dinsdag 18 januari 2022

Minimum inkomen en zelftesten

Omdat een collega doorgaf dat zij het weekend een positieve zelftest had en daarna ook bij de GGD, deed ik er ook maar eentje. Want vorige week nog aan tafel gezeten en daar zat niet echt 1,5 meter tussen of een mondkapje. 
Was not amused, want net dit weekend na tijden weer eens een bezoekje aan mijn oudtante gebracht.

Gelukkig is mijn tante nooit van het knuffelen en huggen, maar goed...ik voelde me niet jofel bij het bericht. Wat ik ook maar toevallig meekreeg, want oh ja...ik heb zo'n onzichtbaarheidsmantel. Iedereen bericht ze. Mij niet.  

Enfin; waarom dit blogje. Omdat het me ineens duidelijk werd waarom hele bevolkingsgroepen uit kansarme wijken niet volop testen. Duur. 
Kocht een set van 5 testen voor euro 18,-- bij de drogist. Stel je bent een gezin met 2,4 kinderen. Dan is dat doosje goed voor 1 rondje testen. (Dat 0,4 kind hoeft natuurlijk maar een half wattenstaafje!!)

Nu ga je als minima al weinig uit eten of naar de bioscoop (en nu al helemaal niet haha!), maar misschien wil je elke week Oma wel even bezoeken. Of allebei de Oma's. En heb je een loopneus. Dat worden dure bezoekjes. Als je het veilig wil doen.  Of vraagt je werkgever of je eerst even wil testen voor je naar je werk komt. Elke paar dagen (voorbeeld uit de schoonfamilie).

Mijn drogist vertelde dat veel mensen de gratis testen van school gebruiken daarvoor. Heuh? Die ronde heb ik even gemist, want geen schoolgaande kinderen. Maar ligt daar dan een bak met testen waar je uit kan graaien?

Hoe doen jullie dat? En dan vooral mensen met een laag of minimum inkomen. Is het allemaal nog te betalen?


12 opmerkingen:

 1. In België zijn ze bij de apotheek €8 per stuk! Bij sommige supermarkten kun je ze nu ook kopen, voor €4 per stuk.
  Wij waren een weekendje bij mijn ouders in Nederland en zagen bij het Kruidvat 5 voor €12,50, dus daar hebben we een paar doosjes van mee genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de gemeente waar ik woon, worden gratis mondkapjes en testen verstrekt aan inwoners die minder verdienen dan het minimumloon + 30%.


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je schoolgaande kinderen hebt, krijg je gratis testen, de scholen hebben er genoeg om iedereen gemiddeld 2x per week te laten testen. Voor de kerst vakantie kregen we er 24 (3 kinderen) van school en nu kunnen ze ze ophalen als ze ze nodig hebben. Dus voor gezinnen met schoolgaande kinderen zijn er genoeg mogelijkheden om gratis testen te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de apotheek zijn testen voor minder dan 3 euro per stuk te koop.
  Ik denk dat de overheid er goed aan zou doen om testen gratis ter beschikking te stellen. Dat scheelt onnodig testen bij de GGD, en dus is het goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel een uitstekend verdienmodel voor lui die toch al te veel te verteren hebben. En een behoorlijke milieuvervuiling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Cellie,

  heb ze bij de Etos gekocht. Toch nog 3,- per stuk.
  Inderdaad... als je een groot gezin hebt: prijzig!!

  Ik vind dat ze gratis moeten zijn.
  Gewoon voor iedereen.

  Groetjes... enne... laat je niet gek maken.
  Vraag wel even aan die collega of ze wel weet wie je bent... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is inderdaad erg duur zeg! Ik heb nog geen zelftest hoeven te kopen, want we hadden nog die gratis testen. Maar ik wil er wel eentje gaan halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad zijn de zelf testen erg duur. Wij hebben ons nog nooit zelf getest. Nu hebben we het voordeel dat we niet meer naar ons werk hoeven en we zo nogal in onze eigen bubbel leven. Mijn hoogbejaarde moeder bezoek ik wel regelmatig maar we zijn allemaal volledig gevaccineerd en passen op dat we afstanden bewaren. Zelf ben ik 1 keer bij de GGD getest omdat een van onze kleinzoon verkouden was en ik het ook kreeg dus testen. Mijn man is 1 keer in het ziekenhuis (België) getest omdat hij een ingreep moest ondergaan. Binnenkort hopen we met onze camper weer op pad te kunnen en dan leven we zo wie zo in eigen bubbel. We houden het op deze manier aardig vol.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelftesten zouden gratis moeten zijn. Puber mag er twee per week ophalen op school, maar vergat dat voor de kerstvakantie. Tweede mag er twee opvragen op school, want groep 8. Maar dochter en kleuter krijgen niks, want te jong. Alsof ze niks kunnen oplopen in groep 1-6.
  Als we ons gezin testen, zijn we dus sowieso 4 testen=10 euro kwijt en in vakanties 15 euro per keer. En met een groot gezin en school en sport en bijbaantje snuft er altijd wel iemand.
  We proberen onze bubbel klein te houden, maar we kunnen wachten op de volgende ronde quarantaine.
  Inmiddels heb ik voor alle kinderen een DigiD aangevraagd, want de GGD bellen is drama. Dan nog is het veel gedoe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, ik heb ook voor alle 3 kinderen een DIgid aangevraagd, dat gaat vele malen sneller met afspraken maken en de uitslag te horen krijgen.

   Verwijderen
 10. Bij ons op school zijn onlangs testen besteld, het voorschrift is 2x per week testen, dat maal zoveel leerlingen en studenten en medewerkers en dat voor een paar weken vooruit: achtduizend stuks!! En niet iedereen test natuurlijk twee keer per week en daarom denken mensen dus dat ze ook voor thuis wel kunnen meenemen. Ik heb nog niet een keer klachten gehad in de afgelopen twee jaar en heb ook nog niet een keer een zelftest gedaan. Nu moet je testen ook zonder klachten te hebben, maar ik heb me alle tijd aan alle regels gehouden dus zag (en zie) de noodzaak niet. Heb er wel eentje thuis liggen, maar die kreeg ik van de overheid toegestuurd kort na de zomervakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tismewat.
  Hoe ver moet ik gaan? Van/voor wie en waar leidt het (ons) allemaal (naar)toe?

  BeantwoordenVerwijderen

Commentaar wat kwetsend of gewoon 'stom' is haal ik weg. Mijn blog is mijn veilige plek.