donderdag 26 oktober 2023

Nieuw nieuw nieuw nieuws

 Heb een kleinkind erbij. Is allemaal heel goed gegaan en supersnel, want alle plannen die het paar had om de bevalling op een bepaalde manier te gaan doen, konden niet doorgaan. Kind kwam er al aan. De manier waarop mijn zoon uit zijn ogen kijkt, lijkt veranderd. Het besef dat jij 100% verantwoordelijk bent voor die pasgeborene, die zo klein en kwetsbaar lijkt. Maar ook direct een luikje aangeboord waar ouderliefde achter zit. Dat vond ik ontroerend om te ervaren.

Gevraagd wanneer het uitkwam dat ik langskwam - waarop mensen uit een andere cultuur hun wenkbrauwen ophaalden "vragen". Wij komen gewoon direct allemaal tegelijk!  Lekker met 15 man op kraambezoek!
Kraamhulp zou om 15.00 uur weer naar huis gaan en dus kwam ik daarna om niemand voor de voeten te lopen. 
Anyway; heb haar gezien, vastgehouden en genoten van haar kleine geluidjes. Borstvoeding komt op gang. Was erbij toen mijn zoon aangifte deed van zijn eerstgeborene (dat kan online hoor tegenwoordig). 

In de avond zouden mijn andere kleinkinderen een nachtje komen logeren. Het was herfstvakantie en ik wilde wat leuks voor ze doen. Nee, ze hoefden niet een apart bed erbij. Allemaal samen in mijn bed. Dus ik wist al dat ik een nachtje minder goed zou slapen, maar ach..wat is nou 1 nacht. Mijn oudste kleindochter ging voorlezen en toen slapen. 

Het was jammer genoeg zeer regenachtig, dus even lekker buiten spelen of naar een speeltuin, dat zat er niet in. Maar ze vermaakten zich weer prima. Had bij de Action, op advies van een collega, leuke houten figuurtjes gehaald. Kon je heel makkelijk kleine poppetjes van maken. 

Aangezien de jongste zich onlangs thuis volgekladderd had met stiften (ik dacht nog leuk; zo'n Halloween verkleedpartijtje; zag dus niet dat het mijn kleindochter was) hield ik de stiften maar in de la. Ook al zijn ze uitwasbaar, maar niet van een kinderhand dus. Ook het resultaat van de uitwasbare stiften is niet lekker te verwijderen van je handen. 
Maar lekker plakken en knippen en af en toe werd er gevraagd of ze even mochten 'werken'. Geen kinderarbeid hoor, maar spelen dat ze op kantoor zaten achter mijn losse toetsenbord boven in mijn werkkamer. 

In de middag gekookt voor ons allemaal. Lekkere vega-balletjes met rijst en gewokte spitskool met uiteraard als basis een uitje en kruiden. Opeens wilden ze (de avond ervoor al) komkommer met zout erbij. Dus een hele komkommer ging er doorheen. Prima; is ook groente, al zit er niet veel in. In de kroepoek zagen ze een handig schepje voor de rijst. Hoe heet dat Oma?

Jongste wilde voor haar verjaardag het liefst een bellenblaas, dus die had ik gekocht. Een soort halve literfles bij de Hema. Veel te zwaar eigenlijk voor haar, maar toen het even droog was, lekker buiten bellen geblazen en ze vond alle regenbogen zo mooi die ze blies. Leuke roze haarborstel is nu al verdwenen. Zal wel in de tas bij de Barbies liggen of toch onder de bank. Komt wel weer terecht.

Het kleurboek werd ook in gebruik genomen (lees, kleuren en knippen en scheuren). Uiteraard ging er een beker drinken over de vloer. En over de kleding. En liep ze op haar sokken door de nattigheid heen.
Kan allemaal gebeuren. En nog een kopstoot van haar gekregen toen ze opeens omhoog ging staan en bwoaaaing tegen mijn kin aanstootte. Au!

Werd een beetje gek van de enorme hoeveelheid snippers papier. Ze houden allebei zo van knippen en ik heb ook verschillende soorten schaartjes en papier. Maar man man man, je blijft bukken en vegen. 

Maar ja, beter dat dan dat ze verplicht op de bank stil moeten zitten, zoals ik vroeger bij mijn ene opa en oma. Daar was niets te spelen. Uitzitten dat bezoek en je stierlijk vervelen. Andere tijden. 




