zondag 27 juni 2021

Frambozen

Kocht voor het eerst in zeer lange tijd, een doosje frambozen. Vond ze altijd te duur. Zo'n klein bakje en dan die prijs. Maar nou ja; probeer het maar een keer. Het mag. En belangrijker; het kan.

Ben niet echt gecharmeerd van het mondgevoel. Snap wel dat het zurige juist lekker is in jam en taart. Jammer, maar gelukkig is er nog veel meer fruit waar ik uit mag en kan kiezen. Wat een overdaad is er. Hou wel enorm van aardbeien, maar ook daarbij heb ik gemerkt dat er echt wel verschil zit in hoe de smaak is en structuur. En alleen aardbeien in het seizoen eten. 

Die bij de Albert Heijn vind ik dus niet lekker. Als ik erin bijt en direct een zure bek trek, dat voelt niet goed. Bij de Deen hebben ze altijd - als lokkertje - op een stelling voor de winkel van die ouderwets aandoende bakjes staan en die zijn echt zoveel beter en voller van smaak, vind ik. Allebei Hollandse aardbeien. Oh ja, er zit geen groenteman in het winkelcentrum. Vrijwel nergens hier (meer).

Maar de Deen aardbeien zijn niet helemaal in plastic verpakt. Kartonnen doosje. Je moet er gewoon een papieren zakje omheen doen. Stond vorige week een beetje te hannesen met mijn pols ingepakt in zo'n brace en net die beweging dan niet kunnen maken van soepel dat bakje in dat zakje steken. Hielp een medewerkster me daarmee. Zo lief. 

En deze soort aardbeien doen me denken aan de aardbeien die mijn vader op zijn landje kweekte. Een stukje grond waar je een moestuin kon aanleggen in een tijd waarin dat heel ouderwets was, maar wel handig als je veel monden te voeden had. Moestuin vlak bij een stuk bos, dus hoera voor de konijnen!

Mijn vader had er het verstand niet van en er zeker geen geduld voor, dus ik mocht een groot stuk gebruiken voor het kweken van bloemen. Had hij minder te doen. Midden jaren 70 waren droogbloemen helemaal hot, dus dat soort bloemen kweekte ik daar. En hing ze te drogen op zolder. 

En aardbeien. Heel veel aardbeien. Uiteraard allemaal tegelijk rijp. Die aardbeien waren zoet, vol van smaak en zelfs met zand erop lekker. Dan wilden alle kinderen wel komen helpen op de tuin. Bakken vol haalden we per keer eraf. 

De rest herinner ik me niet meer goed. Alleen de andijvie, tot snot gekookt en dan nog altijd zand erin. Brrrr...En heel veel sperziebonen moeten eten, want ook allemaal tegelijk rijp. En sperziebonen van de struiken afhalen. Maar gewoon teveel neergezet en ook nog alles tegelijk. En sla. Ook altijd met zand. En een ei (of twee, want later met 8 personen) en slasaus. En 1 tomaat in stukjes erdoor. Dat was het. Niks geen fancy pancy dingen. Sla was kropsla met ei, tomaat en een dot slasaus.

Geniet straks lekker van mijn fruithapje. Wat frambozen, aardbeien en wat er zo op de fruitschaal ligt. Heerlijk en zo zomers ook. En luxe. Dankbaar dat ik me dat kan veroorloven. 


Afbeelding van pasja1000 via Pixabay 

Iemand wel liefhebber van frambozen? Moet ik gewoon doooooooorzetten en eraan wennen? 




9 opmerkingen:

Lot zei

Vanmorgen toevallig de eerste van eigen struik gegeten en er zullen nog vele kilo's komen, ik vries ze in en er zijn nog 3 ons van vorig jaar over.
De struiken komen bij de buren vandaan en breiden zich behoorlijk uit.
Als je een paar stekken wil kan dat ook (moet nog wel aan partner vragen of dat nu kan ivm seizoen) het zijn echt lekkere en als het goed is het je dan volgens jaar al oogst.
Over ruim een week moet ik in Lisse zijn en zou ik ze best kunnen langs brengen als herplanten nu kan

izerina zei

Ik vermoed,dat ze lekker zijn,als ze uit eigen tuin komen. Dan pluk je ze helemaal rijp.( in mijn herinnering aan mijn kindertijd.)

Geri Meftah Art zei

Ja, die andijvie met een papje. En aardbeien van de winkel, inderdaad nooit echt lekker.

Vlierbloesem zei

Frambozen heb ik vers uit de tuin altijd lekker zoet gegeten. In de winkel liggen vaak onrijpe, omdat die steviger zijn en er langer mooi uitzien. Maar het kan ook per soort verschillen. Op het moment heb ik geen frambozen in de tuin. Wel bramen, maar van een soort die zoet en zuur door elkaar heeft. Jammer als je ze zo van de struik wil eten, maar dat zuur er bij is wel weer lekker als je ze voor jam gebruikt.

Bertiebo zei

Ik vind frambozen heerlijk, maar vaak vind ik ze te duur!

Anoniem zei

Als het heet is eten we nog altijd graag kripslamet et ei en gebakken aardappeltjes. Zelf een sausje maken van wat mayo met tuinkruiden, mosterd en scheutje azijn. Zoetzure augurkjes en zilveruitjes er door.
Mijn moeder deed altijd sla met "salata". Maar cerdroeg geen rauwe groentes en daarom was sla een zeldzaamheid. Tot snot gekookt herken ik wel. Ik denk dat ze een prikkelbare darm had aar die diagnose is nooit gesteld. Ze kon ook niet tegen te vet, te koud, te scherp etc.

Siebrie zei

Frambozen zijn net onkruid als je ze eenmaal in je tuin hebt, dus als je bij iemand uit de tuin een lekkere framboos eet: vraag een stekje (of twee).

Alice K. zei

Rijpe frambozen zijn wel zoet. En dan lust ik ze graag. Maar eet ze weinig wegens de prijs. Helemaal gek op Hollandse aardbeien. Beleg er graag mijn brood mee.

mrs H. te B. zei

Ik heb heerlijke gele frambozen in de tuin. Te zuur om Lekker te zijn in de jam, maar ZO lekker als toetje zo van de struik na de maaltijd! Aardbeien uit de winkel vind ik niet lekker meer sinds ik zelf een paar plantjes heb staan. Wil ze alleen nog biologisch (maar dan zijn ze snel te duur).