vrijdag 1 februari 2019

Boekbespreking: Een bundel haarspelden

Zal wel geen toeval zijn dat mijn oog een paar weken geleden viel op de Finse roman van Sofi Oksanen met bovenstaande titel.

Er lopen een aantal verhaallijnen door elkaar heen, maar die hebben allemaal wel met elkaar te maken. De grootouders van de hoofdpersoon, die opgroeien in communistisch Estland, onderdeel van de Sovjet-Unie, de moeder (Katariina) van de hoofdpersoon, die ingenieur is in Sovjet-Estland en daar een Finse man ontmoet (die naamloos blijft) en door hem wordt meegenomen naar het vrije en kapitalistische Finland en met hem een dochter krijgt. En de verhaallijn over de dochter, Anna. Die door haar moeder zo Fins mogelijk wordt opgevoed want er wordt neergekeken op inwoners van Estland. Dus mag ze niet de kleren, de haarspelden dragen die in Tallinn zo goedkoop verkrijgbaar zijn.

Wanneer Katariina in de jaren 70 van de vorige eeuw met haar Finse man trouwt en Finland gaat wonen met hem is dat in een tijd waarin Finnen neerkijken op inwoners uit Estland en de vrouwen vaak neerzet als hoeren, van wier diensten de Finnen rijkelijk gebruik kunnen maken als ze met de veerboot naar Estland reizen voor hun drankreisjes.

De dochter heeft last van Boulimia, wat symbool staat voor de overvloed en daar niet mee om kunnen gaan. Terwijl haar grootouders niets hadden en honger leden onder het Sovjetregime. Bovendien heeft Anna moeite met relaties met mannen. Dus het thema consumptie wordt ook mooi uitgediept.

Gecompliceerde roman, maar omdat het mij meer inzicht geeft in de historie van zaken rondom Finland en haar bewoners, vond ik dit zeer de moeite waard om dit toch uit te lezen. Ook de stukken over hoe landgenoten (Estland) elkaar (moeten)verraden onder het Sovjetregime en naar Siberie worden gestuurd of worden vermoord vond ik beklemmend beschreven. En nog maar zo recent gebeurd allemaal.

Ja, een aanrader

Een bundel haarspelden


4 opmerkingen:

  1. Bedankt. Ik heb het genoteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond (en vind) het ‘n indrukwekkend boek!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het boek meteen op mijn verlanglijstje gezet bij de bieb. Sinds ik een aantal jaren geleden in de Baltische staten ben geweest ben ik erg gefascineerd geraakt door de geschiedenis ervan. Met name ook de boeken van Jan Brokken. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.