woensdag 15 oktober 2014

Oud en onschuldig

Ooit had ik een pittige discussie met een directeur van het bedrijf waar ik toen werkte. Hij vond dat gedoe rondom oorlogsmisdadigers en dat gezoek en opsporen (dit is ruim 10 jaar terug) allemaal maar onzin, want al die mannen waren nu toch oud.

Ik begreep niet wat hij bedoelde en vroeg door. Hij vond dat als iemand oud was hij tamelijk onschuldig was en ach...wat kon zo'n opa nou nog zich herinneren.

Alsof met het klimmen der jaren je een mildere versie van jezelf werd en alles wat je had gedaan toen je jonger was niet echt meer telde. Nu waren ze allemaal lieve opa's.

Van de week las ik dat de heer Van Agt dit jaar het Groot dictee gaat voorzitten. De ijdeltuit. Toen ik in mijn jonge jaren de geuzennaam Rode Vrouw meekreeg kon ik de beste man al niet uitstaan door zijn gedraai en kijk mij nou eens. En dan heb ik het niet eens over zijn politieke standpunten.

Nu is bekend geworden dat hij wel degelijk opdracht heeft gegeven tot nogal drastische maatregelen in de jaren 70.

Ik geloof dan ook helemaal niet in het credo van mijn oud-directeur dat als je oud bent je automatisch een lief oud opaatje (of omaatje) bent geworden. En je alles van wat je vroeger hebt uitgespookt je maar niet meer aangerekend hoeft te worden.

Je vel is weliswaar gekreukeld, je kop iets ouder, maar wat er in je karakter zit en je overtuigingen, die kunnen nog net zo fel (en fout/goed - ligt eraan welke kant je aanhangt) zijn als 40 jaar terug. Misschien nog wel feller zelfs.

Het doet mij altijd denken aan die Britse kok, die nogal laconiek reageerde op de stelling dat vegetariers allemaal geweldige mensen waren, omdat ze geen dieren eten.
Haar commentaar; 'Hitler was a vegetarian!


(Niet dat ik dus iets tegen vegetariers heb, maar meer tegen zwart/wit denken).

10 opmerkingen:

 1. Met je eens. Mijn eerste reactie was: hè getsie, die man. Ik ga niet naar hem kijken, ik sla het een jaartje over.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geinige selfie hoor!
  Van Agt is wel pro-Palestijnen, dit verrast me toch erg (positief).
  Verder vind ik het een enge bal.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit ben ik helaas niet (motorrijdend en stoer) maar is one of the Fat ladies, droge humor en helaas al een tijdje niet meer onder ons.

   Verwijderen
 3. Dat laatste vind ik wel heel grappig moet ik zeggen en gelukkig heb je geen hekel aan vegetariers. liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met zijn zoetgevooisde stem heeft hij altijd alles met de mantel der liefde bedekt, maar ondertussen .....
  Het plaatje vind ik super, maar geen selfie toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. By the way: hoe smaakte de appeltaart?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Viel enorm in de smaak; zoonlief die erg van de gezonde voeding is, nam gewoon nog een stuk (en dan geen stukje he...). Ik had speltmeel erdoor gedaan, wat ook nog eens volkoren was, dus waarschijnlijk dacht hij dat
   het dan gezond was... :)

   Verwijderen
 6. Het enige kookprogramma waar ik blij van werd: Two Fat Ladies.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat die directeur zei is net zoiets als dat er wordt gezegd "over de doden niets dan goed". nou ik weet er genoeg waar ik niets goed over kan verzinnen. De eerder genoemde vegetariër is er een van. Sommige daden moeten gewoon gestraft worden, hoelang het is geleden of hoe oud de daders ook zijn.

  En Van Agt...nooit mijn type geweest, jong of oud. Nee, doe mij maar Inez Weski als voorzitter bij het dictee, veel leuker mens.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.