donderdag 29 september 2022

Bijlmerramp

 Al een tijdje zie ik de aankondiging van een nieuwe serie op NPO over de Bijlmerramp op de donderdagavond. En iedere keer weer kippenvel. Weet niet of ik behoefte heb aan een paar avonden kippenvel. Want heb best wel veel vel. Wel lees ik veel over de onderzoeksjournalisten die zijn blijven graven in het hoe en waarom. Wel weer heel interessant.

Want weet nog zo precies hoe waar en wat. Zondagavond, Studio Sport op tv, man was aan het kijken. We kregen een vreemd telefoontje - dit was 1992 de tijd voor de mobiele telefoon of nummermelding op je vaste lijn - waar er alleen maar "Help, help" klonk. 

En even later werd de uitzending van Studio Sport live onderbroken dat er een vliegtuig ergens zou zijn neergestort en nog weer wat later dat dit op/in de Bijlmer is. Nu ex-echtgenoot probeerde zijn familie en contacten te bereiken. Nul bereik. Toen kwamen ook nog de beelden bij de ingelaste journaaluitzendingen. Zoveel chaos, vuur. Het kon niet anders of er waren veel, heel veel mensen slachtoffer geworden. 
Kippenvel! 
Ex is toch richting Bijlmer vertrokken ook al werd dat ontraden en ik hoorde pas na een paar dagen iets van hem. En over zijn familie en vrienden.

Gaat iemand kijken?

8 opmerkingen:

Bertiebo zei

Mijn moeder was jarig die dag. De hele dag was erg druk geweest, dus we waren een beetje aan het hangen toen we het hoorden. Verschrikkelijk! Ik twijfel of ik ga kijken. Ik hou niet erg van geromantiseer. Maar misschien toch...

Mevrouw Niekje zei

Opnamestand ingesteld. Wel van plan om te kijken dus.
Destijds woonde ik in Rotterdam met mijn toenmalige Engelse partner. De telefoon stond niet stil! Of wij okay waren! Want ja... Nederland, Bijlmer, Amsterdam, Rotterdam.... veel vrienden en familie wisten niet precies of wij er nu wel of niet in de buurt woonden.

izerina zei

Heeft je ex familie verloren? Ik wil ook niet kijken

Lot zei

Wij zaten ook studio sport te kijken. Bij de eerste beelden dachten we dat er een heel stuk flat weg was, later bleek dat het vliegtuig toch tussen 2 flats was neergekomen.
Nee ik ga niet kijken, hou niet van rampen, zo beangstegend.

Marjorie zei

Ik woonde destijds in Gein. Het vliegtuig is eerst over onze wijk gekomen (heel laag) en vlak na de Gaasperplas in de flat terecht gekomen. Wij hebben het vliegtuig over horen komen, omdat het veel harder klonk dan normaal viel het ons ook op. 15 minuten laten kwam de mededeling op tv. Ik heb me altijd gerealiseerd dat het misschien 5 seconden heeft gescheeld of hij was op onze wijk neergestort. Is altijd een vreemde realisatie geweest. Ik kan me de mannen in witte pakken die ook in onze wijk rondliepen nog goed herinneren.
Kortom, ik hoef het ook niet persé te zien.

Anoniem zei

De wereld zit al zo vol nare dingen dat ik niet ook nog eens vrijwillig naar nare tv kijk. Verder ben ik nooit zo gecharmeerd van Nederlandse series.

Mevrouw W. zei

Of ik ga kijken weet ik nog niet. Die avond zal ik ongetwijfeld niet naar Studio Sport gekeken hebben, maar ik zal het wel op het nieuws gezien hebben, denk ik. Laatst las ik een boek van Murat Isik over zijn jeugd in de Bijlmer en daarin schreef hij ook over deze ramp en hoe hij het als kind ervaren had.

Iris Papilio zei

Ook ik weet het nog niet, of ik of wij ga(an) kijken. Het was verschrikkelijk. Wij waren ook thuis toen, en later hoorde ik dat mijn dochter met haar vriendje was gaan kijken. Ik was er boos over. Je gaat je toch niet vergapen aan de ellende van een ander als het geen familie betreft. Wij hebben in de flat Klieverink gewoond, wisten dus precies waar het was. Ik ben een paar jaar geleden naar het Monument geweest dat daar staat. Indrukwekkend!