zondag 11 september 2022

Ton geinvesteerd

Waar ik heel blij mee ben, is dat ik eindelijk die regenton heb gekocht in mijn vakantie. En die, heel luxe, gewoon bij de voordeur bezorgd werd. Geen gesjouw of gedoe. 

En dan nog 'even' installeren. 

Daar heb ik in mijn hoofd maar een projectje van gemaakt, met iedere keer weer een volgende stap, met het doel De Ton klaar te hebben voordat het eindelijk weer eens ging regenen. Na een lange droge zomer.

Dus:

1. Plek waar de ton staat egaliseren:
Las online en keek op Youtube hoe je dit moet aanpakken. Belangrijk is dat de ton op een goede stabiele plek staat. Waterpas. Want eenmaal gevuld, mega zwaar.

Dus eerst de bodembedekker helemaal weghalen. Na te hebben gemeten of de ton daar kon staan. Direct naast de tuindeur, maar wel ook naast de regenpijp. Daarna de grond egaliseren. Toen las ik dat je het beste de ton op tegels kan zetten. Stevig. Dus hoe kom ik aan die tegels. Te zwaar om op de fiets te vervoeren (en ik vertrouw mijn fietstassen niet echt noch mijzelf op de fiets met zulke zware tegels). Deze hobbel (de tegels) overkomen duurde voor mijn gevoel heel lang. Hoe kom ik aan tegels? Het legde het werk even stil. 

Dacht aan het oude credo: Hoe krijg ik dat toch voor elkaar?

Toen ging er opeens een lichtje branden in mijn crea-brein. Je HEBT ze al. Liggen in je tuin. Dus haal daar een aantal tegels uit en vervang die later. Tweede klein terras (ook zelf aangelegd ooit).(Mijn moeder zou ook wat tegels apart houden omdat zij haar tegels liet vervangen in haar tuin..apart verhaal; komt nog wel een keer). Later = als je een auto ter beschikking hebt. Maar wacht niet tot het zover is. Doooooorpakken.

Las ook dat je het beste cement of zand onder die tegels kan leggen, als goede ondergrond. Ook voor dit zand had ik geen optie om dat te halen. Komt alleen in zakken van 25 kg. Geen auto. Maar dat zakje cement dat kon dan weer wel mee. Of in twee keer. Vooral blijven omdenken. Blijf in de Flow van iets voor elkaar krijgen!

Daarna cement (zak uitgekozen waar je alleen water aan hoeft toe te voegen) volgens recept aanmaken. Tegels daarop leggen en tussen de voegen ook cement. En meten met de waterpas. Meten, meten meten. Aanpassen en weer meten. Tot het waterpas is.

2. 
De ondergrond is waterpas en dus kan ik de standaard neerzetten, die ook weer uit losse delen bestaat en ook die moet waterpas staan. Stimmt.

3.
Ton op standaard plaatsen en meten of dit waterpas is. Yep.

4.
Kijken hoe het gedeelte wat ik tussen de regenpijp moet installeren, ertussen moet worden gedaan. Aha...stuk uit regenpijp zagen en daar dit meegeleverde stuk/tool tussen plaatsen, bijgeleverd pijpje naar regenton voeren, eventueel nog een langer stuk pijp kopen als dit te kort is. Had al eerder PVC lijm gekocht, want ook al eerder uuuuuuuuuuuuuurenlang filmpjes gekeken en daar gaven ze aan dat je hiermee de delen aan elkaar kan lijmen.

5.
Nou; vanaf dit moment liep ik vast. 
De regenpijp is tussen de schutting van mij en de buren gemonteerd en ik heb 3 cm ruimte om te zagen. Schutting kan ik niet losmaken (niet alleen en uberhaupt niet; dan stort de hele schutting in was ik bang). Dit zagen lukt dus alleen een klus-kabouter met een minizaagje.

