dinsdag 27 augustus 2024

Roosen en Borst

Keek deze serie uitgesteld op tv. 

Een aanrader! Op maandag-avonden. Terug te zien via o.a. NPOplus. 




Vorige week over wanneer het moment daar is dat je zaken, als dat is wat je wil, moet gaan regelen omtrent het einde van je leven en je (geestelijke) gezondheid. Wanneer je nog wilsbekwaam bent. Wat is voor jou ondragelijk lijden. En hoe maak je dat duidelijk aan de artsen en beoordelaars van jouw verzoek. 

Vooral als je er nog zo fris en fruitig of leuk aangekleed uitziet. En lieve mensen om je heen. Nog zoveel om voor te leven (volgens die anderen dan he).

Mijn moeder heeft nooit heel duidelijk de zaken omtrent haar laatste tijd vastgelegd. Dat weten jullie toch wel? Nee, mam. Schrijf het op, regel het. En zelfs nu, wat er wel geregeld is, wordt door een aantal broers en zus aan getoornd. 

Wel hoe de kerkdienst na haar overlijden eruit moet zien. Met de psalmen en gezangen waar zij wat mee heeft. Maar die andere zaken, die beschrijft ze niet. 

Daar heeft iedereen geheel andere ideeën over. Vooral wat past in ons eigen straatje en geleid door eigen angsten. 

Ze geeft aan geen kasplantje te willen worden. Maar ja, lekker je naam schrijven met poep en als laatste stadium alleen maar opgerold als een foetus in bed liggen is toch ook aardig kasplanterig. Wat ze dan wel wil, als dat stadium daar is, dat is niet beschreven. 

Maar dan moet je dat dus duidelijk be- en omschrijven. En over reanimeren idem dito. En dit alles regelen als je nog goed bij zinnen bent. Nu is ze te laat. 

Dus iets wat op mijn lijst staat. Regelen.

Merk dat ik momenteel mijn mojo kwijt ben. Dus maar weer op zoek. 

Wat me wel hielp om wat vreugde te voelen is iemand de weg te wijzen in onze straat. Moest ergens een rolstoel brengen en ik zag hem al speuren en had al zo'n vermoeden waar hij dan wel moest zijn. Hij belde aan en vroeg me de weg. Fijn om de opluchting op zijn gezicht te zien. Stomme bloemkoolwijk ook.

Nu nog mijn eigen wegwijzer vinden.








5 opmerkingen:

Lot zei

Kort geleden info over levenstestament vd hartstichting gekregen. Ga er toch maar eens mee aan de gang. Partner zegt alleen: zie maar jullie weten wat ik zo ongeveer zou willen.

Geeske zei

Over huisdieren . In het koop contract wat ik bij de fokker van mijn hond ondertekende staat dat bij herplaatsing er kontakt met haar op genomen moet worden. Alle vertrouwen in.
Alleen bij mijn overlijden vervallen al mijn handtekeningen en mogen na bestaanden doen wat ze willen. Die erven huisdieren als bezit.
Ik lees het zo vaak. Wat te doen met oudere kwakkelende hond. Afmaken of naar een asiel.
Ook dat moet goed geregeld . De opvang en herplaatsing. Van de huisdieren.

Petra zei

Mijn schoonmoeder steekt ook graag haar kop in het zand, net als jouw moeder dat denk ik graag deed/doet. We hebben het wel af en toe over de uitvaart als ze een leuk liedje hoort wat ze dan wil laten draaien, maar hoe ze aan dat eindje moet komen en ook vooral hoe niet, daar wil ze liever niet over nadenken. Wel is bij ons het grote geluk dat haar drie kinderen er ongeveer hetzelfde in staan, en met elkaar praten en overleggen kunnen. En je kan natuurlijk nog hopen dat ze op een dag simpelweg niet meer wakker wordt. Dan hoeven er geen al te moeilijke keuzes gemaakt te worden.

Siebrie zei

Mijn ouders zijn er al een aantal jaar mee bezig: huis opruimen, dingen verkopen, dingen opschrijven. Mijn vader is vorig jaar mei overleden en had de kerkdienst al helemaal klaar, de belangrijke gegevens voor het praatje waren opgeschreven, de foto's voor de ppt-presentatie waren grotendeels uitgezocht, hij had van iedereen afscheid genomen en ging in volle vertrouwen weg.
Mijn moeder heeft ook al een beetje opgeschreven, heeft een niet-reanimerenverklaring en heeft dat aan iedereen die regelmatig met haar in contact komt verteld, heeft volgende week een afspraak met de vrijwilliger van de overlijdensverzekering, is nog steeds het huis aan het opruimen, vereenvoudigd haar administratie steeds meer en informeert mij en mijn zus daarover.
Ik ben zoooo blij, want ik ben ooit executeur-testamentair en weet dat er een grote kans is dat mijn zus heel moeilijk gaat doen.

mrs H. te B. zei

Toen ik ziek werd vond ik eindelijk de motivatie om mijn testament en levenstestament te regelen. Zat er al jaren tegenaan te hikken.... Want inderdaad, ingewikkelde familie. Gaf mij veel rust!