woensdag 24 april 2013

Focussen met timer

Hoewel ik vanochtend  vroeg wakker was, lukte het me in het begin van de ochtend niet echt goed om me op één ding te concentreren.

Nu heb ik via Flylady een geweldige manier gevonden om op een speelse manier toch bij de les te blijven, namelijk; zet je timer (eierwekker of zo iets) op 15 minuten en gedurende die tijd (of eigenlijk vaak binnen die tijd) hou je je ALLEEN bezig met bijv. de afwas doen, de was ophangen, stof afnemen.


Of in mijn geval; die sollicitatie nu echt e-mailen. Een rok korter maken, Het opzetten van mijn eigen bedrijf nu eens echt gaan uitwerken, onkruid wieden tussen de tegels, de was ophangen, de koelkast opruimen, mijn email doorlopen..de zaken voor mijn netwerk regelen, de spullen in de hobby-kamer uitzoeken (weg, bewaren, kringloop).

Doordat het maar korte stukjes zijn is het (voor mij) te behappen en denk ik regelmatig...zo...klaar!! Nu al?
En zijn de zaken (taakjes) niet meer dingen om uit te stellen want zoooooooooooo veel werk dus onoverzichtelijk, maar gewoon doen, 15 minuten en voor je het weet ben je klaar en heb je een voldaan gevoel omdat er iets klaar is. En dus niet in dezelfde tijd iets anders doen; alleen dat doen wat gedaan moet worden. Niet nog even het fornuis erbij schoonmaken en de plinten of nu je toch een sopje hebt ook de vensterbank...Dat doe je dan weer in een aparte taak. Het klinkt als huishouden met de Franse slag, maar who cares....voor mij werkt het en perfectionisme is dodelijk (voor mij en de Flylady).

Het hoeft niet perfect, juist niet, als je het maar doet. Al een hele tijd rol ik nu mijn bed uit en maak daarna standaard mijn bed op. Zo heerlijk om een nette slaapkamer te hebben, geen rommelbed, maar een opgemaakt bed. En ook geen smoesje dat "het ligt te luchten"... De was elke keer direct opgeruimd in de kasten. Opvouwen (strijken doe ik zelden, hang het goed op/uit) en wegruimen.

Verder daarna in de badkamer swisch en swipen...Overal een doekje overheen en de wc even schoonmaken...Man; wat scheelt dat. Aangekoekt vuil....dat komt (bijna) niet meer voor, juist omdat ik nu een soort van regelmatig over alle oppervlakten kom. En niet pas als ik mijn naam erin kan schrijven.

En het bijhouden van de stapels oude kranten (huis-aan-huisbladen, reclame etc) door die standaard op te ruimen en dan direct in de oudpapier bak van de gemeente te kieperen. Heerlijk!

Iedere dag even checken of er geen stapel troep ontstaan. En alweer...binnen 5 minuten is het weer netjes.

Die simpele truc, focussen, helpt mij enorm. En zeg nou zelf..wat is nou een kwartiertje?

1 opmerking:

Kaatje zei

Ik denk er vaak aan om dingen op deze manier te doen. Zeker nu mijn to-dolijstje weer explosief aan het groeien is. Maar het werkt dus echt?! Toch maar eens uitproberen dan...