maandag 11 juni 2018

Weg huis

Woon in een huurhuis wat nog net, op een paar tientjes na, binnen de marges van de sociale woningbouwhuur valt. En dus ook binnen de marges van huurtoeslag. De grens om huurtoeslag te krijgen ligt op € 710,--.
Mijn inkomen ligt momenteel op bijstandsniveau. Helaas.

Een van mijn angsten is dat mijn huur over die grens heen knalt, want die grens blijft al jarenlang hetzelfde, terwijl de huren wel stijgen. En dan is het klaar. Dan kan ik mijn huis niet meer betalen en dondert het hele kaartenhuis in elkaar. En dat lijkt geen angst meer, maar zeer binnenkort realiteit. Kan zomaar binnen een jaar al zijn.


Foto van Pixabay


Dus moet ik - om rustig te worden en te blijven - zaken uitzoeken.

Het is heel zuur dat het advies van sommigen is, dat ik maar moet verhuizen. Waarheen dan? En verhuizen is ook gratis? Is een kleinere woning of misschien wel een appartement ergens (waar??) goedkoper?
Geef ik de rust van weten waar mijn huis woont op. MOET ik weg? Weg tuin, weg veilig voelend huis, weg buurt die ik ken.

Ik wil helemaal niks momenteel, sterker nog; ik kan ook helemaal niets. Ik voel me niet in staat tot actie. Het werkt bijna verlammend dat er - in mijn hoofd dan - zoveel moet. Ik ben al blij dat ik wat rustiger in mijn hoofd ben. Maar ben nog lang niet 'normaal'. Wat dat dan ook is.

En ja, pas volgend jaar is er weer een huurverhoging. Altijd in juli. Die van dit jaar was 'gelukkig' maar minimaal. Maar wel een verhoging.

Het lijkt wel alsof veel dingen waarvoor ik 'bang' ben, of al allemaal zijn gebeurd of daadwerkelijk mijn voorland zijn. En ja; ik ben er nog steeds; ben misschien wel omgevallen, maar ook weer opgestaan, maar wat doet dat vallen iedere keer pijn.

Dan heb ik natuurlijk ook de keus om te zeggen...Joh...daar laat ik me niet bang door maken. Dat klopt.
Maar hoe dan?

Nou ja...eerst maar eens lunch maken. Mijn pluksla in de tuin mag geplukt worden zie ik en het leuke is dat het dan weer aangroeit. Een lekker omeletje met verse pluksla; wat een rijkdom.
13 opmerkingen:

leven zonder schuld zei

Ook als je woning door huurverhoging boven de huurprijs uitkomt, heb je als je in de maand voordat dit gebeurt recht hebt op huurtoeslag, nog recht op je huurtoeslag. Dit heet verworven recht. Kijk wel uit. Mocht je door omstandigheden (bijvoorbeeld meer loon, extra persoon op adres) opeens geen recht meer hebben op huurtoeslag. Je ook nooit meer huurtoeslag voor deze woning kunt krijgen.

Christina zei

https://www.woonbond.nl/beleid-belangen/huurtoeslag/huurtoeslaggrens Hier staat het keurig uitgelegd. Wat voor jou geldt weet ik natuurlijk niet, of je de extra huur kunt betalen. Maar in 1x de huurtoeslag helemaal verliezen, dat gebeurt niet. Sterkte!

Anoniem zei

Misschien kun je eens langs gaan bij een rechtsbijstandswinkel oid voor gratis advies over dit soort dingen die jou dwars zitten. Want, de mens lijdt het meest aan het lijden dat zij vreest ... Marijke.

Koningin Minima zei

jouw angst is ongegrond. Ook al gaat de huur omhoog en passeert deze de grens van het recht op huurtoeslag, jij krijgt dan nog steeds de maximale huurtoeslag. Omdat je al in dit huis woont.
Als je een nieuwe huurder zou zijn, dán heb je geen recht meer op huurtoeslag.
Ik weet dit 99% zeker.
Het zou wat zijn ook zeg, da moesten heel veel mensen op den duur verhuizen omdat die prijzen elk jaar stijgen.

Lina zei

Ah bedankt Kon.Min. voor je bericht. Zal voor velen (incl. ondergetekende ;-) een opluchting zijn.

Anoniem zei

Als het een sociale huurwoning is dan mag de verhoging niet zodanig zijn dat een het vrije sector woning wordt. Ik begrijp je angst wel, ik heb ook vage angsten over de toekomst. Laat je in ieder geval goed voorlichten, wordt lid van de woonbond of andere organisaties die zich inzetten voor een beter huurbeleid en tegen verkopen van sociale huurwoningen. Ben ik ook mee bezig.

Sylvia zei

En heb je al eens gekeken of de huur van jouw huis gerechtvaardigd is? https://www.huurcommissie.nl

Petr@ zei

Pfff wat een molensteen ...
Ik lees goede raad en advies bij de vorige reacties en hoop dat het inderdaad zo is.
Sterkte x

Liesbethblogt zei

Mijn ervaring is dat je er werk van moet maken voor het zover is.

izerina zei

Wat een zorg

Anoniem zei

Naast alle goede adviezen hierboven, ga gewoon eens naar de woningbouw toe, en leg ze dit voor. Je angst en dat het verhuizen echt niet kan, nu...dan ben jij van je molensteen af.
Verder is het ook mogelijk dat verhuurder alsje in nood komt de huur verlaagd. Hebben ze bij een van mijn buurhuizen gedaan, de nieuwe bewoner, met bijstand, kon die woning eigenlijk niet huren. Toen heeft woningbouw de huur verlaagd zodat de huur wel onder de subsidiegrens kwam.

Succes met deze beren op de weg verslaan.(komt goed, echt waar)

Iris Papilio zei

Die huur gaat nooit over die grens heen, je krijgt gewoon geen huurverhoging meer. Ze kunnen dat echt niet doen.
Ik heb precies hetzelfde. Mijn huur is € 712 incl kosten voor een klein fonds, rioleringshulp of zo. Mij is verteld dat een aantal van deze woningen (waaronder die van mij) na de renovatie 5 jaar geleden, waarna wij het toen huurden, eigenlijk een hogere huur zouden moeten opbrengen maar ze willen dit complex van 27 woningen niet onttrekken uit de Sociale huur.
Hoop dat het bij jou ook het geval is! Sterkte en maak je niet te druk hoor! XXX

klaproos zei

afschuwelijk.... als dat boven ej hoofd hangt je eigen veilige stekkie, dat wil je niet kwijt:-(

dikke knuffel