Ik val even stil hoe ik dit probleem dan weer moet oplossen. Doordat ik heel veel filmpjes over regentonnen heb bekeken, herinnerde ik me er eentje van een systeem waarbij je de regenpijp niet doorzaagt, maar er met een kroonboor (dat is een andere boor dan bij de tandarts!) er een gat inzaagt en dan een systeem gebruikt wat op dat gat wordt geïnstalleerd.

Het instructiefilmpje van dat apparaat ziet er duidelijk uit. Dus ik ga op zoek naar zo'n systeem. Heb dus de twee dure bestelde BH's toch maar weer teruggestuurd (waren wel goed, maar in het kader van deze klus en extra kosten te duur, laat maar hangen!), dus die kosten daarvan kan ik voor mijn 'investering' gebruiken. Dit systeem ligt helaas niet op voorraad bij de bouwmarkt, maar kan ik wel bestellen en dan daar laten afleveren. 
Omdat ik de bonnen altijd bewaar van al mijn aankopen (totdat ik ze in de administratie heb verwerkt of totdat het product in gebruik is genomen), kan ik alle aankopen die ik heb gedaan bij de bouwmarkt en toch niet nodig blijk te hebben inleveren en krijg ik mijn geld weer terug gestort. Iedere keer dus weer heen en weer fietsen naar de bouwmarkt.

6.
Systeem uitgepakt. Alle zaken die ik erbij nodig heb, klaargelegd. Zo blij met mijn Accu schroef/boormachine. Want daar bevestig ik de meegeleverde kroonboor in, kan daarmee, na zorgvuldig weer meten, meten en meten, een gat in de regenpijp maken. Zo; als een heet mes door de boter gaat die boor. Heeft u nog een gat nodig soms?? Ik regel dat wel!




Dan nu het systeem in/aan de regenpijp bevestigen. Je moet dit rubberen ding eerst inzepen zodat het soepel in de pijp glijdt (regentonporno!). Zo soepel als in het filmpje gaat het niet, geduld en extra zeep en goed bedenken hoe het moet gaan werken dus hoe eea in die pijp moet zitten. Het moet wel open zijn naar de pijp toe om de regen door te laten, maar ook als de ton vol is, de regen weer door de regenpijp te laten gaan naar het riool.
Daarna het verbindingsstuk erop schroeven, waaraan je straks de meegeleverde flexibele pijp monteert. Ik ben pas tevreden als het echt klemvast en netjes zit en voel even me net mijn vader die alles met 1 schroef monteerde, want het 'zat toch ook zo?'  

Nee, niet goed, niet fijn. Doorgaan tot het wel goed zit. Je kan dit! Doorgaan! En nog een keer dus. Opnieuw.

7
De regenton heeft 2 voorgeboorde gaten met een afdekklep voor de buis/slang naar de regenpijp aan de bovenkant, maar die zitten niet op de juiste plek, dus boor ik met de kroonboor een gat waar ook weer een rubberen afdekstuk ingaat en waar ik de flexibele pijp op monteer. Ook dit gaat prima. Al vliegen de plastic stukken me om de oren. Maar deze Bob de Bouwer gaat door tot het af is. Krijg er zowaar lol in! 
Zolang het nog niet regent heb ik geen haast! Liever goed doen dan half of slordig werk afleveren. Ben mijn eigen Project manager en heb de deadline staan voor het einde van mijn vakantie.

8. 
Deksel op de ton, kraantje (meegeleverd) had ik ook al gemonteerd. En klaar is het project. Laat de regen nu maar komen! Mijn gieter past prima onder het kraantje. Al wist ik niet of het kraantje nou dicht of juist open staat. Nou ja...merken we wel.




Eindresultaat na 1 nacht (afgelopen dinsdag op woensdagnacht) een bui (denk een flinke bui) Een volle ton a 227 liter!!! Gratis water uit de lucht voor de tuin. En blij dat ik een groot model uitkoos. Nu zou ik nog wel een tonnetje willen haha! Mag ook in Euro's. 
Crypto's desnoods.