18 opmerkingen:

franca zei

Piepklein is het stukje waarin je verteld dat je weer oma bent geworden. Maar hoe ontroerend lief!
Van harte gefeliciteerd!
En dat je een lieve oma bent lezen we in de woorden daarna.
Niks stil zitten op de bank!
Een logeerpartij bij oma is hier een feestje!
Groetjes, Franca.

izerina zei

Gefeliciteerd met je nieuwe kleinkind. Wat doe je leuke dingen met je kleinkinderen. Niks voor de tv of spelcomputer,zodat oma rust heeft

mrs H. te B. zei

Van harte gefeliciteerd met je prachtige nieuwe kleindochter! En met je andere (ook leuke) kleinkinderen! Wat geef je ze mooie herinneringen mee, voor hun verdere leven!!

Bettie zei

Fijn dat alles goed is gegaan en van harte gefeliciteerd met deze nieuwe kleindochter!

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je kleindochter. 3 schatten, hoe rijk kan een mens zijn!
Thea

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd met je nieuwe kleindochter, wat mooi zoals je erover vertelde.
Echt een feestje voor de meisjes om zo te genieten bij oma, ze krijgen prachtige herinneringen mee.
Lianne

Anoniem zei

Gefeliciteerd met je jongste kleinkind
Marijke

Lot zei

Gefeliciteerd met je derde kleindochter, en heerlijk dat je zo kunt genieten van allen en er de tijd voor kan nemen.

pourquoi pas ??? zei

Wat een groot nieuws en ja zo bijzonder hoe de uitstraling van zo een vader veranderd. Lijkt wel of ze licht geven. Wat bijzonder toch zo weer een klein wezentje en ze ruiken zo lekker en die geluidjes zijn zooooo schattig.
En dan ook nog 2 kleindochters in je bed. En overal trope. maar wat een feest.
Gefeliciteerd lieverd.

Marie zei

Wat een mooi nieuws .Gefeliciteerd met de geboorte van je kleindochter. Zo mooi om te zien dat een man, vader wordt. ontroerend vindt ik dat.
En natuurlijk ook top dat je een fijne tijd hebt gehad met je kleindochters op bezoek.

liesjedeventer zei

Gefeliciteerd, oma, met je pasgeboren kleinkind, en welkom, klein meisje, op deze aarde! Ontroerend en bijzonder, zo'n klein hummeltje dat hier landt vanuit de eeuwigheid.

Mevrouw W. zei

Van harte gefeliciteerd! Fijn dat ze er is en dat alles goed gegaan is. Het is toch altijd spannend!
Je andere kleindochters hebben ook weer een mooi logeerpartij gehad. Wat is er nou leuker dan een oma waarbij heel veel kan en mag?

Anoniem zei

Proficiat met de geboorte van je kleinkind!

Anoniem zei

Bij je herrinering over vroeger bij opa en oma spelen, komt er een herrinering bij mij boven. De opa en oma van een vriendinnetje woonde 2 huizen verder bij mijn ouderlijk huis. Dat vriendinnetje had nog een jonger zusje dat op een dag even bij opa en oma gebracht was omdat mijn vriendinnetje met hun ouders naar de dokter moest. Mijn moeder had wat boodschappen gedaan en toen ze weer naar huis liep zag ze opa en oma buiten lopen , heeft u truusje gezien ? vroegen ze mijn moeder. Nee, zei mijn moeder en liep verder met de belofte om als ze de boodschappen weggebracht had mee te gaan zoeken. In die tijd deed eigenlijk niemand de deur op slot , maar het viel mijn moeder wel op dat de deur op een kier stond . Binnen gekomen hoorde ze gerommel in de woonkamer en tot haar grote verbazing zat Truusje heerlijk aan de tafel te kleuren. Bij opa en oma mocht dat niet vertelde Truusje want dat gaf rommel. Opa en oma waren gelukkig dat Truusje weer terecht was, maar ook heel verbaasd omdat Truusje zon verlegen meisje was en ze nooit verwacht hadden dat ze zomaar bij iemand anders naar binnen zou gaan.

Mevrouw Niekje zei

Gefeliciteerd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Janny zei

Wat een leuk nieuws. Van harte gefeliciteerd! Nog een kleinkind om heerlijk te verwennen en mooie herinneringen mee te maken. Je bent zo'n leuke oma en moeder. Ik geniet van je verhalen en de liefde die daar afspat!

Roelie zei

Van harte gefeliciteerd met je kleinkind! Wat is het bijzonder om mee te maken dat je kinderen zelf kinderen krijgen. Wat doe je leuke dingen met je kleindochters

Mirjam Kakelbont zei

Gefeliciteerd met de geboorte van je kleindochter. Het lijkt me heel bijzonder om dat mee te maken. En je was bij de geboorteaangifte!
Gezellig met de kleinkinderen in het grote bed. Dat is een compliment, hoor.
Kleuren, knippen en scheuren. Wie is er niet groot mee geworden?