dinsdag 30 januari 2018

Vastentijd

Mijn dochter en haar man vasten ieder jaar, vanuit hun geloofsovertuiging,  30 dagen van zonsopgang tot zonsondergang. Niet eten en en niet drinken.

Het enige wat ik ooit heb gedaan op gebied van vasten is gesapvast. In de jaren 70 ergens was dat opeens De oplossing. Niet om nader tot God te komen (Protestanten kennen in tegenstelling tot Katholieken het vasten niet en eten ook op vrijdag vrolijk hun gehaktballetje), maar om je overtollige kilo's snel kwijt te raken. Heel snel. Maar ja, als je niets anders tot je neemt dan water met ahornsiroop, citroensap en cayennepeper, dan wil dat ook wel. Volgens mij kocht ik die ahornsiroop toen bij de Dille en Kamille of ergens bij een toen heel onbekende Gezondheidswinkel.

Ik klotste de gangen van mijn werk door, want je moest heel veel water drinken erbij en voelde me de hele dag zweverig.

Nu doen mensen dat nog steeds maar wordt het verkocht onder het mom van Reinigen. En ja, je valt er ook bij af, maar het doel is het reinigen van je darmen. Dat je darmen zo slim zijn aangelegd dat ze dat helemaal niet nodig hebben, dat zeggen de hippe dames en heren er niet bij. Of erger - dat snappen ze niet eens. En lukt het van bovenaf niet, dan stoppen ze een slang in je achterste en heet het "Colon Cleansing". Ook overbodig, want ook daarin voorziet je lichaam volledig. Maar goed, dat verkoopt natuurlijk niks aan behandelingen. Want tegenwoordig koop je Gezondheid.

Graag wil ik betere glucosewaarden zien en ben me maar al te bewust van mijn eigen negatieve aandeel hieraan en hierin dacht ik dat het een leuke kapstok is om het boek Grip op Koolhydraten en die methode dus er weer bij te pakken - Koolhydraatarm en eiwitrijker -  en in ieder geval een vliegende start te maken in deze tijd - de Vastentijd - tot Pasen bewuster om te gaan met mijn Secret Eater-gedrag.

Secret voor de buitenwereld, want je zult mij nooit met een zak patat op straat aantreffen. Of een lekker ijsje in de zomer. Maar wel ergens op een anoniem station. Oh...hoe heerlijk zo'n geheel niet verantwoorde verse bak patat met pindasaus met dank aan Smullers. Maar daar kan ik de veroordelende blikken naast me neerleggen (daar had ik een goed gesprek over met mijn Praktijkbegeleidster die op de schaal van Empathie een 10 scoort), want die kennen mij niet en hoef ik aan hen de volgende dag niet verantwoording af te leggen waarom ik in Godsnaam zulk verkeerd voer nam. Wie weet hoe lang ik daarvoor wel 'goed' bezig was en al kilo's minder weeg.


Afbeeldingsresultaat voor are you a secret eater gif

Maar ook een Secret Eater omdat ik van de zogenaamde Gezonde tussendoortjes ook teveel neem. Want dan denk ik dat het gezond is en dus geen kwaad kan. Dan heb ik dus of hele grote handen bij dat handje ongezouten noten of ik kan gewoon geen maat houden. Of, en ik val denk ik in die categorie: ik hou mezelf voor de gek.

Ik schrijf al een tijdje elke dag op hoeveel beweging ik mezelf gegund heb en krijg dan een sticker van de juf.  Juf Ank.

Mijn gewicht hou ik ook al tijden bij en als het meer wordt, dan ben ik een Weegschaal-vermijder. Of denk ik dat mijn broeken in de was gekrompen zijn. Hahahaha!!

Nee...tijd voor realiteit. Dus een tijdje 'Vasten'. Vasten zie ik dan meer als het bewuster omgaan met allerlei verleidingen zoals een wijntje of toch een lekkere koek of chocolade (mmmmmmm). En mijn frustraties niet 'dempen' met voedsel. Maar voelen, zien en er iets mee doen. Voor mijn part gooi je je oude servies eens lekker tegen een harde muur! Of koop (hahahahah) een brood klei en ga daarin knijpen!!!


Afbeeldingsresultaat voor are you a secret eater gif


Vandaag had ik op mijn takenlijstje alweer een telefoontje naar de Gemeente staan. Net zolang tot ik resultaat behaal. En nu werd er beloofd dat een en ander vandaag zou worden opgestuurd. En ook nog...goh...heeft u nog niets ontvangen dan?? Nee apart he...vanaf vorig jaar december al niets meer vernomen.

