donderdag 15 januari 2015

Geld maakt Gouden Bergen Gelukkig veel waard!

Komische programmering op SBS6. Eerst een programma waarin 3 wat minder goed gesitueerde mensen bedelen om geld. Daarna een proefprogramma van een nieuwe Serie met als subtitel dat De Rijken het ook niet makkelijk hebben en tot slot Wat ben je waard.

Het eerste programma kan ik meestal niet echt goed naar kijken, maar stond nog een stukje van op de Recorder (wilde Gouden Bergen zien). Ik zie in dat eerste programma toch wel veel mensen die ontkennen wat hun eigen inbreng is in hun financiele misere. Laat staan dat ze inzicht hebben in hun gedrag. Zodra ze zicht op geld hebben, wordt dit onmiddellijk omgezet in consumentengoederen. Lekker shop until we drop...want dat hebben we wel verdiend. Ik herken het een beetje als mijn eigen eetgedrag. Iets lekkers kopen als het goed gaat, want dat had ik wel verdiend. Als ik het zo type zie ik hoe krom deze redenering is, en toch deed/doe ik het.

En zo dus ook veel mensen met financiele problemen. Als er een scheepje met geld binnenkomt (of iets meer dan er gedacht was) dan wordt dit omgezet in spullen, iets leuks, iets lekkers en zelden in een extra aflossing. Of een spaarpotje.
En Mea Culpa hoor...ik heb het ook door schade en schande mezelf moeten leren en nog steeds kan ik mezelf erop betrappen dat ik soms uit de bocht kan vliegen. Gelukkig zijn dat kleine bochtjes en is vliegen een te groot woord, maar ik merk dat het loont om me ervan bewust te blijven.

Lijkt me raadzamer dat alle mensen die bedelen om geld een financiele coach krijgen. Waarom loop je vast, is het structureel of inderdaad - geheel buiten jouw schuld om? Ik ben bang dan het iets structureels is.

Het volgende programma was heerlijk om even in onder te duiken. Ook mensen die Gouden Bergen hebben ken ik en ja hoor...ook de rijken hebben hun problemen. Hoop dat SBS6 besluit hiermee verder te gaan.Dan is het laatste programma nog het leukst; mensen die denken dat ze heel veel waard zijn, maar in feite alleen maar schulden hebben, of andersom; mensen waarvan je zou denken dat ze geen nagel hebben om aan hun kont te krabben, die hun zaakjes goed op orde hebben.

Allemaal leerzaam.


4 opmerkingen:

 1. Lijken me een heel aardig programma's, Gouden Bergen en Wat ben je waard, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik de commerciële zenders altijd oversla in de gids. Ik heb zó'n hekel aan al die reclames tussendoor en ik vind het niveau van bijna alle programma's op die zenders nou ook niet om over naar huis te schrijven! Toch ga ik op deze twee programma's eens letten.
  ('t Komt trouwens ook best vaak voor dat we de tv na het nieuws uitzetten.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O balen, ik heb het allemaal gemist! Volgende week in de herkansing! Ik heb me vorig seizoen ook vaak verbaasd bij Wat ben je waard...ik zal het ook opnemen, kunnen we de reclames door spoelen :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet eens even zien dat ik kan opnemen voor mijn tv premiere.... Zelf heb ik de afleveringen die je noemt niet gezien. Dat van de rijken lijkt me erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.