vrijdag 31 mei 2019

Geen kwijtschelding mevrouwtje

Om alle populaire meningen even bij te stellen over dat het zo'n feest is om van een minimum inkomen te moeten leven, want dan krijg je "alle" vrijstellingen voor belastingen die iedere burger wel moet betalen.

Ik niet hoor.

De Rijksnorm vermogen (daar kom ik pas achter, wat die norm is,  nadat er een vrijstelling is aangevraagd) is voor dit jaar, volgens de berekening van de Belastingsamenwerking van mijn Waterschap namelijk € 1025,55.

Heb je net de 'pech' dat je achterstallige betalingen ontvangt van weer andere rijksoverheden, dan heb je op dat moment dus teveel 'vermogen'.
Dus spaarzaam zijn loont helemaal niet. Je kan beter al je geld opmaken, dan proberen je eigen broek op te houden en een spaarpotje voor de onvoorziene zaken aan te houden, zoals eigen risico (nou ja..onvoorzien; dat ben ik gewoon kwijt) en voor zaken in huis die vervangen moeten worden want aan het einde van hun (al verlengde) levensduur.

En het allergrappigst vind ik dan de opmerking dat ik nog niet alles betaald heb. Nee...logisch, ik was in afwachting van  uitsluitsel. Dus alweer een goede les - die nergens staat, maar je dus proefondervindelijk moet ervaren - om wel direct te betalen en dan maar kijken of je het achteraf, bij goedkeuring, terugontvangt.

Ach...ik denk maar zo; ik had het in mijn budgettering WEL staan, dus niet gerekend op kwijtschelding, juist omdat ik de normen niet ken. Maar via mijn vrijwilligerswerk al wel begreep dat die erg laag zijn. Dus helemaal niet conform de normen van het Nibud. Of de normen die je als vermogen mag hebben in de Bijstand.

Nu ken ik de normen dus wel, maar ik hoop dat ik er volgend jaar geen gebruik van hoef te maken. Het feit dat je belasting moet betalen, betekent vaak ook dat je een redelijk inkomen of vermogen hebt. En daar best eens bij stil mag staan dat dit niet zo vanzelfsprekend is.

Zag verleden week bij de tentoonstelling van Teun Hocks een beeld van een man slapend in kartonnen dozen in een net pak. Dat bracht mijn voorland of beter gezegd, met grootste angst,  weer even heul dichtbij.


Afbeelding van Claudio Bianchi via Pixabay 




Dus al eerste vandaag maar direct dit openstaande bedrag overmaken. Gelukkig kreeg ik mijn 5% vakantiegeld ook (over een paar maanden maar hoor), dus voelt het allemaal al stukken minder au. Kan ik dat direct doorsluizen. En gelukkig kocht ik die broek niet!

De zon gaat schijnen, het is fijn weer, de was zit in de machine en ga ik straks buiten hangen. Duss..zo slecht is het allemaal niet. Als ik me dat maar blijf realiseren. Elke dag te eten, een veilig dak boven mijn hoofd en ik ben er gewoon nog.




6 opmerkingen:

Petr@ zei

Stoere vrouw! X

Anoniem zei

Ik hoop toch zo dat je binnen afzienbare tijd een leuke baan vindt met een fijn salaris.

Anoniem zei

Fijn weekend.

Anoniem zei

Gewoon zorgen dat je volgend jaar niet zoveel geld op je rekening heb staan . Op tijd er afvallen en thuis sparen of het aan iemand in bewaring geven. Je hebt al zo weinig en het is niet illegaal of zo.

Anoniem zei

afvallen = afhalen

Sylvia zei

Al die bizarre K*^%$ regeltjes :(