maandag 5 april 2021

Prikken

Las in de Blendle boekenbijlage een stukje uit een boek van Joke van Leeuwen en ik moest gewoon hardop lachen. Vanwege de herkenbaarheid. Ik wilde namelijk ook liever gewoon iets uitknippen en vond dat prikken op zo'n dikke priklap en dan gaatje voor gaatje iets uitprikken, volslagen nonsens, had er gewoon ook geen geduld voor. Inderdaad: Waarom prikken als er ook scharen zijn! Of gewoon rats rats snel met die prikpen door alle gaatjes en de pen als een soort mesje gebruiken. Ook niet de bedoeling.

Heel even bracht dat me terug naar het kind wat ik ooit was. Die niet wilde prikken. En oh ja..die bij haar tante in de kleuterklas zat (Tante was haar juf) en die van haar moeder een snot-ei mee kreeg om te versieren rond de Paasdagen.  Dat ging niet zo lekker met een snotei, ik prikte er zo doorheen. Het eiergeel drupte over de tafel en mijn handen.  

Moest nog wekenlang horen hoe oliedom mijn moeder was. Dat ze niet eens een ei kon koken. Hard koken. Ik kreeg als enige in de klas een speciaal ei, een kalk-ei noemde mijn tante dat. Gewoon van gips denk ik, maar ik kreeg dat dus iedere keer te horen. Dat IK zo'n ei nodig had. Kon ik toch niks aan doen? Waar had mijn tante haar diploma Kleuterjuf gekocht trouwens? Dom ei.

Ben wel een keertje de klas uitgestuurd op de lagere school (nu de basisschool dus) toen ik hoorde dat leer ook van slangen gemaakt kan worden en dat ik - vond ik zelf nogal grappig - het uitgilde dat ik een slang aan mijn voet had. Nee...ook niet leuk. Weg met jou. Ga maar op de gang grappig zijn. Lastig publiek zeg. Geen gevoel voor humor die juf. 

Dinka is ook geen braaf meisje-meisje. Als kleuter wordt ze op school al in de hoek gezet, omdat ze weigert een plaatje van een clown uit te prikken. Want waarom prikken als er ook scharen zijn?

Afbeelding van Comfreak via Pixabay 

7 opmerkingen:

izerina zei

Was jij ook al zo'n eigenwijze zelf-denker op jonge leeftijd?

Lot zei

Vooral het verkleed op school moeten komen vond ik idioot. Ik wilde niet iemand anders zijn, ben erg graag mezelf.

Bertiebo zei

Ik was niet zo'n handig kind, dus prikken kwam mij wel goed uit!

pourquoi pas ??? zei

Ik kies altijd voor de makkelijkste manier. Ik snap ook niet waarom mensen moeilijk doen als het makkelijk kan.

Anoniem zei

Ja, voor sommige kleuters een martelgang. Op de kweekschool werd ons geleerd dat prikken bijdroeg aan de fijne motoriek. Als je gelijkmatig kon prikken dan was het leuk om de vorm te scheuren en het bijpassende geluid te horen. Ik vond het ook wel een "zoethouder" werkje. Er waren zeker jonge kleuters die nog niet met een schaar overweg konden. Astrid

Anoniem zei

Ik ben eens de klas uitgestuurd omdat er iemand kwam met reptielen, een echte slang ook, daar liep hij mee door de klas. Ik gilde ja.. de klas uit jij.
Waarom gilde ik? omdat mijn vader het heel leuk vond, om als wij de oprit met grint onkruid vrij moesten maken.. kleine handjes kunnen goed plukken... en als hij dan een worm vond, kon hij verschrikkelijk lachen als ik gillend door de tuin ging met een worm in mijn jurk.. dus die slang.. ik bestierf het van angst.. niemand die dat herkende, zagen gewoon een vervelend kind. Bieke

Firma Fluitekruid zei

Joke van Leeuwen heeft veel prachtige boeken geschreven over meisjes die ‘anders’ zijn, die niet in het (school)systeem passen. Bjjvoorbeeld Deesje, Piesie en Bobbel in de bakfiets. Heb altijd genoten van haar humor, haar grappige illustraties en de tegendraadse karakters. Ik herkende veel in het gevoel van ‘anders’ zijn, want ik snapte als kind ook vaak niets van de gedragscodes. En inderdaad, dat uitprikken vond ik ook volslagen onzin, knippen ging veel sneller!