donderdag 20 januari 2022

Blue Woensdag

Zo voelde het toen ik wakker schoot. Wat heeft het voor nut allemaal? Voor wie moet ik mijn bed uitkomen. Voelde mij even heel ongezien, onopgemerkt en er niet toe doen. Afbeelding van Charles Rondeau via Pixabay 


Toch maar onder de douche (zelfs daarvan denk ik dan...geen zin, geen nut), maar daar knap ik toch altijd wel van op. Dus fijn om het toch maar te doen. En dan direct ook maar wat zaken van Bless the House doen. Doorpakken en gewoon dingen doen die voldoening geven. Ook al ziet niemand ze.

Flylady geeft al honderd jaar aan dat als je dat niet op maandag kan doen, dan verspreid je het over de week. Het gaat erom dat je regelmaat houdt in schoonmaken en opruimen. Dus weg met die oude kranten/tijdschriften, even stoffen, stofzuigen, spiegels en deuren schoonmaken, de vuilniszakken overal in huis vervangen (die houden we er altijd al in; die routine op maandag bedoel ik); een fijn rondje snel en voor het oog weer netjes.

Ga ik zo direct mijn grote Winterboeket maar eens weghalen. Gemaakt van voornamelijk droogbloemen, gedroogde takken met besjes of nepperds, dus ook weer zo gedaan en dan is er ruimte voor iets anders. En verandering is altijd goed voor het humeur. Opruimen helpt ook meestal. 

Zegde mijn afspraak bij de hoor-boer af. Dacht erover na, maar hoe de aanloop ging, het maken van een afspraak was al een foute boel. In de winkel moest ik 20 minuten wachten omdat zij een fout hadden gemaakt in de planning, terwijl de brief van hun organisatie wel het juiste tijdstip aangaf; dat geeft geen vertrouwen. 
Nu plan ik zelf ook en ik heb dan meestal mensen met zeer veel stress aan de telefoon. Dus bevestig in dat gesprek wel 3 x de afspraak, zeg de dag erbij en vraag na afloop of het duidelijk is en of er nog vragen zijn. Uiteraard krijgen ze dan ook nog een brief met de afspraakbevestiging dus ik check ook altijd - ook al staan ze in het systeem of adres en e-mail gegevens nog kloppen. 

Andere hoor-boer gevonden, maar ongehoord zeg, wat een wachtlijsten. Dus kon ik met reistijd (OV en fiets) een afspraak elders krijgen, maar dat is dan weer onder werktijd. En merk dat ik me daar niet comfortabel bij voel. Dan ben ik zo weer 2 uur weg.  Plus dat ik nu juist graag alles in de buurt wil. Niet weer reizen ervoor. 
Probeer ook alles altijd op mijn vrije dag te plannen. Heeft er niemand last van. Dus denk dat ik die afspraak naar mijn plaatselijke hoor-boer ga verplaatsen. Pas eind volgende maand tijd. 

Moet vandaag even uit mijn tenen de motivatie vinden om er toch een fijne dag van te maken merk ik. 

Deed nog even een zelftest en op de fiets naar de kapper. De lucht was zo grauw, dat ik al wist dat er regen aankwam. En ja hoor, haren geknipt en gedroogd en hoppaaaa..met een natte kop en de rest ook zeiknat thuis gekomen. Waarom overdekken ze dat fietspad dan ook niet?

Onderweg dacht ik; niet miepen. Thuis lekkere droge kleren aan, kopje thee en lezen in de Cazalets. Dat is pas luxe. Overdag lezen! Voelt als spijbelen. Aan het eind van de middag zelfs nog even in slaap gedommeld na een uurtje lezen. Niet lang hoor, hazenslaapje. Kennelijk nodig.

Heerlijk dat er bibliotheken en zijn en dat ze open zijn. Nu de rest van alles wat de ziel voedt (theaters, bioscopen, musea) ook nog.

Blij dat ik die kachel een tikje hoger kon zetten dan normaal overdag. Die warmte was weldadig (en nodig met nat hoofd). Dankbaar dat het 'gewoon' kan. 

