donderdag 5 augustus 2021

Nuttig werk

Maffe dagen op mijn werk. Moest een groot aantal geplande afspraken op heel korte termijn gaan verzetten. Dat heeft o.a. alles te maken dat veel collega's het te druk hebben, aan hun max zitten en bovendien ook nog eens vakantie. Waar ik dan van denk; en nu gaan we de andere helft overvragen dan zit straks iedereen overspannen thuis. Iemand erbij of is dat een rare opmerking? Oh ja...dat kost geld natuurlijk.  Hollen we liever eerst de bestaande medewerkers uit. 

"Erbij" - het toverwoord en dan niet in de zin van er komt iemand bij, maar iemand doet werk erbij. Naast het gewone aanbod. Gratis en voor niets. 

Dat maakte mij er nog bewuster van dat ik die grenzen van mijn werk (en thuistijd) nog beter moet bewaken. Niemand anders doet dat. 

En dat ik moet blijven bedenken dat het 'maar' werk is. Geen levens-invulling. Geen carriere. Zeker niet met dit salaris op een soort van startersniveau. Twintig jaar terug verdiende ik bruto al meer.

Fijn om dan op mijn vrije dag me ook echt vrij te voelen. Heerlijk het is droog en de zon schijnt ook nog eens! Kan ik in de tuin rommelen. Omdat IK dat wil. Vooral geen moetjes op zo'n dag.  Kennelijk ben ik in wezen nogal allergisch voor 'moeten'.

In een middag de hele groenbak stampensvol gekregen. Uitgebloeide Vrouwenmantel weggesnoeid. Wie weet komt er nog een tweede ronde, rozen gesnoeid, klimop, uitgebloeide planten kort en klein geknipt, gewoon weer wat lucht in de tuin. Lekker om zo bezig te zijn en je ziet steeds meer werkjes om te doen. Even niet aan de gordijnen gewerkt, bewust niet, want NU is het droog en de rest van de week weer binnen-weer. Dan kan ik dan dat soort klussen afmaken en haasten wil ik al helemaal niet meer. Dat geeft stress en het is de kunst om daar zo min mogelijk last van te hebben.
5 opmerkingen:

 1. Ik roep al jaren tegen mijn collega's die nogal wat werk te verstouwen hebben en veel druk van de leidinggevenden ervaren 'het is maar werk!'.. en toen kreeg ik vorig jaar een burn-out. Ik ga dit mantra nu ook zelf inzetten in het nieuwe schooljaar. Het onderwijs is namelijk de afgelopen 20 jaar veranderd van docent zij en voor de klas staan met een paar ouderavonden en een paar vergaderingen per jaar in een veelal administratieve baan met lesgevende taken. Ik chargeer een beetje, maar er is zoveel extra werk bijgekomen naast het lesgeven. Bewaak goed je grenzen, zeker bij het thuiswerken! Ik krijg de indruk uit je eerdere blogs dat dat overigens goed lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, en ook belangrijk denk ik, om je op je vrije dag dan ook echt vrij te voelen! Anders kom je nog niet tot rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed van je dat je tot dat besef komt. Je zult het zelf moeten doen. Uit die dingen als het weekend is, dat is dan weer jouw tijd.
  Mijn dochter werkt 4 dagen per week en sinds twee jaar heeft ze ook een laptop en telefoon van het werk. Die gaat op donderdagmiddag in de tas en uit. En maandagochtend pas weer aan. En ze bewaakt dat heel goed. Niemand op haar werk heeft haar eigen mobiele nummer. Je hebt genoeg andere dingen die je kunt doen en veel leuker vindt IN je vrije tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weet je al hoeveel subsidie je werkgever krijgt voor een oudere werknemer uit de bijstand?

  Volgens de cursus Uwv moesten we bij een sollicitatie vertellen dat de werkgever subsidie kon krijgen wanneer hij/zij een oudere in dienst nam. Of ik niet al voldoende had bijgedragen aan belastingen.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.