zaterdag 21 mei 2022

Sexloos

Vrees dat ik voorgoed tot de zeer saaie en kleurloze oude sexloze wijven ben gaan behoren; want wat geniet ik toch van mijn tuin! Hoe alles de pan uitgroeit in korte tijd, zonder dat ik besproei of besprenkel. De bodembedekker zorgt dat de grond niet heel erg uitdroogt. En in de voortuin zie ik diverse mooie (jemig...weet niet meer hoe ze heten. Ja hoor..oud wijf!...komt zo wel weer; vul ik het op de puntjes in...Akelei, Akeleien!!!!!!)bloeien. Sommigen overgewaaid en bij de buren zie ik een hele mooie witte staan. Als ze straks zaad gaan maken, dan kan ik daar wel wat van gebruiken als dat mag. Kijk nu al met van die zaadvragende ogen naar de tuin van de buren!

En soms ook in andere tuinen zie ik fraaie voorbeelden.

Parasol voor het eerst uit de schuur gehaald afgelopen weekend en opgezet. Krantje gelezen - nou ja, nu nog bladeren en ook eindelijk eens een karweitje gedaan wat al lang op mijn lijstje staat. De gordijnen uit mijn slaapkamer gewassen. Het is zonnig, droog en die kunnen straks weer gebruikt worden. Lekker schoon! Vanochtend vroeg al een bonte was aan de droogmolen opgehangen. Want ik was op werkweektijd wakker.

Yep; saai.
Yep; oud
Yep; sexloos...mwoah. Volgens Els op de Saarpodcast verleer je dat niet. En - al zeg ik het zelf - ben er best goed in. Ook met een ander erbij. 
Yep: Wijf. Al was het alleen maar omdat ik rode lippenstift draag. Niet dat iemand dat ziet in die tuin, maar gewoon; voor de leukigheid! En omdat ik in de vroege ochtend eerst even boodschappen ging halen. En oh ja mijn oudste kleindochter vroeg me het al; waarom ik altijd andere oorbellen in heb. 

Wel oud shirt aangedaan, want soms klim ik in de rozenstruiken en met iets ouds aan is het niet erg dat er een scheurtje of zo in komt. In dat shirt. Of dat het smerig wordt.

Zo lekker dat tuinwerk. Blik op oneindig en verstand op nul. Afgewisseld met lezen, boek of krant en de was weer opruimen en de gordijnen weer ophangen en de gedroogde was in de kast opruimen. Fijn dat ik mezelf heb aangeleerd dat onmiddellijk te doen en niet op te sparen tot..tsja...tot het wel moet want niks meer in de kast. Met grote dank aan de site Flylady. 

Besef goed dat sommige mensen voor zo'n dag op vakantie moeten. Rust, groen, zon. En ik heb dat gewoon gratis in de achtertuin. Sowieso dat ik een tuin heb. Ook dat is voor veel mensen in de stad een luxe. 

Dus gevoelens van FOMO (van wat dan??) die moet ik gewoon onder de negeerknop opslaan. Hier, in het nu, in vrijheid kunnen lezen, genieten van buiten zijn, gratis de was laten drogen en weten dat je vanavond in een lekker fris en schoon opgemaakt bed mag liggen (op een andere weekenddag deed ik het beddengoed in de was, hing het lekker te drogen in de zon buiten), zonder bang te zijn voor een granaat in je tuin, of een bom onder je relatie; dat is heel wat waard. Zie dat nou eens! Zeik niet!!

Zag een heel integere gemaakte documentaire op de NPO deze week. Nog te bekijken via NPO Start. Aanrader!7 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk dat getuttel in en om huis, kun je een heel voldaan gevoel van krijgen. Ik luister ook altijd naar de SAAR podcast. Ondanks dat Els nu zo ziek is blijft het leuk om naar te luisteren. Groeten Ella.

pourquoi pas ??? zei

Ik ben blij dat je weer inspiratie hebt, ik miste je. Jij woont in een heel leuk buurtje vind ik. Ik kan aan akelei zaad komen zoveel ik wil. Zal je wat toesturen tegen die tijd. Heb ook als je wil....dit is zo raar, ik kan mij nooit de NL naam herinneren, fougères ....hoe heten die dingen nou? oh ja varens als je wil. Als je ze eenmaal in de tuin hebt komen ze overal op , je schreef er tijdje geleden over. Ik onthou het wel en zal het in de herfst weer over beginnen en akelei zaad voor je verzameln. Welke kleur? voor het andere zaad kan ik niet zorgen, dat moet je toch echt zelf doen. Doe waar je goed in bent.

Unknown zei

Blij dat u weer terug bent! U bent verre van kleurloos. Misschien pedant om dit op te merken, maar "karweitje ... wat"??? Voor uitleg van de wat/dat regel, zie https://onzetaal.nl/taaladvies/wat-dat
(de enige smet op uw aantrekkelijk taalgebruik).

izerina zei

Heerlijk toch je eigen tuin. Niet vergelijken met een ander of iets anders.

Kliefje zei

Van die rode lippenstift en altijd andere oorbellen? Zéér bekend. Haha!

Mevrouw Niekje zei

Ik denk dat veel van de kleurloze seksloze wijven gewoon hele wilde wulpse tantes zijn, maar dat gaat niemand wat aan en dat houden ze lekker zo! Leuk je weer te lezen!!

mrs H. te B. zei

Akeleien maken altijd zelf wel uit in welke kleur ze bloeien, dus wit zaad geeft geen garantie op nieuwe witte bloemen... Ik vond ze eerst wat tuttig, ben nu zo blij met allerlei tinten paars en roze in de tuin!