vrijdag 25 mei 2018

Gezakt

Oude psychologische test. Zet een kind een Marshmellow voor en zeg dat het er straks twee krijgt als het deze nu niet direct opeet. Het kunnen uitstellen van verlangen.

Het kind in mij had deze direct - nou ja...zodra ik alleen was - opgevroten denk ik. Althans het kind in mij NU. Alhoewel; de drang om goedkeuring te krijgen is ook wel groot aanwezig, dus misschien zou ik voor het oog van de wereld 'braaf' zijn. Want dan was ik tenminste niet lastig. Toen en nu.
En als ik dan thuis kwam kocht ik zelf wel een heel pak Marshmellows.

Nu, Nu NUUUUUUU ik wil het nu...ik verdien het nu en ik heb het ook zeker nodig nu.

(hee...ik begrijp maar al te goed dat ik niks van al mijn verleidingen nodig heb; dat punt hoeft niemand te maken).Maar hoe werkt het dan? Hoe gaat mijn brein tekeer? En wat doe ik om mijzelf af te leiden van deze drang.

Uitstellen..
Net zo lang wachten totdat de supermarkten dicht zijn. Dan KAN ik niets halen.
Zelf iets maken wat op bijvoorbeeld IJs lijkt, maar gewoon gezonder is. Bevroren yoghurt.
(Neeeeheeee...ik wil het NUUUUU, niet nog een half uur wachten).
Oh...het is toch al 22.10 uur. Winkel dicht. Geen auto meer zodat ik naar een Mac of een benzinestation kan. En heel gelukkig durf ik dat ook niet op de fiets te doen. Hahah...op de fiets door de MacDrive. yeah right.
En in de plaatselijke patatzaak wil ik niet gezien worden. Daar kom ik ook nooit. Want stel dat mensen denken: oh zie je wel...vreetzak! Eigen schuld, vandaar die dikke bult. Aan twee kanten.

Heb het hier met mijn psycholoog ook over en vind het moeilijk uit te leggen, waarom dat 'slechte' voedsel zo aan me trekt. Terwijl ik zo goed weet wat het met mijn lijf doet. En met mijn hoofd.
Vervang het door 'Gokken, Alcohol, Snuiven, Sex, etc' dan is het iets duidelijker.

Oh...en ook geen commentaar nodig dat ik 'even' moet afkicken van suiker. Been there, done that got the XXL-T-shirt. Dit gaat verder en dieper dan simpelweg niet meer doen he..7 opmerkingen:

 1. Herkenbaar. Bij mij is het de laatste jaren wel veel minder geworden, misschien ook door mezelf meer te gunnen en de lat minder hoog te leggen. 'S middags gewoon iets lekkers bij een grote kop thee, een stroopwafel of een ijsje ofzo. Daarna dan wat fruit, en dan is het vaak al weer goed. Iets absoluut niet mogen, is bij voeding soms gewoon onnodig en werkt bij mij juist averechts. Het is niet een verslaving zoals alcohol of drugs! Zet hem op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar. Ik heb het afgelopen jaar een traject gevolgd om met m'n eetbui-stoornis om te leren gaan. Bleek dat ik veel te weinig at en dat ik daarom continu zin had in lekkere dingen. Nu ik goede maaltijden eet (3 sneetjes brood 's morgens en 's middags, 3 tussendoortjes - en ja, 2x per week mag ik iets lekkers - én een bord vol gezonde warme maaltijd incl. toetje) is de hang naar eten vrijwel verdwenen. En m'n gewicht is gelijk gebleven terwijl ik minstens 3x zoveel ging eten. Ik had gehoopt dat ik geleidelijk af zou vallen maar dat is nog niets gebeurt. Inmiddels heb ik ook geleerd mezelf te accepteren, al gaat dat nog met vallen en opstaan.
  Een meelevende groet! Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh dan zakte ik ook direct. Ik ben net 1,5 dag alleen thuis. Nou het is maar goed dat ik niet alleen woon. Alles wat eetbaar is/was is op. Kaas, ijsjes, koekjes, nootjes. Mijn goddelijke figuur blijft zo wel behouden hahahaha. Iemand vroeg laatst of ik een borstvergroting had laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een ijsje of koekje op zijn tijd lijkt mij niet ongezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad heel herkenbaar. Ik vind het leuk om hierover te lezen. Wel slim om je trek zolang uit te stellen tot de winkels dicht zijn! Oei ik denk dat ik nu nog maar even een banaan ga eten met aardbeien, heb erg veel trek in zoetigheid.... en een waterijsje heb ik al gehad. En 5 dropjes. Groetjes, Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 6. goh dat lijkt me kei moeilijk joh,
  knap dat j e het zo goed kunt omschrijven, daarmee verdien je voor mij wel een lekkere snack, altijd nee zeggen is ook niet goed, beloon jezelf maar eens

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.