donderdag 18 januari 2018

Na de storm (of nog tijdens)

Klepperde vanochtend al vroeg mijn bed uit. Het waaide toen al veel harder dan een paar weken terug, toen we de eerste storm van 2018 hadden.

Het badkamerraampje werd telkens helemaal opengewaaid en ik hoorde de dakpannen muziek maken.

Was trouwens blij dat ik vanzelf - voor de wekker - wakker werd. Niet echt doorgeslapen, maar wel redelijk.

Maar nu - net voor het middaguur - zag ik allerlei vogels op mijn schutting komen zitten en in mijn boom, dus die komen uit hun schuilplaatsen denk ik dan maar zo, dus de allerergste windstoten zijn voorbij hier.

Her en der bij buren een dakpan eraf gewaaid, wat tuinmeubelen door de straat gewaaid, in mijn tuin een stoel omgewaaid en wat plantenpotten, maar dat is gelukkig allemaal niet zo ernstig. Mijn bomen staan nog, de van waaibomenhout gemaakte schutting van de buren (en dus ook van mij??) ook nog.
Oeps: zie net dat er toch een dakpan is afgewaaid dus maar direct aan de Woningbouwvereniging doorgegeven online. Telefonisch is er geen doorkomen aan, maar dat snap ik. Ik zal wel niet de enige zijn die iets te melden heeft in verband met de storm aan schade. Komt wel goed.


Brengt me terug naar (even opzoeken - maar moet bijna 28 jaar geleden zijn, want mijn zoon zat nog in de wandelwagen - 25 januari 1990 (dank u oh Google). Dat was een enge storm in mijn herinnering. Ik moest mijn dochter uit de peuterschool halen in de middag, na mijn werk en zoonlief was nog te klein om zelf te lopen en letterlijk waaiden de dakpannen van de daken, zo voor je voeten op de straat. En mijn kinderen waaien bijna vanzelf weg. Heel eng, want waar liep je veilig, zonder het risico een dakpan op je hoofd (of erger op de hoofdjes van mijn kinderen, te krijgen. Wat was ik blij weer veilig thuis te zijn. Zo...Oma spreekt (dat waren nog eens echte stormen).
cc Weeronline; situatie rond 12.00 uur.


Dus maar een beetje Netflixen tijdens de storm: Jerry Seinfeld combineert twee liefdes in zijn serie: koffie en klassieke auto's. Dan rijdt hij een stukje met een bekende collega en babbelt wat over koffie, het leven, auto's en die combinatie is heel amusant. Als je van auto's houdt (check), koffie (dubbelcheck) en humor (yep).

En mijn administratie bijwerken. Ook altijd fijn dat ik daarvoor niet meer naar de bank hoef, maar dat gewoon online kan regelen. Mijn moeder werkt nog met de papieren acceptgiro's en moet dan inderdaad door weer en deze wind (want de gratis enveloppen van de bank zijn al jaren geleden afgeschaft) naar een kantoor van de bank. En de lokale kantoren zijn inmiddels ook al geminderd, dus voor straf moet ze nog verder weg. Gelukkig heeft ze een auto en kan dat, maar hoe werkt dat als je die niet hebt of slecht ter been bent. Of geen computer hebt of daar niet mee om kan gaan?

Gelukkig ben ik haar gemachtigde dus kan ik dan een betaling voor haar verzorgen (bij ziekte of rotweer) op afstand. 

Inmiddels ga ik niet meer geloven dat mijn moeder nog Internet Bankieren wil leren dus het blijft zoals het is.

Net van een knolselderij die ik vorig jaar Kerst (dat klink wel heeeeeel erg lang geleden) kocht een salade gemaakt. En ook de groene appel lag al vanaf die tijd in de voorraadkast te wachten op wat leuks.

Is er bij jullie wat weg/omgewaaid?11 opmerkingen:

Petr@ zei

Hoi ja dat was een beste storm, gelukkig was het overdag, 's nachts vind ik het nog enger als het donker is.
In ons dorp wel schade, omgewaaide bomen en hier en daar een schutting plat. Zelfs een paar daken eraf. In onze straat en tuin geen noemenswaardige dingen gebeurd gelukkig.
Ik ben blij dat het weer voorbij is.
Ooit, jaren geleden, in een ander huis waaide het dakleer van het huis tijdens een westerstorm. Het water zeek naar binnen.
Dus ik,vind het altijd wel spannend als het gaat stormen

Anoniem zei

Het vogelvoederhuisje en een tuinbankje zijn omgewaaid.
In 1990 was onze oudste die dag jarig en bijna alle visite belde af. Bij ons waaide toen het scherm tussen het terras van de buren en ons kapot. Dat was een houten frame met draadglas.
Dus ja, dat weet ik ook nog goed.

Anoniem zei

oudste zoon bedoel ik.

Anoniem zei

Mijn man verjaart op die dag, dus ook bij ons in 1990 weinig visite. Toen bijna geen schade en nu gelukkig niets. In de omgeving is het beperkt tot wat omgewaaide bomen en links en rechts wat losgewaaide dakbedekking.
J.

Anoniem zei

Hier wat omgewaaid tuinmeubilair en 2 dakpannen eraf gewaaid en kapot. Ik heb een lieve buurman die uit zichzelf met de ladder kwam en twee nieuwe hele pannen heeft geplaatst. Ik had de polis van de verzekering al opgezocht maar die hoef ik nu niet meer te bellen.

klaproos zei

akelig is dat hé, ik woonde in utrecht toen dat gebeurde, en zag door de hele straat pannen op auto's vallen heftig joh,
nee hier niks we hebben rondje rundum hause gemaakt en zijn nniet naar het bos geweest tijdens de storm, maar goed ook want het was er een ravage...

Nietzomaarzooo zei

Ja; herinner me het nog levendig.

Plus dat er in het bos meer bomen zijn die kunnen omvallen of waarvan takken afbreken.

Nietzomaarzooo zei

Dat is een Goede Buur!

Nietzomaarzooo zei

Dan hoop ik voor dit jaar geen storm op die datum en lekker veel visite.

Nietzomaarzooo zei

Gelukkig geen schade deze keer. Dat zijn verjaardagen die je blijven heugen.

Nietzomaarzooo zei

Ja, blijft spannend. En vooral na de beelden op tv over dodelijke slachtoffers ben ik blij dat er maar 1 dakpan afgewaaid is.