woensdag 29 juni 2022

You don't know me

Zag op Netflix de korte serie You don't know me. (Die eigenlijk naar mijn mening nog wel een deeltje korter had gekund; nogal wat overbodige lijntjes).

En vroeg me af hoe goed je inderdaad een nieuw persoon in je leven kent. Wat weet je van die persoon. Voordat je zegt dat je van hem/haar houdt en (denk dat je) niet meer zonder hem/haar kan. Na een paar weken. Wat doet de aanwezigheid van die persoon in je leven. Wat voor invloed is dat.

Gaan er geen alarmbellen rinkelen als je niets van die ander weet. Waar komt hij/zij vandaan. Wie is je vader en wie is je moeder vroeg Tante Es niet voor niets. 

Eigenlijk moet je eerst goed weten wat voor vleesch je in de kuip hebt. Straks is die lieve nieuwe schoonzoon onderdeel van een criminele familie. Zit de broer al met straftijd af 'binnen'. De andere doet in duistere zaken en voor je het weet wordt jouw familie meegezogen in dit negatieve gat. Is de mores in die nieuwe familie geheel anders. Wil je dat en kan je daarmee omgaan.  Zet die roze bril eens af. Wat zie je dan?

Jouw familie gaat keurig ter kerke. Sterker nog; ook jij bent actief lid. Bidden en geloven ook in wie goed doet, goed ontmoet. Stelen, mensen bedonderen moedwillig; dat staat ver van je af. Je weet wel dat het er is, maar je doet er niet aan mee. Nog niet een snoepje bij de drogist gejat.

Of ben je zo blind van liefde, dat je niet wil zien wat er gaande is. Dat die ander jou gebruikt om zijn plannen in orde te krijgen. Jij bent de perfecte cover. Wit, dom (dik) en zonder enige smet. Lid van het kerkgenootschap. En vooral geheel niet op de hoogte van de grote boze (onder)wereld. 

Waar mensen gewoon betalen voor een verblijfsvergunning. Betalen voor een huwelijk. Betalen om te mogen werken. Betalen om te kunnen wonen. In een vies kamertje. Betalen om te werken. En dat betalen kan ook in andere vormen dan alleen in baar geld. 
Anderen uitbuiten tegen eigen gewin. Eigen familie ook. Wil je meer in het leven; betaal ervoor. Wil je plezier in wat voor vorm dan ook; betaal mij en ik lever je het. In wat voor vorm dan ook. Alles heeft zijn prijs. Alles en iedereen is te koop in die wereld. 

Betaal je niet of op tijd dan komt Geweld om de hoek kijken.

Ook dat is macht. Angst regeert. Stel dat er iets met jouw geliefden of met jou gaat gebeuren. En dan niet een duwtje uiteraard. 

Je kent die man helemaal niet. Wat weet je van hem? Is hij al getrouwd? Kinderen? Wat doet hij voor de kost? Wat iemand zegt, hoeft geen waarheid te zijn. Maar de waarheid is die, die op dat moment het hem het beste uitkomt. Voor jullie beiden kennelijk. Check de feiten. 

Liefde maakt blind. Dom en doof voor alles wat niet direct zichtbaar is. Ook op de lange termijn. Voor jou. Love is a drug zong men al. Voelt zo fijn om nodig te zijn. Dat iemand zegt dat hij niet meer zonder je kan. Van je houdt. En jij van hem/haar. Is dat echt zo? 
Achteraf hoor je dat er een junk tweeduizend gulden was betaald om te doen wat jij gratis doet - uit liefde, maar die junk was er met zijn geld vandoor. En toen kwam jij voorbij dansen. Handig!

6 opmerkingen:

izerina zei

Een paar jaar terug kreeg ik een onprettig gevoel bij de nieuwe vriend van een kennis. Maar googelen leverden een positief beeld op. De patologische leugenaar strooide iedereen zand in de ogen. Na een jaar kwam alles uit,gelukkig was ze niet financieel kaal geplukt.

ella zei

Ik heb de serie ook gezien, mijn conclusie was dat liefde soms sterker is dan al het andere en dat je daardoor, ongewild, in verkeerde situaties terecht kan komen. Het gezegde is niet voor niets: liefde maakt blind. Ik vond het wel een mooie serie, had inderdaad iets korter gekund, maar dat denk ik wel vaker. Gr. Ella. angryoldwife@blogspot.com

Anoniem zei

Ik word nieuwsgierig. Bertiebo

Iris Papilio zei

Inderdaad, soms weet je echt niet met wie je te maken hebt...
Ik ga hem ook zien, die serie! Dank voor de tip! 🦋

Mevrouw Niekje zei

Oh, ik ga ook kijken, ben benieuwd. Ben nu in deel 1 van Pray en Obey. Las daarover in de VPRO gids (digitaal verhaal) dat zelfs de 'home videos' voor een groot deel nagespeeld zijn omdat er helemaal niet zoveel materiaal was. Geeft het toch een andere draai. Wel allemaal op waarheid gebaseerd, dat dan weer wel.

Kliefje zei

Oh, ik zie dus net de trailer. Sprak me niet aan, dus weggeklikt. Ik moet dus wel kijken lees ik net ;)