maandag 18 juli 2022

Te doen (hitte!)

Een hele nacht doorgeslapen. Ook een unicum. En toen ik vanzelf, zonder wekker oh hoe heerlijk, wakker werd nam ik even de dingen door die ik zou willen doen vandaag. Zondag is rustdag, dus er hoeft die dag weinig. Mag wel, hoeft niet.

Witte was lekker buiten ophangen. Is zo droog met dit weer. Bed in zomermodus opmaken. Dus geen dekbed noch hoes, maar een laken. Ook maar direct gedaan nog voordat ik naar beneden ging, dan is dat klaar, want geen idee hoe ik de aangekondigde hitte verdraag vandaag. En weet dat ik dit soort doe-dingen het beste relatief vroeg op de dag kan doen. Later kan het te plofferig heet voelen en dan heb ik er geen kracht meer voor om met Gerard J. te spreken.

Alvast outfit voor morgen uitgezocht en gestreken. Voor de werkdag. Is het licht en luchtig, maar ook representatief voor op mijn werk. Geen korte broeken of topjes (die bewaar ik voor de achtertuin) en ook rekening ermee houden dat er wel airco is waar ik nu zit en het dus 'kouder' kan aanvoelen. Dan is te luchtig gekleed dus ook niet handig. Maar wel dat ik nog een stuk moet fietsen en lopen om op mijn werk te komen en dat gaat wel door de zonovergoten straten, zonder schaduw. Dus waaier zit al in de tas, denk aan het flesje water mee, mocht de trein stil komen te staan onderweg, en hoop dat ik vooral mijn hoofd koel kan houden in meerdere opzichten. 
Misschien begin ik wel vroeger hahah...neem ik de bus van 06.00 uur of zo. Maar dan nog moet ik in de hete uren naar huis, dus of dat handig is? Zie ik morgen wel. Kleine paraplu mee voor schaduw? Man man man....ontspan!!!!!!

Krant in de ochtend gelezen onder de parasol. Buurtkat was blij met de vijver en het drinkbakje voor vogels (ook voor katten kennelijk).

Zaterdagmiddag lekker op de fiets naar de bibliotheek geweest, kon niets leuks vinden, dus nam 2 tijdschriften (Saar) mee. Lekker loom lezen. En daarna fietste ik door naar een dorp verderop naar een tuincentrum. Jemig al die lelijke herfstplanten, oh ja, Asters, die iedereen voor de voordeur heeft staan dan, staan al klaar! Kocht alleen een blauwe lobelia, miniplantje hoor groeit vanzelf groot en 3 uhm..hoehetenzeookalweer voor wat kleur aan de schutting en zag een metalen voerderhuisje waar dan alleen kleine vogels in kunnen, voor de winter nu in de afprijzing, dus die mocht ook mee in de fietstassen. Voelde fijn dat ik dat allemaal weer kon, de energie ervoor had. En ook deed. Voorbij gezoefd door alleen maar fietsers op een electrische fiets. Maar de komende hitte hield me tegen om van alles te kopen op plantengebied, omdat het zo droog wordt.

Eind van de middag komen mijn kleindochters en pas ik een paar uurtjes op. Mijn dochter heeft een babyshower in de buurt. Kijk er wel een beetje tegenop. In de hitte toch naar buiten (ze zijn dol op de speeltuintjes hier in de buurt) en ook nog eens actief zijn met die kleintjes. Maar goed; het is maar voor een halve dag, dus stel je niet aan. Na afloop, afkoelen, stap lekker onder een lauwe douche, drink ondertussen genoeg water, kinderen ook en voor je het weet is het alweer tijd dat hun moeder ze ophaalt. Niet van te voren je al heel druk maken. Ja, speeltuin bezoek is altijd druk; ogen in je achterhoofd, maar relax!! Je kan dit. Neem je waaier mee en zie vooral de lol die je kleindochters hebben.

