woensdag 4 juli 2018

Aqua management

Kreeg een tijdje terug van mijn waterleverancier het verzoek niet meer de tuin te sproeien. Nu doe ik dat al nooit meer - buitenkraan is al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren kapot en het kweekt luie wortels.  dagelijks sproeien. Dus ik giet af en toe met een gietertje, maar ook niet dagelijks en zeker niet alles. Eigenlijk alleen de planten die in een pot staan. Een een wat zielig uitziende Hortensia mag wel een flinke plens.

Wel let ik erop dat ik niet onnodig lang onder de de douche sta. Zeker momenteel. Een paar maanden terug keek ik naar een regenton, maar vond ze nogal prijzig (voor mijn budget dan he...), maar nu denk ik dat dit een domme korte termijn budgetbeslissing was. Want had ik nu regenwater gespaard, dan verspilde ik geen drinkwater. Niet om op geld te besparen, want water is erg goedkoop, maar voor de aarde. Ik gebruikte altijd een grote plastic bloempot, maar daar is deze winter de bodem uit kapot gevroren.

Als ik een teiltje afwassop vol laat lopen en het water nog niet warm is, giet ik dit koude water in een gieter. Heb standaard een gietertje klaar staan, om eraan te denken niet de kraan maar te laten lopen. Water na een gekookt eitje gaat ook in de gieter.


Foto van Pixabay


En ik douche kort(er). Zet ook daar een emmertje klaar om het nog te koude water op te vangen. Haren was ik sowieso niet te vaak, daar werd het alleen maar vetter van en meestal stop ik mijn hoofd onder de kraan bij de wasbak. Ik vind dat prettiger want onder de douche krijg ik altijd shampoo in mijn oog en loop ik de halve dag met een rooddoorlopen oog daardoor.

Wat was het gisteren een heerlijke zonnige dag. En een strakblauwe lucht. Eerst nog even zonder parasol buiten in de zon gezeten. Ik was al Piz Buin geworden, maar die warme zon op mijn huid doet enorm goed. Her en der wat dode knoppen weggeknipt om tweede bloei te bevorderen. Uitgebloeide planten gekortwiekt. Buurvrouw had van de gelegenheid (ik was een lang weekend weg) gebruik gemaakt om een hele lange tak van mijn rozenstruik, die overhing naar haar kant, radicaal af te knippen. Ja...rommelig he. Maar het mag. Maar even overleg is altijd fijner.

Maar goed; ik ga me daar niet kwaad om maken. Die rozen groeien wel weer verder en juist nog heftiger na flink snoeien. Dus boeien!

Had op de gratis app Vakantiebieb het boek Don't give a F**k gedownload en dat boek geeft aan dat je voor jezelf duidelijk moet maken wat nou zaken zijn waar je je echt druk om wil maken of tijd aan wil geven en de rest...Don't give a F**k. Het scheelt tijd, geld en vooral stress. En dat verpakt dit boek in vooral veel f**ken en nog meer f**ken. Lekker hip en stoer taalgebruik. Vooral en nu een hele ouderwetse uitdrukking 'heel erg jopipopi".

In een ochtendje lees je het zo uit.

Nu even wat sla uit de tuin plukken en mijn lunch maken en lekker buiten opeten. Om met die Belgische tv-kok te verzuchten: Zalig he!








8 opmerkingen:

Anoniem zei

Onze regenton is nu een week helemaal leeg. We hebben bij de kringloop een tweede gekocht, om te installeren. En ik ga kijken welke plantentypes goed bestand zijn tegen droge periodes, want ik denk dat we meer zulke zomers krijgen.

Mevrouw W. zei

Ons gazon is echt kurkdroog, maar dat geeft niet. Als het weer gaat regenen komt dat wel weer goed. Het viel me op dat onkruid deze droogte ook maar niks vindt en dat is dan wel weer heel erg makkelijk. Van de 4 hortensia's die wij in de volle grond hebben, is er 1 die nu wat extra water krijgt. De rest ziet er nog goed uit.

Anoniem zei

Doodzonde hoe alles nu staat te verpieteren. Ik word er diep ongelukkig van. Laat er alsjeblieft regen komen.

Sylvia zei

Ik heb net 20 liter water over de planten gegoten, op het balkon. Kan echt niet zonder...

izerina zei

Dat soort waterbesparen doe ik ook. Zelfs bij het verversen van de drinkbak van de hond, gaat het restje over de planten.

klaproos zei

ik sproei mijn tuin wel.. het is een van de weinige luxes die ik heb, en mijn jongens maken er dankbaar gebruik van... en mens mag wel wat vind ik..

Ellen1979 zei

Onze regenton komt van een rommelmarkt van een vereniging. Dat is wel terug te verdienen.

Anoniem zei

Wij sparen het water van de douche en het spoelwater van fruit en groente ook op om de planten buiten drinken te geven. Het eerst krijgen de planten die ons van voedsel voorzien, daarna de planten die nog moeten bloeien, daarna de planten die hun voorraad voor volgend jaar aan het aanleggen zijn of nog hard aan het groeien zijn. De rode-bessenstruik krijgt dus niks meer; die is klaar.

We hebben een groot ondergronds watervat met een ouderwetse pomp, maar het water is vuil en stinkt. Is zoiets gemakkelijk schoon te maken?

Siebrie