zaterdag 21 maart 2015

Schaepenhaar

Mijn haar is nu wat langer dan een aantal jaren terug toen ik het nog in een kort Pittig kapsel liet knippen (maar niet rood gekleurd hahah). Ik dacht daarmee lekker uniek te zijn, maar vervolgens las ik her en der dat vrouwen van een bepaalde leeftijd allemaal zo'n kort en pittig en vooral sexloos kapsel hebben. Natuurlijk vond ik mijzelf niet onder dat label vallen, maar het deed me wel denken. Tijd voor iets anders misschien?


Toen ik werkloos raakte besloot ik op alle kosten te gaan besparen waar dat kon en dus ook op de kapper. Want een kort kapsel behoeft vaker kappersbezoek dan een wat langer model. En dus liet ik het groeien. En ik was ook wel toe aan verandering. Op meerdere vlakken dan dat haar.

Moet wel opletten dat ik niet de uitstraling van een onverzorgde middelbare vrouw krijg en dan denk ik altijd aan de rol van Carry Tefsen in Het Schaep:


Ooit beet een directeur  mij toe in een lekker opbeurend gesprek dat ik er niet uitzag. Mijn haar zat onverzorgd vond hij, mijn kleren waren niet goed - hij durfde denk ik nog net niet te zeggen dat mijn kont zo groot was dat ik er een zadel overheen kon gooien - en oh ja...in mijn vak was ik ook waardeloos en ik had er in zijn ogen nooit wat van begrepen en ook geheel geen interesse in. 

Precies de week daarvoor had ik de vergissing gemaakt hem een klein inkijkje in mijn leven te geven en aan te geven dat ik het financieel zwaar had omdat mijn ex-man geruime geen kinder-alimentatie meer bliefde te betalen en ik een advocaat in de arm had genomen, want het LBIO kon ook niets meer voor mij doen. Dus ja...dan bezuinig je wel eens en is de kapper één van de eerste zaken. En lekker kleding shoppen zit er dan ook niet in. Liever de schoolboeken van mijn kinderen betalen.

Stom, stom, stom....je zwakheid laten zien aan iemand die daar lekker gebruik van gaat maken. En je graag tot de grond toe afbreekt. Je op al je onzekerheden pakt. Omdat hij dat kan. En omdat ik dat kennelijk toeliet. Ik had hem in zijn gezicht moeten uitlachen. Nee, voor jou staan ze in de rij.

Herinner me dat ik die maandag erop (gek toch....het afbreken van personeel doen managers altijd graag op vrijdagmiddag) keurig gekapt, kek colbertje, goed in de make-up op mijn werk verscheen en hij aangaf dat ik zijn boodschap kennelijk had opgepakt. Wat moest ik: ik had twee kinderen op te voeden en hun schoolkosten waren toen al pittig. Wekenlang tobte ik hoe ik een fohn moest kopen. De mijne had de geest gegeven en het geld was op. Totdat mijn kinderen zo lief waren me er eentje voor Moederdag te geven.

Jaren later begreep ik het: kwam ik op een gesprek in mijn joggingpak, diep uitgesneden truitje en van die veel te overdreven porno-oorbellen met dito Make-up, want de heren en dames van het bureautje wat ons - oudere werklozen - had uitgenodigd voor een uitbuit-baan in een callcenter, had met klem aangegeven dat wij er REPRESENTATIEF moesten uitzien. Dus...Hallo Hoochie Mama... Voor een baan waar je alleen telefonisch contact met klanten hebt??????? En oh ja...of wij ook OP TIJD wilden komen. Dan wordt de recalcitrant in mij wakker. 

Maar ze wilden mij graag hebben, toen. Met truitje en foute make-up. Voor een studenten-uurloon. Zonder contract en met heel veel grote wortels. 

Wortels voor hongerige ezels. 

3 opmerkingen:

 1. Tja, ook ik heb zo'n pittig kort kapsel en ben ook nog eens 55+. Lekker praktisch, maar zo saai! Helaas heb ik haar waar je niks mee kunt. Fijn en stijl. Altijd handenvol mousse erin en föhnen elke ochtend. En dan miezert het buiten... hangt de boel weer slap. Dus toch maar kort, dan lijkt het nog wat. Maar ik voel me in het buitenland altijd zo NEDERLANDS! Heeft iemand anders dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zeggen altijd wel dat een mens zich er niet voor moet schamen om zich kwetsbaar op te stellen, maar het wordt vaker tégen je gebruikt dan vóór! Tegen leidinggevenden kun je je dus maar beter op de vlakte houden.
  Ach, 't is louter onzekerheid van dergelijke bazen (of heeft alleen een hond een baas?), machtsvertoon pur sang om zelf niet af te gaan. Ook de mensen met de meest mooie banen kennen onzekerheden. En waarom ook niet, ze moeten het alleen niet zo te etaleren ten koste van anderen.
  Ik (55+-er) heb trouwens een pittig kort kapsel, lang(er) haar staat me voor geen meter. Beetje 'blonderig' opnieuw sinds een jaar of vijf, daarvoor héél lang donkerrood/bruin zoals half Nederland....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...ik, 65+, laat mijn haar, tot voor kort boblijn op kinlengte, groeien. Ik vind oudere, grijzende dames met opgestoken haar altijd zo leuk en wil proberen ook zo'n leuk, oud wijf met opgestoken haar te worden (leuk oud wijf ben ik wel dus nu de haren nog) Als ik dit zo lees ben ik maar wat blij dat ik een van de 2 directeuren ben.
  (.....mijn partner is de andere directeur en we hebben geen personeel 😃😃)

  BeantwoordenVerwijderen