donderdag 28 maart 2013

Zeg maar nee...

Van de week kwam ik met de trein langs een Ikea en ik was daar echt al een hele tijd niet meer geweest. Toen ik nog een auto had, was het een soort uitje.

Kopje koffie (gratis met familycard) in het restaurant en dan even door de Ikea rauschen...gewoon kijken wat er is en voor ik het wist had ik al wat oh zo nuttige zaken in mijn karretje gegooid. Het maakte niet uit, want daarna verdween het toch wel in de auto, dus sjouwen hoefde niet en ongemerkt gaf ik zo toch wel een paar tientjes per keer uit. Met de lease-auto hoefde ik ook niet na te denken over brandstofkosten.

En natuurlijk De Balletjes....altijd lekker, alhoewel ik die al 1,5 jaar niet meer heb gegeten.


Het valt me de laatste tijd toch al op dat alles zo gericht is op kopen, hebben, meer en meer. Maar dat zal wel komen omdat ik die drang niet (meer) heb en ook het inkomen niet heb om zomaar wat te kopen.
Ondervond dus dat als je al die kleine aankopen bij de Ikea - leuke pot, kaars, schilderijlijst, plank, kussenhoes, sprei etc etc...allemaal de trein en bus in moet schleppen...het direct een stuk onaantrekkelijker wordt. En dus verliet ik het grote Zweedse warenhuis met alleen maar een pak waxinelichtjes. Die ook echt op waren thuis.

Wat een besparing! Vind het nog steeds heel erg leuk om me te laten inspireren, maar hoef niet zo nodig alles meer te hebben.

Ook ben ik toen ik met mijn boekenweekgeschenk gratis door het land reisde bij het prijzen cir cus wezen kijken, maar ook daar overviel me een gevoel van jemig de pemig....wat veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel en hoezo moet ik nu alles nieuw, andere kleuren en bloemen op alles...Denk gewoon eerst goed na, wat je nodig hebt, wat je goed staat en ga geen impulsaankopen doen. Uiteindelijk kocht ik niets, maar meer omdat ik obstinaat werd door de koopzucht van iedereen om me heen. Wat nou crisis....er wordt nog zoveel gekocht en er is zoveel volk op de been op koopzondagen. Ik kan me goed voorstellen dat een  armoedige Afrikaan zich doodlacht om onze verzuchtingen rondom de Crisis. Niemand gaat hier met honger naar bed, iedereen heeft nog een dak boven zijn/haar hoofd. En dieeten doen het nog steeds als een tierelier.

Overvloed en keus zat.


5 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

De eerste keren dat wij bij Ikea kwamen, jaren geleden, kochten we ook veel. Wel veelal praktische dingen, want ik geef niet zo heel veel om opschik. Maar als op een gegeven moment bijna alles van Ikea is, koop je er gewoon (bijna)niks meer. Althans, zo is dat bij ons gegaan. We zijn een beetje verzadigd, zeg maar. Ik vind het trouwens wel een leuke winkel om door te lopen en alleen daarvan kan ik al genieten.

Maggie zei

Goed zeg! Ik merk dat ook al met de dagelijkse boodschappen. Als het mee moet met fiets of OV, winkel je veel bewuster! Dan heb je opeens veel minder nodig!

Anoniem zei

kom vaak in kringloopwinkels en op rommelmarkten en het leeuwendeel van het aanbod daar bestaat tegenwoordig uit Ikea, Action en Xenos prullen. ik vind dat soort winkels alleen leuk om ideeen op te doen en er vervolgens met 2e hands spulletjes of wegwerpspullen een eigen draai aan te geven

pourquoi pas ??? zei

Ik ben heel bewust geworden toen ik hier, alweer jaren geleden, las over consuminderen. Hiervoor dacht ik als veel mensen; ik heb het geld toch dus gewoon kopen.
Ik was niet heel erg hoor maar nu zie ik de dingen wel heel anders.
Omdat ik moeite heb met weggooien heb ik altijd op zolder wel spullen die ik een tijd niet gezien heb zoals vazen, kussentjes, beeldjes, schilderijtjes dus als ik iets anders wil in de woonkamer ga ik gewoon op zolder zoeken. En ik koop nooit spontaan want ik ben vaak in winkelcentrum en zie dan dingen die ik opeens WIL hebben . Ga eerst altijd naar huis en als ik t de volgende dag nog wil ga ik terug. Hoeveel bende heeft een mens nodig? Hoeveel beha's, schoenen, broeken?
Ik ga dinsdag 16 april naar Frans Hals museum met een paar leuke vrouwen. Als je zin heb om mee te gaan ben je welkom. liefs en fijn weekend.

Petr@ zei

Als je naar zulke winkels gaat krijg je het gevoel dat je iets moet kopen. Ik ben 1x bij de Ikea geweest en heb daar toen lekker gelunched en een doos balletjes meegenomen, dat was het.
Zo massaal daar, ik kan daar niet zo goed tegen.

Nog een fijne Pasen!