Hoe doen jullie dat; als je aan het begin van de dag eerst moet bukken om de moed uit je schoenen te rapen?  En lukt dat altijd? Is het erg als het niet gelukt is die dag.
10 opmerkingen:

 1. Nee hoor, is menselijk. Deze grauwe, kleurloze dagen helpen ook al niet mee. Het is gelukkig iedere dag al weer langer licht, dat vind ik zelf heel prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedenken dat het niet de omstandigheden zijn, maar dat het mijn ervaren ervan is, helpt. En jezelf kietelen met bv bad of luxe luchtje op doen etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had altijd een blije kwispelhond. Die heeft me in vroeger tijden geholpen als een antidepressivum op vier pootjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Cellie,

  nou... dat klinkt allemaal niet echt goed.
  Ik vind het rottig voor je...
  Kun je uit de mooie berichten van het Universum niet iets halen, wat je motiveert?
  Ik sta meestal op met wat affirmaties van Louise Hay.
  Ze heeft een mooie ochtend affirmatie...
  En trouwens ... ook iets moois om mee in te slapen.

  Misschien heb je daar wat aan.
  Deze affirmatie is heel belangrijk:

  Ik hou van mezelf
  Ik keur mezelf goed
  Ik waardeer mezelf.

  En dat 200 keer per dag...

  En er mee doorgaan.Doorgaan...
  Begin er maar meteen mee.

  Heel veel liefs, Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het al twee jaar moeilijk om de motivatie te vinden.
  Meer wil ik er niet over zeggen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de thermostaat zo ingesteld dat het rond 7 uur een beetje warm wordt, zodat de kilte uit het huis is; dat staat al een stuk gemakkelijker op.
  Als ik de wekker zet met de radio, dan staat hij om 5 over het hele uur, zodat ik niet wakker word met het nieuws, maar met muziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De tijd van het jaar maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Daar wordt een mens depressief van. Ik moet er ook niets van hebben. We moeten het er mee doen maar we gaan weer de goede kant op. Ik kijk de bloemetjes en bloemknoppen zowat naar buiten. Nu nog even geduld ........

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een van de eerste dingen die ik 's ochtends doe (nog in bed) is kijken of jij weer een nieuwe blogpost hebt! Dus jij helpt mij om mijn dag op te starten! Dank je wel daarvoor. Verder heb ik een hondje en een kat. De hond is een goed humeur op pootjes. Desalniettemin blijf ik de laatste tijd te veel op de bank zitten. Nergens zin in. Ook niet om met de hond te spelen of te wandelen, hoewel ik dat dan toch wel doe, want dat moet. Ook geen zin om naar het werk te gaan. Maar doe ik wel, want moet. Komt o.a. door de tijd van het jaar. Veel te lang donker! Ik probeer nu mijn suikerverslaving aan te pakken want ik denk dat dat ook niet meehelpt... Soms netflix ik veel maar helpt niet altijd om een goed humeur te krijgen. Muziek luisteren helpt wel. Op dit moment veel vrolijke, lichte klassieke muziek.
  groetjes, Alice K.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Herkenbaar. Gaat metterjaren beter maar in oktober november is het altijd oppassen en ook in januari. Oplossing vrijwel altijd hetzelfde: goed voor jezelf zijn. Vroeg op bed, regelmatig buiten. Sporten of andere beweging (huishouden!). Iemand bellen, even bijpraten. Gezond eten, oppassen met zoetigheid. Affirmaties uitspreken. Jezelf inspireren met boek, muziek, webinar. Lief voor jezelf zijn.
  Dit kan, covid of geen covid. Ik volg deze maatregelen al jaren bij winterdips, ontslagrondes en diepgaand leed in gezin of familie.
  Uiteindelijk kun je soms alleen maar dat, een beetje lief zijn voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel herkenbaar hoor. Ik ga ook altijd meteen douchen en maar beginnen.
  Kopje thee, kopje koffie. Mooie schilderijen bekijken op internet
  bv via de website van het Rijksmuseum

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.