zaterdag 21 augustus 2021

Zo.

Lekker die kip gisterenavond; ik ben nooit zo goed in een portie koken voor een persoon. Maar dan vries ik de rest in of eet ik de volgende dag lekker makkelijk. Niet hoeven koken. 

Na de werkdag, die wederom onvoorspelbaar anders was dan 'normaal', maar alles gedaan wat moet en ik hoop mijn steentje bijgedragen aan een paar mensen de eerste stap naar een gezondere financiële toekomst laten zetten. 

Als ik nog maar even terugdenk aan de tijden van veel veel minder inkomen en geen zicht op verbetering, maar wel de rust van nul schulden; dan ben ik met terugwerkende kracht nog steeds trots op mijzelf dat ik snapte dat ik niet leuke reisjes moest gaan maken of eindelijk eens die kekke laarsjes kopen, maar al sneeuwballend al mijn schulden op nul gaan zetten. En snel ook. Want stel dat mijn inkomen heel lang zo laag blijft, dan zijn schulden zware ballast.

Koop geen dingen op afbetaling. De Wehkamps van deze wereld worden rijk van u! Al jarenlang. Heb het wel eens geschreven dat ik begin jaren 80 op het kantongerecht in Utrecht werkte en allerlei stukken moest uittypen (op een typemachine, met doorslagen, hand-aangedreven, fouten maken mocht niet. Dan was het stuk niet rechtsgeldig en moest het helemaal over.) Maar daar dus ruim 40 jaar terug gingen bijna alle zaken over Wehkamp. En achterstallige betalingen. En hoge rentes.

Heb je toeslagen aangevraagd, controleer regelmatig of je te verwachten inkomen van dat jaar nog klopt. Of de levensomstandigheden. Zet je salaris liever wat hoger, dan precies zoals het is, om terugbetalingen te voorkomen als er wel iets verandert. 

En zorg voor dat noodbuffertje. Dat je dus niet die wasmachine op afbetaling moet kopen, omdat je het geld niet hebt. Ja, in mei heb je geld. Maar dat is dan inmiddels al in 10 verschillende zaken gegaan en he...je hebt ook recht op iets leuks! Dat gaat wringen. 

Zet in ieder geval elke maand als je salaris/inkomen binnen hebt, 10% daarvan op een aparte rekening. Niet voor de rente, maar voor de buffer en daarmee minder stress.

Betaal altijd de huur, ziektekosten en energiekosten. 

Let ook op wat je 'zomaar' uitgeeft. Op rekeningafschriften zie ik wel eens dat mensen dagelijks een tientje uitgeven aan een koffietje op het station, broodje erbij. Elke dag. Dat tientje is niet een dramatisch hoog bedrag natuurlijk op zich. Maar x 5 x 12 is dat geld wat deze persoon niet eens heeft. Maar omdat het om kleine bedragen gaat, merkt hij het niet.

Lees dit artikel eens. Hoe je door een systeem ook helemaal kapot gemaakt kan worden. Niet in een ander ver exotisch land, maar gewoon hier: Leuker konden ze het niet maken!

Kan me nog zo goed herinneren wat een angstig en vooral onbegrepen gevoel ik had toen ik mijn hele afgelopen jaar Huurtoeslag zou moeten terugbetalen (euro 3.000) omdat ik net een paar euro boven het max bedrag zat. Gelukkig kreeg ik zeer goed en vooral praktisch advies. 

Maar het doet wat met je. Die angst, stress en het gevoel dat het niet mogelijk moet zijn, maar het toch gebeurt.

Zo...nu maar eens even uit de routine schieten. Weet niet hoe, er is totaal geen zon hier momenteel, wel zompigheid.

Hoog tijd voor een heerlijke kop koffie. Had gehoopt in de tuin, met een zonnetje erbij, maar dan maar in de tuin, zonder zon. Maar wel in vrijheid. Hoef niet over het hek bij Schiphol te kruipen om weg te kunnen komen.
5 opmerkingen:

 1. Jeeej, wat een heftig artikel! Ik wist dat het erg was, maar zo erg? Bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zou een boek moeten maken, Cellie. Je eigen ervaringen en je ervaringen als vrijwilliger en in andere banen. Tips erbij. Daar kan Mevr. van Gaal nooit tegenop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verschrikkelijk, de belastingterreur. En onvoorstelbaar dat die ambtenaren gewoon hun gang kunnen gaan.
  We hebben er zelf ook mee te maken gehad, de frustratie dat je een potentiële fraudeur bent en het tegendeel moet bewijzen is gekmakend.
  In die tijd werkte er een meisje bij ons op kantoor wiens vriend bij de FIOD werkte en ik vertelde haar van de jaarlijkse "tot op de bodem"controles, ook onze prive uitgaven moesten we verantwoorden. Ik vermoedde dat iemand uit onze omgeving de belastingdienst tipte en zei bevestigde dat het inderdaad vaak zo werkt. Dus als je een hekel aan iemand hebt, of afgunstig bent, bel je (anoniem natuurlijk) de tiplijn en gaan zij er direct op af.
  Te walgelijk voor woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet er alles van, zo leven en dat vooral niet willen. Zoals je weet was dat einde huwelijk. Puur besloten op ratio, niet op emotie. Ik kan zo niet leven en snap niet dat hele volksstammen het wel kunnen. Mij bezorgt het slapeloze nachten iig.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.