Pak de ventilator uit de kast en zet die vast neer. 

Zou heel graag een zwembadje in de tuin zetten, maar ben alleen en met 2 jonge kinderen durf ik dat niet aan. Kan dan niet even weglopen want in mijn boek hoort er constant toezicht bij kinderen en water te zijn ook al is het een minilaagje. Maar misschien ben ik wel te voorzichtig. Wat zouden jullie doen (voor een volgende keer). Jongste is ruim anderhalf, oudste heel ruim vijf. Zwemmen kunnen ze allebei nog niet.

Oh ja, en even samen eten. Heb al bedacht wat en hoop dat het in de smaak valt. Een variatie op een AVG-tje. Oeps...nu herinner ik me dat ik nog even yoghurtjes moet halen. Is dat echt nodig??? Of denk je dat maar...hoe kan ik met wat ik in huis heb dat ook voor elkaar krijgen?  Want nul zin om alweer naar de supermarkt te moeten voor alleen dat. Dus wees creatief!

Was weer erg leuk en blij dat ze niet taalden naar tv of tablet of smartphone. Lekker buiten spelen in de tuin, had een teiltje met water neergezet. Lekker spetteren met emmertje etc. Binnen de kortste keren nat natuurlijk ,maar aan de waslijn droogt alles heel snel. En ik heb een aantal shirtjes in de kast op voorraad. 
Naar de speeltuintjes geweest, gelukkig lag er eentje in de schaduw en toen we nog later naar de andere gingen deze ook al gedeeltelijk. 
Oudste schepte het bord van de jongste vol, maar zelf hoefde ze vrij weinig. Er stond genoeg. Gelet op genoeg drinken voor allebei en dat liep lekker door. Na het eten had ik verwacht dat de jongste wel in slaap zou sukkelen, maar nee hoor...spelen! Met lego, met blaadjes en bijna vervelend dat hun moeder met een vriendin ze kwam halen. 

Waar was de telefoon? De oudste had van een kaart van een kwartetspel haar telefoon gemaakt. Gewoon tegen je oor houden en zeggen dat dit nu je telefoon is. Zo schattig. Ze was opgelucht dat de juiste kaart werd gevonden. Kon ze lekker bellen in de auto.

Had ondertussen al snel kunnen afwassen, dus alleen nog alle blokjes, speelgoed en blaadjes en snippertjes opruimen. Klaar! Oh ja...nog even de lunch voor morgen maken om mee te nemen en dan ben ik echt klaar. En de kinderstoel weer in de schuur zetten.

Benieuwd wat morgen brengt qua hitte. We gaan het merken.
5 opmerkingen:

Anoniem zei

Een tuinsproeier is ook lekker voor kleine kinderen met dit weer...lekker onderdoor rennen en spetteren.

izerina zei

Je hebt gelijk met dat zwembadje.

Anoniem zei

Een ongeluk zit in een klein hoekje, je hebt gelijk wat het zwembadje betreft..
Na 2 dagen is de ergste hitte, gelukkig, weer voorbij.

Anoniem zei

Wat bij ons werkt op hete uren; binnen verven met met waterverf oid. Voorleesboekjes x tig. Filmpje (maar daar worden ze bij mij na tijdje nogal vervelend van)Met een afwasteiltje en paar bekertjes en duplopoppetjes en bootje spelen op de keukenvloer (koude tegels) (en badkamer is bij ons minder koel dan beneden) veel spetterplezier en minstens 8 graden koeler dan buiten. Koelblok in washandje en mee op de bank tijdens voorlezen…l
En ipv gewoon koek of fruit fruit en wortels/paprika uit de koelkast. Evt. waterijsje ipv ranja….


nicole orriens zei

Ik slaap helaas ook zelden aan 1 stuk door. Ik moet toch vaak wel even naar het toilet.

Slapen onder alleen een dekbedhoes is een goed idee met deze hitte, maar ik mis dan wel het gewicht van de deken!