Kan ik daar solliciteren?; lijkt me heerlijk rustig werken.

Merk dat ik stress over afwijkend gedrag in mijn Fanclub-uitingen. Die komen altijd op maandag. Waarom nu niet? Wats gebeurd? Gaat er wat gebeuren? Wat dan?? Oh God....alweer alles op de schop?

En ja; ik heb me ingelezen en weet dat er binnenkort iets staat te gebeuren wat mijn hele financiele rust weer overhoop kan halen.

Dus ook daar moet ik op anticiperen en begroten. Even een maandje niets kopen is niet genoeg. Slim budgetteren. Alweer. Wanneer houdt het eens op?

Kan ik net als mijn moeder, die maar kort gewerkt heeft heeft en 50 jaar huisvrouw was, toch iedere maand inkomen krijgen. En daarboven op nog het pensioen van mijn vader die er wel meer dan 45 jaar voor moest werken, tegen zijn zin, maar hij moest maar zin maken. Dat mijn moeder mijn vader iemand noemt die niets volhield, is aperte onzin, gezien bovenstaand feit. Zelfs na zijn dood zorgt hij nog voor inkomsten. Sowieso mensen in hokjes plaatsen word ik heel kriebelig van.

Nu nog even zorgen dat ik minder senuwe heb voor alle komende veranderingen!

8 opmerkingen:

Iris Papilio zei

Heb je al eens gehoord van Intermittent Fasting? Heb er vorige week over gesproken met mijn dietiste. Zij raadt het aan, het schijnt echt te werken. 16 uur niet eten en in 8 uur alles wat je nodig hebt binnen krijgen.
Ik zou het wel willen proberen, maar niet alleen. Dat is te moeilijk (als je met zijn tweeën bent) en Jan vindt het op dit moment niet zo'n goed idee vanwege de CBD-olie. Geen idee of het iets uitmaakt. Kijk maar eens https://happyhealthy.nl/intermittent-fasting/

Lot zei

En ik doe "het Vastendieet" al jaar of 4. Bedacht door Michael Mosley, Britse arts. De BBC zend regelmatig programma's van hem uit.

Ik eet 2 dagen per week ongeveer 500 calorieen. Meestal zelfgemaakt soepje als lunch en diner stukje vlees of kip en augurken. De andere dagen kan je dan "gewoon" dwz basic eten en dan val je af is mijn ervaring. Als ik wil afvallen combineer ik het ook met koolhydraatarm.

Nietzomaarzooo zei

Ja, ben ik mee bekend, maar ik weet niet goed of ik dat in dit stadium moet doen ivm mijn diabetes. Afvallen is niet de prioriteit, maar betere glucosewaarden (wat waarschijnlijk gerealiseerd kan worden door wat af te vallen).
Dus ook goed bewegen en stressreductie.

klaproos zei

ik dieeet niet meer.... ik luister naar mijn lijf :-)
en dat bevalt me goed :-)

mirjam kakelbont zei

Ruim drie jaar eet ik geen suiker meer en (snelle) koolhydraten. Het bevalt me uitstekend. Iedereen op een verjaardag vindt me zielig vanwege mijn dieet, maar ik zie het juist als een verandering in mijn eetpatroon. Ik heb ook geen keus want van suiker en koolhydraten word ik echt naar. Wanneer ik wel iets wil snoepen (komt ongeveer 3x per jaar voor) neem ik van tevoren een gekookt ei. De eiwitten heffen de werking van de suiker op (-:
Succes!

Nietzomaarzooo zei

Precies: verandering in je eetpatroon. Dus geen dieet.
Mmmmm...dan had ik wel heel wat gekookte eieren moeten eten. :)

Bertiebo zei

Oh ja, dat dieet met die ahornsiroop. Heb ik ook gedaan en tsjonge wat kreeg ik daar een hoofdpijn van zeg. Het is al lang geleden, de kinderen waren nog zo klein dat we met ze naar Sprookjeswonderland gingen en daar viel ik bijna flauw.
En verder... je ben wel heel goed bezig zeg. Al die veranderingen ga je aankunnen!

Anoniem zei

Toevallig kwam ik 'Hoe word je 100' tegen en door koolhydraatarm te eten. (Geen pasta, brood,rijst en aardappelen) zag ik dat 3 mensen binnen 1 week konden stoppen met de diabetes medicatie. Ze stonden wel onder toezicht van artsen.
Heb je er ook wel eens over nagedacht dat het dik zijn ook wel vertrouwd kan voelen, want, oh jee, je zou eens positieve reacties kunnen krijgen van medemensen?