Nog tips hoe je met een regenton omgaat als het vriest? Heb al gelezen dat je de ton het beste leeg kan laten overwinteren. Maar lees graag tips uit de praktijk. 



11 opmerkingen:

mrs H. te B. zei

Een bal erin doen wil nog wel eens helpen om de ton minder snel te laten dichtvriezen. En verder laat ik hem alleen leeglopen als het echt hard vriest - deze winter een keer, daarvoor jaren lang niet...

Anoniem zei

Inderdaad een bal erin Heb al meer dan 10 jaar regentonnen met een bal erin en tot nu toe 's winters niet bevroren. Ballen ong. 15 cm middellijn. Zorgen dat waterpeil niet te hoog komt en eventueel ijs kan uitzetten. Francine

Anoniem zei

Wij maken hem leeg als er 10 graden vorst wordt voorspeld. Verdere vorst doen we af met een bal van 15 cm. En een oude wollen deken uit de kringloop om de ton.
Leegmaken.. slang op de kraan naar een goot, kraan open. tegelijk leggen we een 2e slang aan, deksel er af ene uiteinde op de bodem en dan aan het andere uiteinde van de slang zuigen zodat het water op gang komt, dat uiteinde ook in de goot.
Bovenin de daakgoot hebben we een filter zodat er geen blad en geen pindadoppen naar beneden komen. Je kunt prima meer tonnen naast deze zetten. Gat in de 1e ton net onder het terugstromen niveau en dat in een 2e ton laten lopen. 3e, 4e, 5e

Wij zijn bezig om 5000 liter aan grote (1000 liter) vaten te plaatsen. (Tuin, vijver, auto afspoelen zonder sop, ramen lappen, wc beneden doorspoelen)

Alice K. zei

Wauw dit vind ik dus ontzettend knap! Ik deins voor zo'n klus terug!

Heb dit voorjaar wel een stukje extra tuin gemaakt door een aantal tegels te lichten in onze achtertuin (nou best wel veel tegels) en dat vond ik al een heel gedoe... Wat is zo'n regenton trouwens snel vol...

Nou ik denk dat je nu wel fijn kunt genieten van het resultaat van al je denk- en regelwerk en het klussen zelf...

👍👍👍

Groetjes, Alice K.

Petra1945 zei

Ik woon in een flat, dus hier speelt het niet. Maar knap is het... en heel verstandig dat je dat akkefietje bewaarde tot je vakantie. Minder druk op de ketel.

liesjedeventer zei

Jeetje, wat een doorzettingsvermogen. Petje af voor jou! En wat fijn dat het uiteindelijk allemaal gelukt is.

Anoniem zei

Respect!!!!!

Anoniem zei

Weer anoniem. Ik was het, Bettie

Anoniem zei

Topper !

Roelie zei

We hebben inmiddels 2 tonnen. Maar die eerste....wat een gepruts. Ook YouTube gekeken en uiteindelijk lukte het wel. Voor échte vorst laten we het leeglopen. Je kunt een koppelstuk gebruiken van G.ardena. Hoef je niet met emmers te sjouwen. Goeie tip van die bal!

Iris Papilio zei

Tjonge jonge wat een geduld en doorzettingsvermogen. En heel knap dat het naar je zin gelukt is. Mijn buurvrouw in Zeist had er ook een, die liet ze in de winter droog staan. Als je het water niet gebruikt wordt het er niet beter op, want stilstaand water hè...bacteriën en zo.
Je zult er ongetwijfeld veel plezier van hebben.

OT: Jouw tip over water opvangen gedeeltelijk overgenomen. Het opgevangen water uit de droger. Gooide ik altijd weg. En een emmer in de douche om het anders weglopende water in op te vangen. Niet alles, maar toch altijd een emmer vol na een keer douchen. Het toilet in de badkamer spoel ik daarmee door. 2 x per dag spoel ik het toilet wel gewoon door. Ik ben de enige die die wc gebruik.
En alle alle beetjes helpen! 🦋