donderdag 26 augustus 2021

Druk

Interessant uitgangspunt voor deze film. We zouden eigenlijk constant 0,5 promille alcohol in ons bloed moeten hebben om een aangenamer en creatiever leven te hebben,  bedacht een Noorse filosoof. Of hij gelijk heeft? Want; Hoe functioneer je dan. Elke dag een prettige roes? Heb je telkens iets meer nodig om dit effect te krijgen?

Het effect van twee glazen wijn, maar dan de hele dag door aanhoudend (dus dan moet je wel iets meer drinken dan die twee glazen). En wat doet dat met je lijf? Je hersencellen en je lever. Wat het voor de Gall&Gall doet snappen we wel.

Ken genoeg, vooral mensen van mijn leeftijd die stevig drinken. Ik noem dat stevig, zij waarschijnlijk sociaal normaal gedrag. Het is maar net wat je referentiekader is. Elke dag een glas wijn bij het eten. Vooruit twee. Glaasje sterke drank als je thuiskomt. Of lekker die halve liters pils naar binnen laten glijden, ijskoud op een warme dag. Kratje op het balkon of in de kelder. Het is maar net waar je aan gewend bent. 

Merk, nu ik al lang vrijwel niets drink - ik mag in het weekend 1 glas van mijzelf en vaak heb ik er dan niet eens zin an - , dat het effect van slechts 1 glas wijn al genoeg is om lichtelijk aangeschoten te zijn. Slaap dan onrustig en dat is het me niet waard. Ook nogal sneu, in je eentje drinken. En bang voor een hellend vlak. In je eentje binge-eten is ook sneu uiteraard, maar daarom doe je dat ook in je eentje :)

Heb een heel assortiment sterke drank in huis voor gasten, maar ben blij dat ik het niet aanraak. Niet naar grijp en nodig heb om even weg uit de realiteit te zijn. Vind het wel heerlijk en kon er altijd goed tegen, maar ga er heel bewust mee om. Want ik schat in dat ik nogal verslavingsgevoelig ben. Dat ik in plaats van eten, dan mijn heil in drinken zoek. Iets om mijn emoties te dempen.

Snoof ik nou maar gewoon cocaïne!
10 opmerkingen:

 1. Er zijn al ondezoeken,met als uitkomst,dat één glas per dag al gezondheidsschade geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als verslavingsgevoelige is geen beter dan een voor mij. Scheelt ook keuzestress.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op één van de Vlaamse zenders (maar misschien was dat er eentje die je in Nederland niet kunt ontvangen) hebben de zusjes Kerkhofs een serie opnames gemaakt over alcohol, en wat dat met hen deed. Alle mogelijke proefjes moesten ze eerst sober en daarna dronken afleggen. Afschuwwekkend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Af en toe drink ik een glas witte wijn . Lekker, maar na een glas voel ik het effect van de alcohol al. In mijn jongere jaren dronk ik (soms veel) meer maar daar moet ik nu niet meer aan denken. Heb ook last van plaatvervangende schaamte als flink aangeschoten leeftijdsgenoten zich erg uitbundig gaan gedragen. Of gaan huilen, ontboezemingen doen waar ze dan later spijt van hebben etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uit betrouwbare bron weet ik dat alcohol wél het glucosegehalte in het bloed doet dalen.
  Dus dat is dan wel weer een voordeel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ha Cellie,

  van de week ben ik ook naar DRUK geweest.
  Ik heb zo nu en dan smakelijk moeten lachen.
  Wat speelde die mannen goed... en Mads Mikkelsen... die helemaal veranderde en geïnspireerd raakte.
  Jammer, dat ze voor meer gingen kiezen.
  Dat is waarschijnlijk ook wat alcohol met je doet.

  Ik drink alleen in het weekend en nooit alleen...
  Heerlijke regel voor me.

  Proost!~
  Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me een leuke film om te gaan kijken. In ons privincieplaatsje zal dat pas over een jaar of zo zijn;-)
  Momenteel drink ik soms in het weekend zo'n half flesje wijn, want ik krijg geen hele fles weg in een week. Ik vind het lekker, maar niet lekker genoeg om door te drinken. Ik ben gevoeliger voor zoetigheid. Loop dan door huis te zoeken naar wat lekkers, dat er niet is want ik heb het niet gekocht natuurlijk. Gezonde voedingswaren zijn er genoeg, maar brengen die roes niet teweeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik drink zeer onregelmatig. Zou het wel elke dag willen, niet om de roest, maar voor de smaak. Maar dat doe ik niet. Om mijn gezondheid en gewicht. En idd, ook mijn slaap.
  Was het maar niet zo lekker!
  Wel eens wijn zonder alcohol gekocht, maar dat is niet te peren.
  Als ze dat nog eens zouden uitvinden, lekkere 0.0 wijn, ik sta vooraan om het te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kliefje, de la tulipe 0% rose (ilja gort) is verrukkelijk!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.