heb het ook netjes op tijd weer van een nieuw wachtwoord voorzien. Zou er gewoon een tientje per inlog voor moeten vragen aan die lakse collega's.

Maar zelfs op je vrije dag voor dat soort stomme zaken geappt worden...Haat dat! Hou gewoon zelf je wachtwoorden bij. Noteer zaken!! Werk structureel en onthoud zaken.

Heb haar dus maar even laten wachten op mijn antwoord. Niet zo aardig van mij. Toevallig (nou ja, niet echt; nul zaken op de planning behalve administratie, was doen en schoonmaken) was ik thuis en kon ik bij mijn werkgegevens. 
Zat ik nu wat leuks te doen buitenshuis, dan was het jammer de bammer. 

Koffie is klaar!

Jullie wel eens zulke collega's? 

Nu eerst maar even koffie drinken en dan aan mijn administratieve taken gaan. Is dat ook weer gedaan. 




11 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind het bewonderingswaardig hoe jij zaken naar je toe trekt en op lost die eigenlijk voor anderen bedoeld zijn. Een gouden collega! Ik denk dat je daar erg om gewaardeerd wordt. Een heerlijke, betrouwbare vraagbaak waar iedereen altijd op terug kan vallen. Een fijne rol binnen je team. Collega's zijn je dankbaar daarvoor en dat is heel veel waard.
Marijke.
(Ik schrijf dit zonder cynisme)

Bettie zei

Gelukkig niet. Maar het wordt tijd dat jij eens van je af bijt. Dit is niet normaal

Siebrie zei

‘Ik ben vandaag vrij; je kunt hierover contact opnemen met X’.
Laar mensen hun eigen boontjes doppen! Daar leren ze het snelst van.

pourquoi pas ??? zei

Ik vind regelmatig dat je op mijn man lijkt. Omdat hij zo een groot verantwoordelijkheid gevoel had op zijn werk snapte hij werkelijk niet dat anderen dat niet hadden. Je een week ziek melden voor klein griepje, te laat komen, dokter afspraak om 12 uur zodat het niet de moeite was om in de ochtend te komen en ga zo maar even door. Ik weet uit ervaring dat je anderen niet kan veranderen, die blijven echt wel zo doen dus moet je zelf veranderen en meer maling aan alles krijgen maar weet ook dat dat bijna niet te doen is. Veel iefs en sterkte.

Anoniem zei

Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook kritiek en je ergert je flink.
Doe daar wat mee !

Jenna zei

Zulke collegas had ik. Maar vrije dag is vrije dag. Op mijn eerstvolgende werkdag reageerde ik dan. Nooit op mijn vrije dag. Deed ik vroeger wel maar kreeg daar geen credits voor. En door niet te reageren werden mijn collegas zelfredzaam en losten het vaak dan zelf op of niet. Maar dat was dan niet mijn probleem. Scheelde bij mij een boel ergenis. Ik vind het bewonderingswaardig als jij het wel doet maar let wel op je eigen grenzen. Een ander doet dat niet voor je.

Anoniem zei

Waarom, echt, waarom reageer jij op je vrije dag op dergelijke mensen? Dit zijn geen collega's, deze types zijn bloedzuigers.
Groet Kniepertie

mrs H. te B. zei

Mmm, niet zo aardig van je om niet direct - op je vrije dag- te reageren ???? Zo'n type collega zou ik echt minstens een dag laten wachten! Zelf geen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen werk, en die verantwoordelijkheid bij jou neerleggen? Ik zou zeggen: ga op je handen zitten, en.laat haar het zelf uitzoeken! Kost wat oefening van jouw kant, maar echt, het levert zelfstandiger collega's op, en voor jou: rust! Je vrije dag is toch verdorie (in principe) je vrije dag!???
Vroeger noemden ze dit wel eens een Messias- of een Atlas complex (en geloof me: been there, done that - a lot!!).

Christina zei

Ik zet accounts van mijn werk (e-mail, whatsapp) altijd op stil op mijn vrije dag. En eigenlijk nog eerder, zodra mijn werkdag afgelopen is gaat de boel op stil. Ik zie het niet, ik lees het niet, ik vind het weer als ik de volgende werkdag aanwezig ben. Inclusief die grensoverschrijdende mailtjes op vrijdagavond en het "je hebt nog niet gereageerd" vervolg op zondagmiddag.

Heel veel van dit soort ergernissen kun je voorkomen door er niet in mee te gaan. Geef inderdaad je privé-nummer niet. Heb je dat al gedaan? Vraag ze om het te verwijderen. Geef geen antwoord op je vrije dag. Los andermans problemen niet op. Doe je dat wel, dan ben en blijf je de klos.

Dus, ook al heb je het tot nu toe gedaan, de enige die dit kan stoppen ben jij. Jouw grenzen, en die bewaak jij en ze hoeven het niet leuk te vinden als je ze terugduwt. En het zijn en blijven jouw grenzen, ook al zijn ze er tot nu toe voortdurend overheen gedenderd.

Sylvia zei

Sinds ik weg ben uit Croos, ben ik ook weg van de collega's die mij ook appten om ww. Of kopieerpapier dat op was. Als ik vrij was. Of op vakantie. Nu hebben ze ineens een opvallend zelfredzaam vermogen.

Mevrouw Niekje zei

Ik heb te pas en te onpas jongere collega's met kleine kinderen die niet op het werk verschijnen omdat een kind ziek is. Ik kan me niet herinneren dat dit altijd al zo was, het lijkt of het nu veel vaker gebeurt. En omdat het goed gevonden wordt gebeurt het nog een keer en nog een keer, doet een andere collega het ook want die vind dat het dan ook voor hem/haar geldt, en dan nog een keer en zo komt het dus veel vaker voor. Maar de leiding/directie zegt er iets van maar doet er verder niets mee. Ja, dan stopt het niet.