zaterdag 2 maart 2013

Crisisleed

Soms verbaas ik me over het inlevingsvermogen van sommige mensen met een ruim inkomen. Dat ze echt zich niet kunnen voorstellen wat een bijstandsuitkering inhoudt of wat het betekent als je een 'normaal' inkomen hebt of als je éénverdiener bent.

Dat soort mensen hebben gewoon nooit slechtere tijden gekend. Alles kon en kan altijd. Altijd elk jaar op vakantie, direct een koopwoning kunnen kopen, daarna een nog grotere woning en daarna een nog grotere woning, iedere 3 jaar een nieuwe auto. Kleding ieder seizoen alles wat in de mode is, kinderen gekleed in de kleuren en kleren die dat seizoen hot zijn. Het leek bij sommige mensen niet op te kunnen. Ik schrijf expres LEEK, want ik snap ook wel dat het soms een kwestie is van de schone schijn ophouden.

Zo hoorde ik twee heren die hun baan waren verloren dat ze maar een eind waren gaan wandelen in Bloemendaal. Kwamen ze allebei met hun Volvo aanrijden. Het leek wel een stukje van Youp van t Hek...(denk hier zijn stem bij:) Errug he, die crisis! Nou Kerel...eerst maar eens een vorkje prikken samen.
Ja, gelukkig werkt mijn partner fulltime en heb ik een flinke som geld meegekregen en nu doe ik alleen nog maar wat ik leuk vind; waar ik energie van krijg.

Makkelijk praten als je je geen zorgen hoeft te maken over de dagelijkse rekeningen en balans. Dat er weliswaar minder inkomen is, maar nog steeds meer dan genoeg geld voorhanden. Of als je hoort dat je toch echt je oude Saab heb moeten wegdoen en oh oh oh....wat is het zwaar minder inkomen, maar dat er een week later weer een spiksplinternieuwe auto voor de deur staat. Ja....we hebben toch maar even geld bij vader geleend...


Maar ga dan niet een zielig verhaal ophouden over hoe errug je het hebt. Tegen mensen die alleenstaand zijn en gewoon keihard moeten buffelen om hun hoofd boven water te houden. Waar, door wat voor omstandigheden dan ook, het leven ietwat minder mild is geweest en een mooie buffer een droomwens is. Ik vind die houding tamelijk arrogant en van weinig inlevingsvermogen blijk geven.

Als het je altijd voor de wind is gegaan is het makkelijk praten. Dan is de crisis een keertje minder uit eten gaan, een kistje wijn minder bestellen.
Of is het achter de voordeur echt buffelen en zitten ze in hun Bloemendaalse villa met de kachel uit en drie dekens om?


3 opmerkingen:

vlasje zei

Volkomen met je eens. Een hoop mensen hebben geen idee wat het is om van een laag of minimum inkomen rond te komen en dan nog jaren lang ook. Geen betere tijden, alleen maar mindere. Ook de oude dag wordt niet beter. Ach ik zelf red me wel, maar velen kunnen het niet of nauwelijks.

Petr@ zei

Ik ben er voor dat de rijken ook echt meer belasting moeten betalen, maar ja ... of dat ooit zal gebeuren.
Ik ken iemand die stinkend rijk is en neerkijkt op mensen die hun kleding bij de Zeeman kopen, zo arrogant bah.
Altijd moet daar alles mooier en duurder, om misselijk van te worden.

Holly Hobby zei

Biologisch eten lukt hier nu met enige moeite. Ik heb zelfs op straat gestaan ooit. Ook toen we gingen samenwonen in een huurhuisje hadden we het niet breed. Toen we ons huis van de bank kochten, was het niet bewoonbaar. Maar arm voel ik me niet!