dinsdag 10 maart 2015

Niet aan de pil

Uitgelegd aan de huisarts waarom ik er toch voor kies om geen cholesterolpillen te slikken. Hij legde uit hoe en waarom ze zijn voorgeschreven en ik legde mijn bezwaren uit. En dat was prima. Ik heb tenslotte ook nog mijn eigen wil. Maar wel genoteerd, zodat - als ik toch ooit dood neerval door vaatproblemen en familie mijn arts verwijt te weinig te hebben gedaan, duidelijk is dat dit mijn keus is.

Laat ik er maar vanuit gaan dat ik op weg ben om mijn gewicht blijvend te verlagen, mijn conditie te verbeteren en daardoor op alle punten verbeteringen te zien. Vind het nog steeds confronterend om te horen dat ik als diabetes-patient te boek sta, ook al heb ik hier wel vrede mee gesloten. Het is zoals het is nu. Confronterend omdat ik hier zolang bang mee ben gemaakt, in de hoop dat ik dan misschien wel eens iets aan die dikke kont ging doen. Dat dit alles eigen schuld, dikke bult is.

Maar nooit eerder liet ik mijn bloedwaarden onderzoeken. Dus ik weet niet hoe ik ervoor stond toen ik slanker was.  Of jonger.

Vandaag ook weer 1,5 uur gelopen met de heer en zijn hond. En alweer een stralend blauwe lucht. Zo maar, gratis erbij.

Had nog een boekenbon liggen dus die heb ik na het bezoek aan de huisarts maar ingewisseld voor het nieuwste boek van Renate Dorrestein. En mijn gratis kaartje voor zondag met de trein kreeg ik er ook nog bij.

Wat een rijkdom allemaal. In mijn tuintje hoorde ik vanochtend de eerste verdwaalde hommel en lunchte ik aan mijn tuinset met een gezonde veldsla-salade.

Bijna perfect toch? Als nou maar niet dat zwaard van Damocles boven mijn hoofd hing, van straks geen inkomen meer en bij de bijstand aankloppen. En aan allerlei regeltjes moeten voldoen die helemaal niet bij mij passen. Zinloze trainingen volgen die toch niet naar werk leiden, want dat is er niet. Ooit dacht ik dat als me dat overkwam ik het wel genoeg vond en een touw ging zoeken.

Ben blij dat die blinde paniek er niet is, maar die sluimert nog wel in de achtergrond. Hoe ironisch toch...heb ik alles financieel in de klauwen, mijn kinderen zijn het huis uit, netjes opgevoed tot fijne volwassenen  en nu zou het de tijd zijn om te gaan genieten...is er geen geld voor. Stort alles lekker in elkaar. Het klopt zo niet met hoe luchtig ik me voel. En vrij.


10 opmerkingen:

 1. Hier ook al hommels gesignaleerd toen ik in de voortuin naast de bloeiende heide zat te wieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je komt waarschijnlijk in aanmerking voor de IOAW, dat is iets minder heftig dan de bijstand...ik begrijp je angst en weerzin verder maar al te goed.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn moeder weegt 53 kilo (okay ze is ook niet zo groot) eet heel gezond, weinig tussendoortjes en vet en haar cholesterol was na de overgang opeens flink te hoog. Het hoeft niets te maken te hebben met je gewicht. Ik ben veel te zwaar en mijn score was 3,3.
  nic

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zitten ook net in de bijstand, zorg dat je genoeg spaargeld hebt om 3 maanden zonder geld te overleven,want ze zijn niet zo snel met uitbetalen... Goedkoper huurhuis? Je wordt niet vrolijk van de bedragen die je krijgt maar je wordt tenminste wel goed geholpen ( hier in Den Haag dan) en als je nu al zuinig leeft ga je t zeker dadelijk ook wel redden hoor!
  Heb zelf ook sinds kort diabetes,hoog cholesterol en hoge bloeddruk pffff wat een pillen ineens allemaal ...
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Naar aanleiding van de eerste alinea, de cholesterolpillen, stuur ik je een link. Heel toevallig gisteravond gelezen, juist ook omdat mijn man al jaren aan de pillen zit en ik het bij toeval tegenkwam. Na het lezen en zien van de trailer besloot hij vanmorgen direct te stoppen met de pillen. In september wordt zijn bloed onderzocht en hij zegt eerst natuurlijk niets tegen de arts. We zijn benieuwd. Maar goed, nu hier de link die mijn ogen heeft geopend en wat ik deels eigenlijk al wist... de geneesmiddelenindustrie is gewoon een mafia bende! http://healthbytes.me/de-cholesterol-leugen-mensen-met-hoog-cholesterol-leven-langer/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Cholesterolpillen weiger ik al jaren, ondanks ook diabetes. Kreeg spierafbraak, zit je niet op te wachten. Bijstand is gewoon waardeloos, maar dat komt door hoe je behandeld wordt. Het is je schuld echt niet. Hoofd omhoog, laat je eigenwaarde niet afhangen van een inhumaan beleid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die cholesterolpillen hebben en veel nare bijwerkingen dus ik denk dat je er goed aan doet.
  Heerlijk lenteweertje, ik zag een vlindertje vandaag, volgens mij was hij in de war 😉
  Een broer van mij zit ook in de ww, hij solliciteert zich gek maar niks lukt. In september komt hij in de bijstand. Een waardeloze toestand. Hij wil ook zo graag werken. Ik blijf duimen voor jullie allebei 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Altijd je gezonde verstand blijven gebruiken wat medicatie betreft...goed dat Gonny de link van het artikel geplaatst heeft. Vorig jaar was mijn cholesterol ook te hoog in en na een periode van drukte en stress en omdat er in mijn moeders familie veel hartklachten voorkomen stond ik onder verscherpte controle bij de huisarts. Het was altijd goed, tot vorig jaar dus...Ik moest direct bij haar komen en ze had het over medicatie. Nu heb ik een gezonde weerzin tegen pillen en zei dat ik het even wilde aanzien en dat ik het waarschijnlijk wel weer in orde zou krijgen.
  Ruim een half jaar later (na meer rust en gezonder eten en bewegen) is alles weer dik in orde. Pfff anders zou ik gewoon aan de pillen gezeten hebben...

  De stress die het werkloos zijn met zich meebrengt is niet goed voor je gezondheid, op geen enkel vlak.
  Al vind ik dat je er (vanaf de buitenkant gezien) heel goed mee omgaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel verstandig. Cholesterol is prima met gezonde leefwijze naar beneden te krijgen.
  Ik zie het hier iedereen zeggen, vraag me dan wel af wie al die mensen zijn die wel braafjes pillen slikken en daarmee de zorgverzekeraar spekken en de premie voor ziektekosten duurder maken.
  Wist je dat gewone havermout als ontbijt cholesterolverlagend is? Google maar eens.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou niet weten wat je het best kunt doen, maar als ik de reacties hierboven zo lees, zou ik het ook zonder pillen proberen. Je kunt er altijd nog mee beginnen. Gezond eten, meer bewegen en minder stress zijn sowieso goed, ook voor andere lichamelijke klachten. Desondanks begrijp ik het ook wel dat door een eventuele bijstandsdreiging je stressniveau niet bepaald zal zakken. Ik duim voor je dat dit je wel gaat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen