vrijdag 25 september 2020

Het aapje is de gans van deze tijd

Kent u ze nog. De ganzen in de vensterbank. Meestal 3. Het leek wel of half Nederland een gans in de vensterbank had staan.

Nu is het Aapje in opkomst. 

Als lampenvoet, los als beeldje, met zijn 2 broertjes, die doof en blind zijn en dan bij voorkeur goudkleurig gespoten. 


Afbeelding van aknourkova via Pixabay 




Eerst High-Brow, nu main-stream want te koop bij Xenos en Leen Bakker. Nu moet ik zeggen dat sommige aapjes heel vrolijk zijn, maar van die plastic exemplaren ben ik minder gecharmeerd.

U al een aapje in huis? 

En lavendel snoei ik altijd tot net voor het hout, dus niet te laag, maar wel flink terugsnoeien. Het loopt dan in het voorjaar weer mooi uit en bloeit. En oor opent zich langzaam weer. Hoera!


17 opmerkingen:

Bertiebo zei

Heel gek, die ganzen herinner ik me niet.

Anoniem zei

Mijn pa spaarde wat kitschzaken, oa de horen-zien-zwijgen aapjes. Heb er nog enkele, maar niet goud en alleen als memoriability.

Dorothes zei

Ik herinner mij wel die ganzen nu je het zegt.
Heb er nooit aan mee gedaan rages.
Lavendel snoei ik pas in het voorjaar weer tot ongeveer 20 cm vanaf de grond,daarna in augustus nog een keer maar dan alleen de bloemem.
Het resultaat is dat ik altijd twee keer de lavendel in bloei heb staan, volle bossen.
Ook nu staat de lavendel nog volop in bloei.

nicole orriens zei

Echt niet! Maar die gans herinner ik me zeker. Wit met zo'n blauw strikje om de nek!

Lot zei

Nee ik heb liever planten in der vensterbank.
Dit jaar veel lavendel in een grote bak gezet en bloeit nu voor de tweede keer. Hopelijk ook volgend jaar zo mooi.

Janne zei

Ooit kreeg ik 2 ganzen. Gelukkig had ik een grote tuin. Apen wil ik beslist niet.

Anoniem zei

In September 2018 kochten we een seniorenwoning. In de voortuin en achtertuin stonden lavendelstruiken. Enorm groot en oud. Voorjaar 2019 begonnen we met de achtertuin. De lavendelstruiken die tegen een hele gammele schutting stonden werden voor het grootste deel verplaatst naar een ander stuk van de tuin. De rest zetten we in de voortuin tussen de oude lavendelstruiken die kaal waren. De lavendel in de achtertuin werd flink gesnoeid bij het verplaatsen en bloeiden dit voorjaar uitbundig. Ook de rij in de voortuin bloeiden alsof ik Frankrijk was. Sinds 3 weken zit ik op een krukje en knip struik voor struik het dode hout eruit en terugsnoeien tot net voor het oude hout. Een hele klus, maar elk uurtje werk geeft resultaat. Nog een uurtje of 3 en ik zal klaar zijn. Intussen bemoeien heel wat buren zich ermee en heb ik met veel onbekende buren een praatje gemaakt. Ik vind dit zoveel leuker dan alles eruit en opnieuw beginnen in een tuin.. Bieke

pourquoi pas ??? zei

Er is ook aapjes behang en aapjes gordijnen en ja zelfs aapjes jurken en t-shirts. Gelukkig ben ik niet zo een na-aper.

Marlou zei

Ha Cellie,

nee... ik heb geen aapje in huis.
Zal ook niet komen.
Wel weer een ideetje voor een "meneer-Aap" verhaal...

Fijn, dat je oor weer open gaat enne... de lavendel ga ik zo dadelijk snoeien. Dank voor tip...

Prettig weekend!
Marlou

izerina zei

die aapjes komen terug. Zeker 20 jr geleden had ik dat drietal,niet horen,zien en spreken van een rommelmarkt Toen zag je ze niet veel.

Bertiebo zei

Ik zit nog steeds na te denken over die ganzen, maar die heb ik echt gemist. Koeien daarentegen zag ik in vele vensterbanken. En ik heb wel een aap. Maar die wilde ik vijftien jaar geleden al heel graag hebben en vorig jaar pas gekocht. Geen rage dus.

Anoniem zei

Niet dat ik aapjes heb (of ganzen had..) ben niet zo van die rages, maar afgelopen week zag ik wel een leuke op aapjesgebied: 4 aapjes naast elkaar: 1 horen, 1 zien, 1 zwijgen, en 1 met een smartphone, die de andere 3 in zich verenigde :) Zo waar!
Groetjes Carla

Iris Papilio zei

Nee, geen aapjes, hoe wel ze soms wel heel mooit zijn.
En die ganzen herinner ik me zeker. Ik had op een bepaald moment wat bordeauxrood in mijn interieur, kreeg ik voor mijn verjaardag zo'n gans. Hij heeft een jaar gestaan denk ik, toen veranderde ik weer van kleur dus mocht hij weg... 😉

Gerdien zei

Die aapjes komen zeker in plaats van HOME, die ook veel te zien zijn. Bestaan die trappetjes met kerstlampjes nog? Die zag je jaren terug ineens overal, bleek dat je er een kreeg bij een proefabonnement van de Stentor.

Firma Fluitekruid zei

Die aapjes zijn me nog niet opgevallen. Kan me ze wel herinneren van heeeel lang geleden (horen zien en zwijgen).

Van korter geleden kan ik me inderdaad de ganzen herinneren, maar ook de met servetten beplakte dakpannen (de eerste keer dacht ik:say WHAT?), en nu al heel lang wat ik noem 'De ziekte van Twee'. Soms zie je in een heel dorp of een woonwijk achter elk raam steeds twee dingen. Twee dezelfde vazen, meestal. Doorsnee vazen, allemaal even saai, zonder verhaal. Altijd fijn om dan weer een vensterbank te zien met persoonlijke frutsels en een oerwoud aan planten.

"Hanneke" zei

HiHi Aapjes zijn de nieuwe ganzen - intrigerende titel! Nee, ik ben niet zo van het "Wildlife". Vogels, die vind ik dan wel weer leuk (en heksen, en engelen) - maar altijd met mate (en bij voorkeur in een vitrinekast). Ik moet ook mijn lavendel nog snoeien - en meteen stekken - ik probeer een haagje te maken langs het paadje naar de voordeur, deze week zette ik daar de derde of vierde plant in, elk jaar een nieuwe stek, een nieuwe plant. Ik ben bijna bij de straat! ;-)

Christina zei

Mijn moeder had kippen in de vensterbank om maar geen ganzen in de vensterbank te hebben. Niet dat je dat van een afstandje zag, maar ik waardeer nog steeds hoe ze poogde om anders te zijn. Dat heb ik wel van haar zeg maar.

Ik had geen ganzen. Of trappetje met kerstlichtjes. Zolang de apen in de mode zijn zul je die hier ook niet zien staan. Alleen de olifant van het geluk staat in mijn woonkamer, want die is gekregen (en is mooi!)