vrijdag 1 juni 2018

Niet gezond meer documentaire

Met interesse kijk in naar de documentaire van Jet van Nieuwkerk op NPO3 (Neem het op, dan kijk ik het wel wanneer het me uitkomt). Over Orthorexia, een (nog) niet officieel erkende eetstoornis, want nog niet in de DSM opgenomen. En het zijn vooral de mensen die denken dat ze het hebben, die zichzelf dit label geven.

Als ik het zo her en der ook om me heen zie, is deze ziekte/dit ziektebeeld, of dit idee, veel voorkomend bij hoog/goed opgeleide vooral jonge vrouwen. Die in mijn obese ogen (nou ja..mijn ogen zijn gelukkig niet te dik) er geheel perfect uitzien. En dan toch in de spiegel iemand zien niet niet goed genoeg is. Die meer moet sporten en minder en nog gezonder (nou ja...vooral hoogopgeleide keuzes en uit het assortiment van Marqt) moet eten.

Je zou grofweg kunnen zeggen dat het laagopgeleide plebs gewoon vraatzucht heeft en hbo/universitair opgeleiden Orthorexia. Zo'n beetje het verschil tussen doperwten uit blik bij de supermarkt inslaan of deze biologisch vers bij de Groentejuwelier kopen, met granaatappelpitten en quinoasalade en en en (vooral heel veel ingredienten). Sowieso niet een aandoening die handig is als je een minimum-inkomen hebt.

Oftwel; dik zijn (en vooral blijven haha) is nog steeds (je eigen) dommigheid; Orthorexia is heel erg gezond bezig willen zijn, maar erin doorslaan. Maar overal toch complimenten krijgen, want wat ben jij verantwoord bezig. En wat zie je er strak uit!! Je sport lekker, yeah...wel 6 x per week en je koopt onbespoten Gojbessen.

Die obsessie met 'gezond' zijn en een strak lijf hebben; geen wonder dat midden twintigers/begin dertigers al een burn-out hebben. Te hoge eisen aan zichzelf en weinig genieten. En een man die ik heel erg in The Nile vind qua obsessief bezig zijn met zijn uiterlijk, terwijl dit binnen zijn familie in een andere vorm zichtbaar is (verslavingsgevoelig) die vindt het 'heeeeerlijk' als hij elke dag sport. Hij oefent zelfs als hij met zijn kinderen 'speelt'. Maar ook de ontkenning van aftakeling en ouderdom. Dan is ziek zijn en zwak zijn bijna je eigen schuld. Iets wat helemaal niet in dat denkpatroon past. De theorie van maakbaarheid van het leven wordt zo aardig blootgelegd.

Wat me opviel in de tweede aflevering is dat Jet door een hoogleraar in de eetverslaving werd gevraagd wat ze dan in een vreetbui at. En dat ze dat moeilijk vond te vertellen, maar dat dit nog steeds allemaal 'keurige producten' waren. Brood, yoghurt, cruesli. Echt....in mijn holle kies zou dit passen. Het scheelt dat de vulling eruit is gevallen.

Dit at bijvoorbeeld Mark Dakriet - die 80 kg is afgevallen,  als hij na een optreden even langs het benzinestation reed, gewoon als snackje:

Vier Kingsize Snickers, twee zakken winegums, twee zakken chips en een fles Fanta. Foto van Pixabay


Daar zit geen sprietje Tarwegras bij.
8 opmerkingen:

pourquoi pas ??? zei

Stiefzoon sportte 7 dagen in de week 2 keer per dag.
Als ik mijn angst uitsprak zei ieder, sporten is juist goed.
Hij deed niets anders meer dan speciaal koken, sporten en werken. Kon nergens anders over praten en kon niet meer stilzitten.

Ik heb zo de schurft aan die domme mensen met hun opmerking als sporten is goed voor je. Ja tuurlijk maar niet zo.

Het hield jaren aan en nu gaat het godzijdank beter. Hij hield ook geen relatie trouwens.
Nu een leuk meisje en 2 keer in de week sporten.
Ik bedenk opeens dat het neefje ook zo een periode heeft gehad en zich volstopte met allerlei dure poeders en pillen net als stiefzoon.
Het is gewoon een vlucht uit het gewone leven en echt NIET gezond.
liefs van mij.
ben per ongeluk met verkeerde been uit bed gestapt geloof ik hahaha (dat even tussendoor)

Bertiebo zei

Oh dat wilde ik zien, maar ben het vergeten. Ga nog even zoeken

izerina zei

Ik schrok er van .Wat een gebrek aan zelfvertrouwen. En zoveel belang hechten aan commentaar op sociale media

Iris Papilio zei

't Kan te gek ook hè...

Anoniem zei

Maar ook in het uitventen van dit verschijnsel (want meer is het niet, en het komt ook nooit in de DSM) zit een verdienmodel..

Anoniem zei

Zie: https://www.parool.nl/kunst-en-media/niemand-wilde-meewerken-met-jet-van-nieuwkerk~a4599138/

Anoniem zei

En ook deze journalist is kritisch over deze 'stoornis'. Jet at als puber grote hoeveelheden tamelijk gezond voedsel. Dat doet bijna elke puber. Mijn dochter ook. En mijn zoons zeker! https://www.trouw.nl/cultuur/jet-van-nieuwkerk-en-de-foodweken-op-npo3-gaan-niet-over-eten~a10d687c/

klaproos zei

heftig om te lezen, heb het niet gezien, maar wel van dichtbij meegemaakt anorexia, daar wordt j e ook niet blij van, ❤