dinsdag 3 maart 2020

Op de rem

Grote en diepe valkuil is dat ik graag een 'positief' imago wil hebben. Altijd inzetbaar, zegt vrijwel altijd 'ja' op allerlei verzoeken, trouw, betrouwbaar bladiebladiebla. Alleen zo'n aureooltje ontbreekt aan mijn beeld. Kan - volgens dat imago - zo een engel spelen. En dat hoeft niet eens te kloppen met hoe ik werkelijk ben uiteraard. Alleen met hoe ik graag gezien wil worden.


Afbeelding van Jacques Savoye via Pixabay 


Het levert even wat veren in de royale reet op, maar geeft me niet de voldoening meer die ik denk wat het gaat geven.

Ben na een 'ja hoor...tuurlijk kan ik nog extra inspringen', moe en moet extra tijd nemen om bij te trekken. Heb daardoor minder tijd beschikbaar voor mijn omgeving. Voor diegenen die er echt toe doen. En dat is zeker niet de bedoeling.

Dus moet mijzelf echt afleren om 'de betrouwbare' te willen zijn. Op de rem trappen. Niet meer in die valkuil vallen.

Zo kregen wij een appje dat iemand ziek was op mijn vrijwilligerswerk. Retevroeg in de ochtend - de zon was nog lang niet op - , dus was ik direct wakker. Bijna asociaal vroeg.
Het is nu heel erg druk op de spreekuren. Dus de hulpvaardige in mij staat al bijna met haar jas aan.

Maar had die week al twee extra diensten staan. En dan nog eentje erbij? Hoho.....niet doen. NIET. Step away from the groepsapp! En ja hoor gisterenavond, ook op een uur waarop ik nooit iemand meer zou appen...kan jij inspringen?

Nee. En bovendien heb ik ook gezien dat ik dit niet mijn probleem moet maken. Mag de organisatie oplossen.

Mijn eigen schema komt in de war en ik trek dat (nog) niet. Of niet meer. Bovendien ben ik nog steeds lerende om die grenzen te bewaken.
Want; Mevrouw Goedigoeddoen heeft me niets opgeleverd. Altijd bereid tot overwerken. Ja hoor...werk moet af. Zat ik daar weer als enige bergen werk weg te werken.

Werk is er niet meer.
Waardering tot aan de stoeprand en dan is het op.
Op mijn grafsteen komt hoop ik wat anders te staan dan dat ik zo'n betrouwbare werknemer was.

Wat ik wel graag wil is voor mijn naasten betrouwbaar zijn. En voor mijzelf. Moet afleren om 'braaf' te zijn omdat dit de enige manier was dat er ook maar iemand me lief vindt.


18 opmerkingen:

pourquoi pas ??? zei

Zo herkenbaar van tijden geleden en geloof me het valt af te leren. En geloof nog iets; waar zijn al die mensen waar je zo voor klaar stond .Sommigen verdwijnen zomaar ooit gedag te zeggen. Laat staan een dank je wel dat je er voor me was.
Op jouw graf zal staa; wat was zij een lief mens.

Lot zei

Goed zo dat je nu zo reageert.

Anoniem zei

Goed zo!��

Anoniem zei

Die rare tekentjes waren twee opgestoken duimen.

anneke broos zei

dankjewel voor je ,,verhaal,,.Dat heb ik echt nodig,even een oppeppertje.Goede dag.

Mevrouw W. zei

Goed van je! Probeer dit vol te houden.

Anoniem zei

Ik deed dat ook (en soms val ik nog steeds in die valkuil, aldoende leer men) een hele kleine tip is misschien de volgende. Ik zet mijn mobiele internet uit na een bepaald tijdstip (meestal rond 21.30, noodgevallen van bv familie bellen echt wel) consumindersingle

Anoniem zei

"Schouderklopje" is zeker op zijn plaats of eigenlijk SCHOUDERKLOP. Echt goed van je!

Gr. Veronique.

Adriaantje zei

ja, moeilijk is dat hè, maar als het dan een keertje lukt mag je trots zijn: overwinning behaald.
Maar ik blijf het lastig vinden.

klaproos zei

goed zo Cellie, een nee tegen een ander is een ja voor jou, helemaal super, zorg eerst goed voor jezelf, pas dan kun je ook goed voor een ander zorgen... je bent een crack... ik hoop nooit te lezen wat er op je steen staat...
xxx

izerina zei

Als je niet op je eigen gezondheid let,kun je minder voor anderen betekenen. Ga zo door

Janne zei

Als peutertje kunnen we zo goed NEE zeggen maar ergens onderweg hebben we die gave grotendeels verloren. Het weer aanleren kost tijd maar is te doen...

Anoniem zei

Grote lessen geleerd en in de praktijk gebracht! Op je graf: applaus voor mijzelf,

Mirjam Kakelbont zei

Je wordt ouder en aldoende leer je. Wees er trots op, Cellie! Het is geen egoïsme, maar voor jezelf zorgen ♥

Elisabeth zei

Het kost vaak tijd om je grenzen te trekken .Goed gedaan !

Bertiebo zei

Applaus!

nicole orriens zei

Oh, heel herkenbaar! Ik voel me soms net een hertje waar iedereen op kan schieten. Goed van je dat je het niet hebt gedaan!

Ellen1979 zei

Nee zeggen als het niet gaat, is gewoon nee zeggen. Meer niet. Als je ja zegt, is dat alleen maar dat je iets wel gaat doen. Als iemand je vraagt met de vrachtwagen voor te komen rijden, en vergeet ook de aanhanger niet, zeg je toch ook nee (jij hebt denk ik geen vrachtwagen). Meer is niet nodig. Ik moet voor werk ook vaak mensen vragen of ze iets willen doen. Nee zeggen is dan ook prima. Doe ik zelf ook regelmatig als ik iets niet kan of als het niet past. Ik hoef ook geen reden, het regelen is mijn werk, verder niets. Geen schouderklopje bij ja. Het is wel handig, want we moeten het samen doen. Maar verder...
zoek er dus niet teveel achter de vraag. Doen anderen ook niet. Succes!