woensdag 20 juni 2018

De waarheid

Wat is dat eigenlijk de waarheid. Is dat het verhaal zoals ik dat zie of vertel. Of juist hoe die ander het ziet. Of ervaren heeft.

Of hebben we allebei onze eigen waarheid? Die zoals onderstaand plaatje, in het midden ligt?

Afbeeldingsresultaat voor I see a 6, i see a 9


Altijd weer interessant hoe mensen claimen dat zij de waarheid spreken. Of kennen. Eerlijk waar. En dat er geen grijsgebied is, alleen maar 1 waarheid. Bovenstaand plaatje komt niet in hun boekje voor. Begrijpen niet wat voor hen een keiharde negen is, maar voor die ander toch echt een zes is.

Eigenlijk is de waarheid maar een raar concept. Het is een ander begrip dan de naakte feiten. Maar waarheid is meer de interpretatie van een situatie. Je eigen perceptie. Gezien door je eigen filters. Vanaf jouw kant. En vaak gebruikt om je gelijk te willen halen of krijgen. Want jij spreekt de waarheid.

Zodra beide partijen, of soms meerdere partijen, dat inzien, is er ruimte om tot elkaar te komen. Of vergeving. In ieder geval een zachtere wereld. 


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Die komt wel binnen.

luz zei

Het favoriete verhaal van mijn vader:
Een man heeft ruzie met zijn vrouw en kom bij de rabbi om raad. Hij vertelt het verhaal en de rabbi zegt: jij hebt gelijk.
Daarna komt de vrouw bij de rabbi en vertelt haar versie van het verhaal, de rabbi zegt: jij hebt gelijk.
Een man die bij de gesprekken aanwezig is kijkt vreemd op en zegt tegen de rabbi: dat kan toch helemaal niet, dat ze beiden gelijk hebben?
Jij hebt ook gelijk, zegt de rabbi.

Anoniem zei

Mee eens.

vlasje zei

ja zeker, zat vanmorgen nog te filosoferen over het feit dat iedereen zijn eigen waarheid heeft, en dat dat niet perse inhoudt dat er gelogen wordt. Het geheugen is onbetrouwbaar en soms is de waarheid te heftig om te accepteren, waardoor het voor iemand nodig kan lijken die te verfraaien. Begrijpelijk en menselijk.
Je eigen gevoel voor rechtvaardigheid kan daardoor wel eens geschoffeerd worden, maar of dat waarheidsgetrouw is?????

Joanne zei

Iedereen weet van zichzelf of hij de waarheid spreekt. Het is aan de ander om dat te geloven of niet. Als je zelf maar weet dat je niet gelogen hebt.

Liefs Joanne

Elisabeth zei

Daarom zeg ik vaak elk verhaal heeft twee kanten .Ieder voelt denkt en ziet dingen op zijn eigen manier .

Sylvia zei

Yep, zo is het. Ik kwam daar ooit achter toen bleek dat mijn broer een héél andere kijk op onze jeugd had dan ik. Grappig. Of idioot. Dat kan ook.