zaterdag 20 september 2014

Zaterdagzwijmel met Opa

Mijn ene opa was een ingewikkelde en ontwikkelde man die niet eenvoudig was in de omgang, maar niet voor zijn kleinkinderen. Hij gaf je altijd het gevoel dat je de liefste, leukste en beste was. Alles wat je deed was mooi, fantastisch en Kind...ga er mee door hoor, dat kan je goed. Altijd bemoedigend.

Altijd waren er vellen papier om op te tekenen. Kleurpotloden en later stiften. Er was Ministeck om figuurtjes mee te maken. En Oma maakte chocolademelk met vel. Oma was altijd veel vinniger en had altijd wel een 'dat zullen we nog wel eens zien' houding.

Misschien dat je als Opa een tweede kans krijgt. Milder bent omdat je niet hoeft op te voeden. Weet dat die kinderen straks weer naar huis gaan en je niet de hele dag met ze zit opgescheept. Je op die manier het beste van jezelf kan geven, misschien ook omdat je het anders had willen doen bij je eigen kinderen, maar dat toen niet kon.

Toen ik later ouder was bleef hij diezelfde belangstellende Opa. Nooit kwaadaardig, haatdragend of bozig. En toen hij met pensioen ging, had hij het nog zo druk en zoveel belangstelling - en nog een flink aantal commissariaten - en nog steeds tijd voor zijn kleinkinderen.

Hij is al twintig jaar dood, maar altijd als ik aan hem denk is dat met liefde en weemoed. Dit liedje geeft precies weer hoe ik over hem denk.


10 opmerkingen:

 1. Heerlijk, zo'n schat van een opa. Het nummer kwam ook bij ZOZ 11 voorbij.
  Ik heb gouden herinneringen aan de moeder van mijn moeder. Een zalig mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk je herinneringen aan Opa en Oma .Mijn ene opa was ook heel zachtaardig en lief Opoe was een echte haaibaai en noemde mij zelfs een rot meid [ kwam gewoon omdat ik niet gelovig was] Leuk liedje nog altijd
  Groetjes ,Elisabeh

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach gossie, mijn opa was ook zoń lieverd, lange wandelingen, samen tuinieren en een vervolgverhaal dat hij zelf verzon.
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop dat onze kleinzoon èn kleindochter ook zo over mij gaat schrijven. Wie weet. Plezante keus vandaag. Ook ik heb goede herinneringen aan mijn opa.
  Salu2 Albert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi als je zo terug kunt denken aan je opa! Ik heb ook mooie herinneringen aan mijn beide opa's en oma's. Mijn kinderen ook weer aan die van hun en ook ik hoor, net als Albert, dat onze kleindochters met veel plezier aan ons zullen terugdenken... Een prachtig nummer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi, als je zo terug kan denken aan je opa. Ik was altijd een beetje bang van mijn opa. Hij was niet kwaad, maar achteraf denk ik dat hij géén idee had hoe hij zich tegenover kinderen zou kunnen gedragen... M'n andere opa was een lieverd, maar altijd erg op de achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had helaas twee oude opa's (73 en 77 bij mijn geboorte).Leuk dat je zulke mooie herinneringen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn ene opa maakte ik maar een jaar mee en de ander raakte invalide na een aantal hersenbloedingen. Ik weet nog hoe hij was voor die tijd, altijd druk en aan het werk. Maar daarna was alles anders.
  Mijn eigen vader heeft een onuitwisbare indruk op mijn kinderen achtergelaten. Hij is nu al bijna 7 jaar dood en de kinderen waren nog jong maar opa is nog dagelijk aan tafel hoor. Opa's zijn zo belangrijk!
  Leuk nummer heb je uitgekozen bij je herinneringslogje...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke herinneringen aan je opa. Ik heb mijn beide opa's niet gekend helaas, maar wel allebei mijn oma's en die waren ook heel lief (de een net weer anders dan de ander, maar lief waren ze). Mijn vader was een geweldige opa voor mijn kinderen en die van mijn drie zussen. Ik ben gek op dit liedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een opa om voor te tekenen...

  BeantwoordenVerwijderen