dinsdag 28 oktober 2014

Dag man!

Hoe werkt dat als je echtgenote opeens zegt, na 20 jaar huwelijk, dat ze wil scheiden. En je braaf je gezamenlijk bezit verdeeld hebt (geen kinderen, dus geen moeilijke toestanden over dat soort zaken) en zij met een grote som geld zich een vrije vrouw voelt; niet meer bij de man waar ze niet meer van houdt en lekker in haar eigen huis.  En jij toch weer een hypotheek moest afsluiten om haar uit te kopen, terwijl je dacht dat je binnen een paar jaar kon stoppen met werken, of in ieder geval veel minder intensief hoefde te werken. En meer tijd kreeg om samen te besteden. De echtgenoot houdt nog steeds van die vrouw. Maar ja...in je eentje kan je niet getrouwd blijven. Die man voelt zich verloren, kapot en weet niet wat hem overkomt. Zo had hij zijn toekomst niet voorzien.

Hij werkt vanaf Dday aan zichzelf. Bezoekt een therapeut om inzicht te krijgen wat hij kan verbeteren. Voor zichzelf, maar ook voor een nieuwe partner. Toch schuurt het verdriet, want dit is niet wat hij wil.

Hoe zit dat dan als diezelfde echtgenote je iedere paar dagen weer even een berichtje stuurt. Of toch nog een paar laarzen in huis liet staan, zodat ze die kan komen halen en weer een excuus heeft om contact te zoeken. Of toevallig in jouw buurt rondloopt. Of precies belt wanneer jij klaar bent met werken. Of in je weekend.
Bij ieder contact van haar leeft hij op. Is hij blij contact te hebben. Zelf houdt hij afstand, al reageert hij binnen 20 seconden op ieder bericht van haar.

Hoe werkt dat? Eerst aangeven dat je bij je man weg wil en dan ben je weg blijf je hem als je beste maatje behandelen. Terwijl dat beste maatje het liefste wil dat jullie weer samenleven. Echt samenleven als paar. Niet als het haar een keertje uitkomt een lunch of naar een concert. Als een soort van opvulling van de lege plek.

Wat klopt hier niet? Jullie een idee? Of klopt het juist wel?

9 opmerkingen:

Gewoon Vlijtig zei

Als ik het mag zeggen, zou ik als ik de man was duidelijk maken dat het zo niet voor hem werkt. Dat dit teveel pijn doet en dat afstand het enige is dat momenteel het beste is voor hem. Ook zou ik de horizon gaan verbreden en zorgen niet meer alleen aan deze vrouw te denken.

Petr@ zei

Wat lastig! Hij is nog gek op haar maar eigenlijk gebruikt ze hem.
Hij moet er een punt achter zetten.
Lijkt mij hoor.

Ivy zei

Jij voelt je toch niet verantwoordelijk voor deze man (je broer?) hè? Dat is namelijk het laatste wat je moet doen, want jij bent net weer opgekrabbeld en moet dan niet andermans ellende op je schouders nemen. Medeleven is oké, maar die man is een volwassen vent. Gelukkig maar dat er geen kinderen zijn.
De betreffende man moet - zoals de dames hierboven ook al zeggen - er een dikke punt achter zetten! En als zij niet ophoudt hem lastig te vallen, dan moet hij een straatverbod voor haar aanvragen.
En nooit tegen de ex zeggen dat hij te veel verdriet om haar heeft, want dan heeft ze hem precies waar ze hem hebben wil en kan ze lekker gaan manipuleren.
Direct in een nieuwe relatie stappen lijkt me voor hem en een nieuwe partner nou ook niet de uitgelezen weg, maar daar moet hij zelf achter komen.

Soms is het beter je neer te leggen bij voldongen feiten.

Lobke zei

Idd, hij moet duidelijk zijn en dus eerst zeggen dat hij dit niet meer wil en dan ook niet meer reageren.
Het is van de ex zeer waarschijnlijk geen manipuleren, maar gewoon totaal geen weet wat je de ander aan doet en geen besef van het verschil in beleving. Want hij reageert toch en lijkt ook blij met het contact.

Lobke, zelf ook in de steek gelaten na bijna 20 jaar maar wel met kind dus verplicht contact.)

marijke zei

De ex-vrouw eet van 2 walletjes. Ze heeft haar vrijheid, geld etc, maar ze wil ook de zekerheid van een vangnet voor de eenzaamheid die ook bij een scheiding hoort.
De man kan gewoon wachten tot ze een vriend heeft, die die eenzaamheid opvult, ze zal hem dan zonder pardon aan de kant schuiven.

Anoniem zei

Het lijkt mij dat de echtgenote moet gaan kiezen: minimaal contact of weer samen verder. Ik denk dat het tijd wordt dat de echtgenoot dat duidelijk gaat maken en zo zijn eigen grenzen bewaakt.

WG

Anoniem zei

ik zou zeggen, je hebt je keuze gemaakt en dus is het einde verhaal, niet vertellen wat hij nog voelt want wat Gerda al zegt als je dingen uit gaat leggen kan daar misbruik van gemaakt worden al dan niet onbewust. Zelf meegemaakt na een relatie van bijna 20 jaar en wel met kind dus helemaal onderuit contact komen kun je niet ,maar mijn ex dacht ook dat hij mij nog opdrachten uit kon laten voeren, nou nee , alleen als het onze dochter betreft en dan nog alleen in overleg , dus geen opdrachten geven en verwachten dat die onmiddelijk en naar jouw wensen uitgevoerd worden. moeilijk maar wel noodzakelijk als weet dat de ander doorgaat met een nieuw leven en daarin alleen voor jou plaats is als dat de ander even goed uitkomt. alleen zo kun je zelf ook iets nieuws opbouwen.

Nietzomaarzooo zei

Zijn doel is dat zij hem terug wil. Hij snapt wel dat zij ook niet meer de vrouw is waar hij verliefd op is geworden en dat er van beide kanten veranderingen moeten komen.
Mij lijkt het dat hij daarmee druk bezig is en zij niets doet. Hij vertelt me dat hij dit wel ziet, maar ja (vul ik dan in) het vlees is zwak en of ik wel weet hoe het is als je al 5 maanden niet bent aangeraakt noch gekust.

He..welkom in mijn wereld; probeer 5 jaar eens!! :(

Maar goed; het doet me verdriet om te zien hoe graag hij wil dat ze ziet wat ze mist. En zij hem als een spin in haar web lekker warm houdt, maar niets geeft. Alleen een wortel voorhoudt. Zodat hij geen kans krijgt om ergens anders aan te knabbelen.

Nietzomaarzooo zei

Nee, verantwoordelijk niet. Wel hou ik heel veel van hem en ik weet dat hij met weinig mensen zo open kan praten als met mij.
Maar het contact is wel intensief (bijna elke dag wel) en soms moet ik hem erop wijzen wat de gevolgen zijn van zijn te aardig en correct willen zijn. Voor hem.