maandag 23 december 2019

Komt allen tesamen

Omdat allebei mijn kinderen moeten werken met Kerstmis had ik gevraagd of we het dan een andere  keer konden vieren door bij elkaar te komen en als familie bij elkaar te zijn.

Wilde graag dat kleindochter, die gelukkig uit het ziekenhuis thuis is en weer helemaal haar vrolijke zelf is, mijn kerstboom zag. Had er speciaal voor haar van die koekjes aan een lintje in gehangen en de kleine beertjes die al jarenlang in de kerstdoos bleven, toch maar weer in de boom gedaan. Zo schattig.  En op haar ooghoogte. En veel lampjes. Ach...eigenlijk ben ik zelf ook nog een groot kind qua verrukking van versieringen. Dus bevredig ik daarmee ook mijn eigen behoefte.

Dit weekend kon iedereen toevallig en in plaats van een door mij voorgestelde brunch verschoven we de tijd naar later op de dag zodat echt iedereen erbij kon zijn.

Had voor allemaal in de loop van het jaar een kadootje kunnen aanschaffen (vroeg beginnen, als je wat ziet direct aanschaffen (als het budgettair kan he) en dat onder de boom gelegd. Geen grote dure zaken hoor. Dat wilden mijn kinderen uberhaupt niet. Kocht voor kleindochter al eerder een boekje van Dikkie Dik over op het potje gaan. Heel aktueel nu zei haar moeder.

Haalde uit de bibliotheek een kookboek wat ik mijn dochter kado deed voor haar verjaardag en kookte een recept voor een hartige Marokkaanse taart van filodeeg met diverse soorten vis en groente. Want vis is halal en daar had ik rekening mee te houden. En kon het al een dag eerder maken dus op de dag zelf alleen maar opwarmen in de oven. Verder vegetarische pasteitjes als voorgerecht en good old favo ijs als toetje. Heel simpel allemaal, geen haute cuisine, maar het ging mij vooral om samen om de tafel zitten en dankbaar zijn voor alles wat goed is en goed gaat.

Tafel mooi versierd met mijn speciale Kerst-tafellaken, Kerstservies (ooit jaaaaaaaaaaaren terug bij Intratuin gekocht in de opruiming. Wordt dus maar een paar keer paar jaar gebruikt haha), poetste zelfs de zilveren kandelaar die ik kreeg uit de erfenis van mijn Opa en Oma, zette er 3 lange kaarsen in, mooie glazen (al dronk niemand alcohol die avond) en een speciaal lief kinderbordje voor kleindochter met het bestek wat ooit van haar moeder was toen zij kind was.

Dan ben ik al zo tevreden, met het voorbereiden, die kleine dingen, het mooi maken van de tafel, namaaklichtjes in de kaarshouders die op oog- en grijphoogte van kleindochter staan (ivm brandgevaar liever namaak). Die koekjes in de boom hangen.  De geur van stoofpeertjes die door de keuken en het huis geurt.
Dat ik zo'n fijn gezin heb. Dat iedereen moeite doet om te komen, ook al vieren ze geen Kerstmis en de religieuze betekenis ervan ook niet. Of vullen die anders in. Dat ik zelfs een schaal heerlijke koekjes van de schoonmoeder van mijn dochter kreeg. Zo lief!

Leuke discussie aan tafel over hoeveel er vroeger op school eigenlijk werd geleerd over de diverse Godsdiensten. Wat wist je nou echt van de Islam, Jodendom, of Hindoeisme, Of van mensen die nergens in geloven. Of van je eigen geloof. Leg eens uit wat het verschil is tussen Katholiek en Protestants. En dan binnen het protestantse geloof nog al die afsplitsingen.
Hoe weinig kwam je in contact met andersdenkenden als je in een nogal verzuilde omgeving opgroeit. En nog steeds. Wat heeft die Kerstboom te maken met Jezus? Wie is Jezus voor een moslim.

Praten over minder vlees eten. Maar als je vlees eet dan wel goed vlees eten, van dieren die goed behandeld zijn, een dierenleven hebben gehad. Of minder zuivel eten. Fijn dat ik zulke weldenkende kinderen en schoonkind heb. En dat kleinkind na het eten lekker languit liggend ging tekenen en voor mij een tekening op de grond achterliet. Nu al weer weggepoetst hoor. Wel eerst een foto van gemaakt uiteraard.

En alle kadootjes van haar Oom en ouders in keurige stapeltjes onder de boom legde bij die van mij. En bij het uitpakken iedereen hielp en daar zo opgewonden van werd. Het uitpakken vond ze leuker dan de inhoud van de kadootjes. En daar werd ik weer blij van.

Jubelend van vreugde zeg maar!








8 opmerkingen:

Luz zei

Zo hoort kerst (of hoe je het noemen wilt) te zijn. Prachtig!

Bertiebo zei

Ja wat Luz zegt: zo moet het zijn. Fijn!

pourquoi pas ??? zei

Wat heerlijk voor je lieverd en zo gegund. Wat een heerlijk gezin heb je. dikke knuffel

Mevrouw W. zei

Mooi om te lezen!

Joanne zei

Klinkt als een heerlijke kerst.
Die namaaklichtjes zijn heel herkenbaar. Die heb ik ook voor kerst. Met die kleintjes weet je het maar nooit.

Je boft met je kinderen en schoonzoon. En kleinkind natuurlijk!
Geniet er van.

Liefs Joanne

nicole orriens zei

Dat klinkt als een mooi samenzijn! Fijn dat het geslaagd was. Ik heb morgen op Eerste Kerstdag alle kinderen thuis : ) Ook de dochter uit Engeland dus dat is fijn.

Ka zei

Wat heerlijk voor je! xx

franca zei

Wat een fijne maaltijd.
Of je het nu kerst noemt of niet, je had een fijne maaltijd met je lieve kinderen en kleinkind.
Ik heb al genoten van je verhaal hoe je de tafel dekt en de moeite neemt een boek van de bieb te lenen voor een speciaal recept, en van de beschrijving van de sfeer al helemaal.
Daar kun je nog een tijdje fijn van nagenieten!
groetjes, Franca.