donderdag 31 januari 2019

Opletten

De hele zaterdag-editie plus bijlagen zit in mijn winterschoenen gepropt, met de hoop dat als het natte krantenpapier uitzet, de schoen ook wat uitrekt in de breedte. Enfin...voorlopig is de sneeuw aan het vertrekken vertrokken, oh komt toch weer terug tijdelijk, dus hoef ik niet perse die schoenen al aan.

Maar weten doen we het niet zeker, want kan me herinneren jaren terug dat er twee jaren achter elkaar een Elfstedentocht was in februari. Dat was ook direct de laatste keer. En meestal komt de echte kou pas zo'n beetje nu in januari en februari.

Kreeg wel een tientje retour van mijn jaarrekening energie. Dat is vrij weinig. Ondanks dat ik overdag de kachel niet hard aan zet (lees niet harder dan 16 graden). Maar ik snap het wel, want mijn electriciteitsgebruik is relatief hoog (nog niet hoger dan gemiddeld hoor voor een 1-persoonshuishouden, zelfs nog iets eronder) voor mij, want ik ben de hele dag thuis. En zit veel achter de laptop. En betaal natuurlijk ook direct voor de prijsverhogingen van het nieuwe jaar.

Dus ga beter op sluipverbruik letten en liep dus nog even kritisch een rondje door het huis. Op de zolderkamer was er nog een apparaat op standby, dus daar ook de stekkers van uitgetrokken. Stel dat het een tientje scheelt dat is voor mij toch weer aardig wat, nu ik, zo lees ik, tot de armsten behoor.

En opletten dat er geen apparaten ingeplugd zitten die niet direct nodig zijn. En ja, ik weet dat de grootste klapper te maken is met een energie-zuiniger koelkast, maar kapot is de huidige niet en ook niet weer zo enorm oud. Het diepvriesgedeelte vriest niet aan of zo en ook geen rare ijsafzettingen in het koelkastgedeelte.

Gelukkig voel ik me niet arm. En hoef ik geen kinderen meer op te voeden of naar school te sturen, want die tijd was duur. Dus kan ervoor kiezen een beetje kou te lijden overdag, maar flink bewegen, een dikkere trui en ach...dan gaat het best. De ingebouwde, zelf aangegeten isolatie-laag helpt ook.

Maar de rijkdom in mijn leven zit 'm niet in geld of spullen. Wel in het kunnen zien van veel lieve mensen om me heen, mijn eigen vangnet. Nergens te koop wel onbetaalbaar.


Foto van Pixabay













9 opmerkingen:

Anoniem zei

Yep!

Sylvia zei

En die geven ook warmte!

Anoniem zei

De rijkdom die blijft.

Petr@ zei

Ik hoop niet dat het zo heel erg koud wordt.
Vriezend weer met een zonnetje vind ik wel lekker :-)
Jammer dat je geen houtkachel hebt, dan stook je het snel lekker warm in huis!

Mevrouw W. zei

Zeker weten!

Joanne zei

Ik gedij het beste overdag bij 17 graden. Hubbie gelukkig ook.Je hebt lieve mensen om je heen. Hoe gaat het met je kleindochter?

Liefs Joanne

Judy zei

Zeker onbetaalbaar!

nicole orriens zei

LOL. Ik moest lachen om je formuleren: ingebouwde zelf aangegeten isolatielaag. Dat heb je mooi gezegd : )

mrs H. te B. zei

Hier kun je je schoenen ook bij een - goede - schoenmaker op laten rekken, kost een euro of € 5,00.