dinsdag 26 maart 2019

De moeder de vrouw

Ouderwetse benaming van sommige mannen voor hun echtgenote. En het thema van deze boekenweek.

Dus keek ook naar boeken waar het over "moeder" gaat. Dat is natuurlijk nogal breed, want iedereen begint met een moeder of in ieder geval een biologische moeder. En sommigen worden dan zelf ook weer moeder.  Of lees artikelen met de titel: Help, ik ben net mijn moeder.  Of dat je partner dat tegen je zegt: Je lijkt net je moeder! (En dat is dan meestal niet als compliment bedoeld).


Annie M.G. Schmidt

Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht

Dacht aan een boek van Mizee - En toen kwam moeder met een mes, of aan het boek van Marcel van Roosmalen - Het zijn de kleine dingen die het doen. Het boek van Hugo Borst - Ach moedertje (haalde ik uit de bieb), las eerder het boek van Cornald Maas over zijn moeder - Ach kind toch.

Nu ben ik zelf behalve moeder ook nog eens grootmoeder en dat maakt mijn moeder dus overgrootmoeder. Toen ik jonger was droomde ik nooit over getrouwd zijn of moeder zijn. Dat zat allemaal niet bij de dingen die ook ik mocht verwachten vond ik zelf. Want daarvoor moest je op zijn minst iemand hebben (dacht ik toen - als tiener he...) die jou aantrekkelijk vindt. Om levenspartner mee te worden. En ik zat erg in mijn hoofd met dat ik in ieder geval niet zo wilde worden als mijn moeder. Of zo'n huwelijk wilde krijgen/hebben. Zoals velen van ons dacht ik dat ik alles anders zou gaan doen.

En dan toch, het moment dat mijn dochter werd geboren en ik dus moeder werd, het ging vanzelf. Iemand noemt jou "mam".  Tot ze als onderstaand kind gaan doen, dan is dat "mam" weer iets minder ontroerend. En weer voer voor nieuwe boeken.


Leuk alle suggesties voor het te kopen boekenweekboek. Ga daar nog eens over nadenken. Nog even de tijd. Toch? Bij de bibliotheek nam ik het Boekenweekmagazine mee. Ook weer vol mooie boeksuggesties. Wat een keuzestress :)

6 opmerkingen:

Lot zei

Leuke animatie.
Is het mode dat kinderen hun ouders bij de voornaam noemen?
Vind ik vreemd waant iedereen kan je bij (bij)namen noemen, alleen je kinderen kunnen je mamma/pappa noemen. Hun geboorterecht.

Loudi zei

Moeder de vrouw...zeggen sommige mannen. Heeft toch net weer een andere lading zonder lidwoord.

Anoniem zei

Moeder de vrouw vond mijn moeder een eretitel.

Petr@ zei

Ja dat hoor ik ook wel eens, je bent precies je moeder.
Ook als ik in de spiegel kijk zie ik mijn moeder ;-)
Mijn jongste zoon kon ook zo lekker irritant doen, net als in het filmpje haha

Adrianne - Aad Actief zei

Hier mama van 3 kids, maar nog nooit zo genoemd ;). Of ben ik dan de enige :P?

Iris Papilio zei

Oeps wat een klein boeffie! Ik vind het niet erg als mensen zeggen dat ik op mijn moeder lijk.. een groot compliment gewoon. Ik lijk niet fysiek op haar, wel een beetje jammer nu. Want zij heeft nooit meer gewogen dan 70 kg en dat was na de laatste bevalling. Was er snel weer af met 4 kids. Ik vind het niet leuk als kinderen hun ouders bij hun voornaam gaan noemen. Mam of pap worden genoemd is een mooie titel!