dinsdag 17 augustus 2021

Zomergasten - Birney

Ademloos gekeken, soms even weggekeken, maar wat een verteller/schrijver Alfred Birney. Wat een leven ook.

Heb zijn boek (De Tolk van Java) volgens mij wel als luisterboek gehoord, maar was tijdens Coronatijd (oh dat is het nog steeds) en de gruwelijkheden en de impact op hem, een generatie verder en doordenkend daarover hoeveel secundair leed er is, deed me het niet afluisteren. Dat mensen dit elkaar aan kunnen doen. En geen historie, maar gebeurt nog steeds. Zal ook blijven gebeuren.

In mijn familie geen Indische familieleden. Denk dat dit hele hoofdstuk daardoor nooit zo sluimerde en pas later toen ik in aanraking kwam met mensen die me vertelde nog niet een Japanse radio te willen bezitten, daardoor, raakte ik hierover aan het denken. En erover ging lezen. Dat er, natuurlijk wel bij het vak geschiedenis geleerd, ook in Azië een oorlog was. En daarna de onafhankelijkheid van Indonesië. 


Maar wat hij terecht zegt; het zou uit de gezinssfeer moeten worden gehaald en bij het vak Geschiedenis worden ingebed. Wat betekende dit allemaal. Waarom werd dit stilgezwegen zolang door iedereen, pers, overheid. Wat was de rol van Nederland in dit alles. 

Niet afgezien, want te laat met de dag erna een werkdag (jahaaaaa...ook al rol ik uit mijn bed en dan ben ik op mijn werk). Dus ga van de week nog met genoegen verder kijken. In gedeeltes tot mij nemen.

Iemand ook gekeken?
6 opmerkingen:

 1. Ja zeker! Indrukwekkend! Vooral dat hij nog steeds geen ‘thuis’gevoel kent, een ontheemd mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik zag 'm ook. Indrukwekkende avond. En ik wil dan altijd helemaal afkijken, hoewel ik weet dat dat niet slim is - want te laat, teveel indrukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, maar je maakt me nu wel nieuwsgierig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind Zomergasten niet meer zo goed als vroeger en kijk dus eigenlijk niet meer. Ik wist ook niet dat Birney te gast was. Ik heb wel De tolk van Java gelezen, dus als ik het geweten had, zou ik gekeken hebben. Maar 't is vast nog terug te halen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja grotendeels gekeken. Bijzondere en mooie muziekkeuze had hij ook over de zanger Saxo Rodriques. De documentaire over hem is ook een aanrader

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alle afleveringen opgenomen, maar tot nu toe nog niet 1 gekeken. Vroeger keek ik meteen de dag erna (want ga vroeg naar bed) maar ik heb er steeds minder behoefte aan/steeds minder rust in mijn gat om zo lang te zitten. Misschien kijk ik het allemaal in stukjes en beetjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.