dinsdag 14 juni 2022

De tandjes

 Las een artikel in het Parool vorig weekend over wat een slecht gebit betekent. Niet alleen dat het niet esthetisch meer geaccepteerd wordt (ieder kind krijgt wel een beugel geadviseerd, dat was al in de tijd van mijn kinderen trendy), maar ook een uiting van hoe goed het maatschappelijk met je gaat. Want je kan het je veroorloven.

Slechte tanden = slechte financiële situatie.

Heb dus beide. En pas sinds kort kon ik het naar de tandarts gaan weer betalen. En mijn gebit laten saneren, maar wat is dat duur zeg. En dan alleen maar saneren op gaatjes, niet op fraaiheid. Geen mooie witte rechte tanden en kiezen. 

Toen mijn tante zei dat we voor een foto allemaal breeduit moesten lachen, riep ik dat ik een hoektand mis (voelde me net Wim Sonneveld), dus breeduit doe ik nooit meer sowieso. Een tijd lang viel er ook niet zoveel te lachen, dus dat maakte het makkelijker. 

Tandarts gaf op mijn verzoek aan dat hij die hoektand in het najaar wil aanpakken (er valt niks te pakken; is getrokken), want eerst wil hij zien of de huidige situatie stabiel blijft. Lekker. Tot in de herfst geen lachebekkie meer zijn. Of altijd met je hand voor je mond zitten. 

Het zou voor lage inkomens goed zijn als de mondzorg weer terug in het basispakket komt. Niet alleen omdat het verzorgder oogt, maar ook dat een slecht gebit impact heeft op je gezondheid. Ontstekingen die niet worden aangepakt hebben grotere impact dan een doosje paracetamol per dag kan verhelpen.
Die ontstekingen leiden op de lange termijn weer tot extra zorgkosten want hebben effect op je algehele gezondheid.

6 opmerkingen:

Alice K. zei

Heel erg dat de tandarts niet te betalen is voor mensen met een laag inkomen. Goede tandzorg is heel belangrijk.
Wat fijn dat jij er nu wel geld voor hebt. Hoop dat je gauw weer voluit kunt lachen...

Mijn moeder geboren in 1931 had al op haar 18e een kunstgebit. Kwam vroeger vaker voor dat mensen al jong een kunstgebit kregen, niet alleen omdat er problemen waren met het gebit maar ook omdat je dan minder kosten had...

groetjes, Alice K.

izerina zei

Vreemd dat men zich niet van die extra kosten door een slecht bewust is

izerina zei

gebit bedoel ik

nicole orriens zei

Dat is best heftig inderdaad. Ik ben erg bang voor de tandarts, en maak me best druk om de gezondheid van mijn tanden.

Anoniem zei

Het gezin waar ik uit kwam was geen geld voor dure tandarts dingen. Op mijn 16e had ik al een plaatje met 2 voortanden. Bovendien verder schots en scheef. Ook heel lang gelopen met een gat door de ontbrekende eerste kies naast de hoektand. Ik weet precies wat je voelde als er een foto gemaakt werd.Ik ben nu heel blij met mijn redelijk recht rijtje tanden en kiezen(dus natuurlijk uitziend kunstgebit). Niet spierwit, maar wel mooier dan eerst. Het was nog een hele toer om de tandarts over te halen de rest te trekken. Tot die tijd behielp ik me zelfs met seconden lijm om een gebroken tand/ kies weer even te plakken. Ik kon en kan echt geen dure renovatie bekostigen.Ik ben zo heel erg blij dat ik een kunstgebit heb. Geeft mij zoveel plezier dat ik nooit meer mijn hand voor mijn mond hoef te houden bij het lachten.

Willem zei

Het gezegde mag dan wel zijn "Voorkomen is beter dan genezen", maar mijn indruk is dat verzekeraars geleid worden door boekhouders die weinig verder kijken dan het getalletje en niet door mensen die ook nog enig benul hebben van oorzaak en gevolg.
Preventie is vrijwel altijd goedkoper dan behandelen. In de jaren '90 werkte ik in de 'kwaliteitszorg' en kwam in die hoedanigheid eens bij een staalconstructiebedrijf waar de bedrijfsleider mij enthousiast vertelde hoe zijn faalkosten op de bouwplaats, met bijna 80% naar beneden gegaan waren; simpelweg door iemand aan te stellen die meekeek tijdens het werk 'binnenshuis'. Die vent heeft mij al meer geld opgeleverd dan hij gekost heeft, was zijn commentaar.
Raar dat die houding nog niet bij verzekeraars (in de gezondheidszorg) doorgedrongen is.