woensdag 2 september 2020

Help: ik sta rood

Voor het eerst in jaren - en daar ben ik enorm trots op dat het me al die tijd lukte om rond te komen van een veel kleiner inkomen - stond ik rood. Rood. Een negatief kapitaal.

Opende mijn bank app in de ochtend om te zien of alle vaste lasten per de eerste van de maand waren afgeschreven (meten is weten tenslotte) en zag tot mijn horreur dat ik ruim € 800,--  in het rood stond. Heuh?

Heb die mogelijkheid tot rood-stand wel en zeer bewust aangehouden, want gewerkt hebbend bij bedrijven die het niet zo nauw namen met op tijd overmaken, heb ik ervaren dat het je soms echt even de winter doortrekt als je WEL rood kan staan. Maar alleen als je fondsen hebt om dit weer recht te trekken. Onmiddellijk eigenlijk, zodat je geen dure roodstand rente hoeft te betalen. 
Kan je dat niet en ben je iemand die tot aan het gaatje gaat (dus maximale roodstand), dan raad ik dan niet aan. Want het kost soms jaren om die achterstand weer in te lopen. 

Ik hoef me in ieder geval geen zorgen te maken of mijn huur wel betaald kan worden. Die is betaald. En andere vaste lasten die standaard en automatisch op de eerste van de maand afgeschreven worden. 

Mijn uitkering wordt altijd of een dag voor of op de laatste dag van de maand overgemaakt. Kan je zelfs op de site van de gemeente nakijken wanneer dit is. Dat gaat tot nu toe altijd goed. Heb geen wijzigingen doorgegeven, mijzelf afgemeld (helaas nog niet) dus dan zal er waarschijnlijk wel een foutje met de betalings-batch zijn. 

Dus direct nog voor de ambtenaren van dienst op kantoor waren (dat zag ik uit hun automatische reply die aanstaat bij out of office) daar een e-mail over gestuurd. 

Gelukkig werd mijn uitkering in de loop van de ochtend gestort. Maar lekker voor de stresscijfertjes. Van mij. Ik denk niet dat op het gemeentehuis er iemand van wakker ligt. 

En ja...ik LAAT me dat dus beïnvloeden. Had natuurlijk ook me nergens zorgen over kunnen maken en wie dan leeft, wie dan zorgt. 

Toch iets teveel slechte ervaringen in het verleden gehad en die wil ik nooit meer ervaren. Als het aan mij ligt. En dus is mijn manier van dit voorkomen zuinig leven, goed mijn administratie op orde hebben en houden en een mini beetje spaargeld zodat ik dat negatieve kapitaal weer onmiddellijk kan veranderen in positief. Van potje C naar potje A en potje Z ook naar potje A.

Geen leuke oefening om te kijken of ik het kan, van een laag budget rondkomen, maar dagelijkse realiteit. Met bijbehorende hartverzakkers.


Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay 



7 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel herkenbaar! Zit door lage woonlasten iets ruimer dan jij, maar nadat ik eens een half jaar, onterecht, geen uitkering ontving ben ik nog feller op

Bertiebo zei

Nee ik denk ook niet dat iemand bij de gemeente er wakker van ligt. Jij wel en dat is erg, heel erg rot

Luz zei

Wat een klojo's!

Marlou zei

Getverderrie Cellie, wat een rottige situatie.
Die ambtenaren... ik zou ze van achter hun bureau willen sleuren.
Zijn ze nou helemaal!

Ik vind het knap zoals jij er mee om gaat...
Hier... een dikke pakkerd!

X, Marlou

izerina zei

Wat een vervelend begin van de dag. En door een slordigheidje van een instantie veroorzaakt. Ze zouden een gebakje als ontspanning moeten sturen

Christina zei

Hoeft niet aan de instantie te liggen hoor. Een heleboel banken houden automatisch of zelfs heel bewust geld wat langer vast dan nodig. Elk procentje rente is mooi meegenomen (en ja, een nacht extra is extra rente). Het mag niet maar ze doen het toch, bijna allemaal. Ervaring tot nu toe is dat alleen Triodos en Knab zuiver op de graat zijn (en dat klop ik meteen weer af.)

nicole orriens zei

Ik kan me je schrik voorstellen. Ik houd er ook niet van om rood te staan en probeer die ten allen tijde te vermijden.