zaterdag 13 juni 2015

Werkzwijmel

Toen ik begon te werken, was De automatisering, pas begonnen. Bedrijven die een computer hadden, die hadden daar vaak een aparte kamer of hele afdeling voor. Het heilige der heiligen was dit. Gekoeld en alleen door mannen met verstand van zaken te betreden.

Ik heb leren typen op een typemachine zonder elektrische aandrijving. Met 10 vingers en 10 doorslagen (zoek maar op wat dat zijn). En leren raderen. hahah...

Wat een heerlijkheid toen de IBM typemachine uitkwam en je daarmee wel 1 hele regel tekst kon corrigeren. Brieven in steno noteren of lange vergadering in steno opnemen en uitwerken op de typmachine en dan in setjes kopieren in de kopiermachine.

De krantenredactie had nog een telex en die gele rollen met telexberichten kent niemand nu meer. Of van die grote computer-uitdraaien in boekvorm. Of programmeren in MS-DOS.

Dit filmpje geeft een aantal zaken uit die tijd weer. Die typmachine, de kopieermachine met automatische setjesmaker, de grote type/secretaressekamer, het koffie halen voor de baas...Roken op kantoor. De Rolodex.8 opmerkingen:

 1. Haha hilarisch filmpje!
  Ja ik heb ook netjes mijn typdiploma gehaald, maar ik weet niet meer hoeveel aanslagen per minuut.
  De rijdende typschool kwam bij ons op de middelbare school.
  Ik was receptioniste op een groot kantoor dus die gele telexbandjes ken ik zeker.
  Wat een enorm apparaat was die telex! En we hadden ook een stencilmachine!
  Elke week een nieuwsbrief maken en stencillen, wat een rotwerk en uitkijken voor inkt op je kleren. Een kast van een telefooncentrale met 4 binnenkomende lijnen haha.
  Mensen van het magazijn hadden een pieper, dan kon ik ze oppiepen, daar had ik weer een ander apparaat voor.
  Wat gaat alles dan makkelijk tegenwoordig.
  Je liedje brengt heel wat herinneringen naar boven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig filmpje. Ja, herkenbaar. Ik begon in 1973.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In mijn werkzame leven was ik P&O'er en kwam zodoende op vele verschillende afdelingen. Vele zaken uit het filmpje ken ik dus allemaal van de afdeling Personeelszaken en de secretaresse-groep die o.a. voor ons zaken uittypte, later via de computer. Een heerlijke muziekkeus vandaag. Bedankt en een fijn weekend ook namens Mara.
  Salu2 Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh en wat was de eerste terminal een uitkomst alleen wat deden de ogen zeer van die rode letters. Hier zit ik nu met een glimlach van hier tot gunder on my face.Wat een schat aan herinneringen haal je naar boven. Heerlijk Dolly Parton.
  Dank je wel

  Lieve groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook een typediploma met eervolle vermelding. Allemaal negens! Nu ben ik minder snel, maar je verleert het eigenlijk niet.
  Het blijft een leuk nummer!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We worden oud, dat we ons dit allemaal nog herinneren! Ook ik heb al die apparaten meegemaakt en m'n typediploma's A en B gehaald. Net als jij vond ik die IBM machine een zegen, geen gedoe met type-ex meer. De Rolodex heb ik trouwens tot ik stopte met werken (2014) gebruikt, vond en vind het een handig opzoekgeval.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach, toen ik begon te werken waren er geloof ik nog geeneens elektrisch aangedreven typemachines, en de computer van de universiteit (met ponskaarten!) kon minder dan de kleinste zakjapanner nu. Er kwamen net de eerste transistoren op de markt... Grappige song van Dolly!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In '83 kreeg ik mijn eerst computerles, nog met van die cassettbandjes als floppies. Moesten we in programmeer-taal een som oplossen. Ik begreep er helemaal niets van en was stukke sneller als ik het gewoon op papier deed. Wat een onzin vond ik het toen.
  Gevolg, het duurde ruim 17 jaar lang voor ik het nut van de pc in kon zien ;)
  Toen was Windows inmiddels geboren. Dat was een stuk makkelijker :D

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.