dinsdag 1 oktober 2019

Boekbespreking: ik heb het de tuin nog niet verteld

Alleen de titel is al wonderschoon.

Naar een gedicht van Emily Dickinson

ik heb het de1

Pia Pera is een Italiaanse auteur en vertaalster van Russische literatuur. Ook doceerde ze Russische literatuur op de Universiteit van Trento.

Ze geniet van haar grote tuin en moestuin die ze allebei al jaren onderhoudt en die haar grote vreugde bieden. Tot ze ALS krijgt en merkt dat ze steeds minder kan in haar tuin. Niet meer bukken, onkruid wieden, bukken om een mooie bloem te bewonderen, zonder een stok erbij en later twee stokken. Langzaam gaat haar lichamelijke conditie steeds meer achteruit en moet ze concluderen dat de natuur de tuin weer overneemt.

Zoals de cyclus in de natuur. De cyclus van groeien, bloeien en weer verwelken.

En toch, ondanks het zware thema, vind ik dit boek licht van toon. En mooi geschreven. Je kan lezen dat ze veel met taal heeft gewerkt. Het spreekt mij erg aan.

Vooral de stukken waarin ze hoopt genezing te kunnen vinden bij diverse healers en vooral veel goed bedoelende (maar voornamelijk goed verdienend aan haar zoektocht naar genezing) kwakzalvers. Strohalmpjes waar ze zich in het begin nog aan vastklampt. Maar ook omdat de omgeving dat (bijna eist) aanraadt.

Aanrader!



6 opmerkingen:

pourquoi pas ??? zei

Wat een prachtige titel en het verhaal emotioneert mij. Had ik even geen zin in maar wel heel mooi.liefs

Bertiebo zei

Genoteerd

izerina zei

Helaas nog niet te reserveren bij onze bieb. Maar het staat op mijn lijstje.

klaproos zei

ohhhh idd alleen de titel al.. wat moet dat een súpergevoelig boek zijn, mijn hoofd staat even niet naar lezen, maar ik ga de titel wel opslaan .
fijne dag gewenst
xxx

Nicole Orriëns zei

Een prachtige titel inderdaad. Hij maakt me nieuwsgierig naar het boek.

Jeanneke zei

Gereserveerd bij de bieb.