vrijdag 15 juni 2018

Eid Mubarak

Moest vanochtend nuchter bloed laten prikken om de uitslag over kleine week te bespreken met mijn Diabetes Praktijk Ondersteuner. Dat betekent dat je 12 uur voorafgaand aan de priktijd niet mag eten en geen frisdrank of iets met suiker mag drinken. Nou appeltje eitje, want gewoon op de normale tijd je avondeten nuttigen en daarna niets meer eten en ook geen dingen met suiker drinken, maar ik drink meestal gewoon water. Of thee zonder suiker in de avond.

Mijn dochter heeft een maand lang gevast en dan de hele dag vanaf zonsopgang tot zonsondergang. En omdat de zon zo vroeg op is in deze tijd van het jaar en zo laat onder, is dat een lange periode. En ook nog zonder drinken. Maar zonder klagen hoor. Dus ik bedacht me dat ik een avondje opletten wel zou halen.

En vandaag begint het Suikerfeest. 3 dagen lang gezelligheid en families die bij elkaar komen om dit met lekkernijen en vooral samenzijn te vieren. Wat Kerstfeest voor ons is.

Zag al verschillende mensen helemaal keurig netjes gekleed - ik zou bijna schrijven op hun Paasbest - in ons winkelcentrum lopen en een vrouw had zo'n mooie jurk aan dat ik haar complimenteerde hiermee en haar Eid Mubarak wenste. De jurk was prachtig versierd met kant en parels. Komen wij met een jurkje van de Miss Etam. Maar dat zou ook prima zijn hoor. Je hoeft niet in het lang en ook geen zwarte kousen aan.

Wat ik voor mijn dochter heb gemaakt is geen traditionele lange tuniek van Morba stof (zware maar mooie fluweelachtige stof) de takshita, maar losjes gebaseerd hierop, gedragen op een skinny jeans. Kort van voren, als een tuniek en lang van achteren. Zonder hoofddoek. Die draagt mijn dochter niet.

Gisteren rook ik in de hal van haar appartement al een heerlijke baklucht. Ze was bezig om Red Velvet taart te bakken, er stonden al twee lagen klaar en had al een hele batch koekjes staan om af te koelen en daarna nog te versieren met chocolade en/of kokos of cornflakes-crunch. Wat een talent voor bakken heeft ze. En ze ging ook nog spinazietaart maken. En tiramisutaart. 'Ja, maar wel zonder tiramisu', zei haar vriendin nog lachend. Dat vond ik nou weer jammer :). Maar dan kan je natuurlijk iets van amandel essence gebruiken. Wat je niet kent, mis je ook niet tenslotte.

Ze was erg in haar nopjes met de jurk en het jurkje voor haar dochter vond ze ook te schattig. De vriendin ook. Ze heeft het vanochtend al aan naar haar Opa en Oma zag ik.  In de middag zijn we nog even een klein wit broekje erbij gaan kopen, zodat ze er net als haar moeder uit zou zien. Wat een leuk winkelcentrum. Maar ook wat een levendige buurt.

Het model is golvend en kort van voren, met een ronde hals en rechte mouwen, maar dat zie je niet zo goed hier.Heb het kant wat ik bij de bovenste jurk heb gebruikt in tweeen gedeeld. Beetje rare foto, maar in het echt veel leuker en zonder rimpels bij de armsgaten :)

Toen we terug van winkelen kwamen heb ik de trein bij een station eerder naar huis genomen, want ik zei al dat ik me een beetje moe voelde worden. En kleindochter was toe aan haar middagslaapje en er zat regen in de lucht. Maar het was helemaal goed zo. Op het station in mijn thuisstad regende het keihard, dus blij dat ik een pluutje bij me had en ook mijn jas maar weer aangedaan. Maar kwam desalniettemin toch aardig zeiknat thuis, want het waaide ook flink en dan helpt een plu niks. Net als vroeger op de fiets naar je werk, waar je broekspijpen doornat waren geregend.

Maar lekker alle natte spullen uit, relaxte kleding aan het alleen nog maar iets gezonds maken voor het avondeten. De brocolli liep bijna de koelkast uit, dus die maar geroerbakt met paprika en een uitje en wat gerookte kip. Heerlijk.

Wel moe, maar gelukkig kon ik naar bed wanneer ik dat zelf wilde. En dan toch nog weer onrustig geslapen.

Dus vandaag nog maar weer even bijkomen van uhm..niks. Die 2 buisjes bloed die zal ik niet echt missen.

Voor wie het viert; Eid Mubarak/Fijn Suikerfeest

12 opmerkingen:

Bertiebo zei

Zo leuk! Vooral dat je kleindochter een beetje hetzelfde er zal uit zien als haar moeder.

Anoniem zei

Wat knap zeg, zo'n mooie tuniek. En heel leuk dat je ook voor je kleindochter zo'n mooi jurkje hebt gemaakt. Complimenten voor jou!!Lisanne

Lot zei

Heel mooi geworden, mooie kleur in combinatie ook met het lichte kant.
Hebben ze geen last van die overvloed aan suiker vandaag en morgen? Ik wordt er altijd zo moe van.
Het niet drinken lijkt me het moeilijkste.
Weinig eten zal wel lukken, ik doe elke week 1-2 vastendagen waarop ik alleen bouillon overdag drink en kleine avond maaltijd samen 500 kcal.

Ivy zei

Wat een schattig jurkje voor je kleindochter.
Ik wil geen politieke of theologische discussie op gang brengen hoor (want over het geloof word je het toch nooit eens), maar ik begrijp niets van dat vasten. Ook niet vroeger van de RK-en. Overdag niet eten, maar na zonsondergang wel en na afloop van de maand je 3 dagen volstoppen. Met héél veel suiker ook nog eens. Dan is het effect van het vasten toch helemaal weg?

Mevrouw W. zei

Dat heb je mooi gemaakt!

Ik denk dat iedereen weer blij is dat de ramadan voorbij is. Althans, ik kan het me heel goed voorstellen, want ik heb geen ervaring met vasten.

Anoniem zei

Prachtige, vrolijke creaties. Petje af.

Anoniem zei

Mooi gedaan, die jurk, mooie kleur ook, zelf heb ik 2 linkerhanden wat betreft naaien, ja een knoopje aannaaien of een torntje dichtmaken, maar daarmee houdt het toch wel op.

Moeder en dochter in dezelfde kleur en outfit, wat leuk!

Knap van je dochter, dat ze zich aan de Ramadan houdt, want voor zover ik begrijp, is ze niet van huis uit moslim en dan is het toch een prestatie, zeker met het warme weer van de afgelopen tijd!

Je hebt je best gedaan en je mag trots op jezelf zijn!

Groetjes Lily

Unknown zei

Wat ‘n leuke jurkjes! Knap hoor! Leuk, zo’n zo moeder, zo dochter stelletje. Ze zullen er geweldig mooe uitzien tijdens het Suikerfeest

PetraH zei

Het is bekend dat mensen in het algemeen gewicht aankomen als ze aan de ramadan meedoen en overdag vasten en 's nachts eten. Ze eten 's nachts teveel. Dus erg gezond is het niet.

Iris Papilio zei

Je kunstwerken zien er fantastisch mooi uit! Wat schattig zeg dat kleine jurkje voor je kleindochter! Je mag trots zijn op jezelf hoor! :-)

Petr@ zei

Jeetje wat heb je dat mooi gemaakt! Ze stelen de show samen!
Mooie kleur blauw ook, goed gedaan

AnneMarie Winter zei

Wat een mooie creaties. Had ze graag samen op de foto gezien, dan is het waarschijnlijk helemaal geweldig om te zien.