maandag 26 september 2022

Kastanjes

Mocht u zondagochtend, tussen de buien door,  een vrouw onder een kastanjeboom, afgevallen kastanjes zien verzamelen, dan was ik dat, voor mijn kleindochter. Opletten dat ik niet in de hondendrollen graaide, snel voordat mijn dochter me zou ophalen met kleindochters aan boord, die herfstvruchten verzameld.

Oudste kleindochter moet voor een project van school o.a. kastanjes 
verzamelen en mooie blaadjes en haar moeder nam haar mee naar haar werk om daar een letter te fotograferen die ook met de Herfst te maken heeft. Leuke dingen voor een kind (en oma dus..). Haar zusje wilde ook wel een kastanje, maar die wil alles wat haar grote zus doet ook doen. 

En onderweg geeft ze alles door wat ze ziet (goed voor de taalontwikkeling) Bomen, nog meer bomen. Hoe leuk! 

Gisteren fietste ik langs een boom met tamme kastanjes, maar die zitten nog goed vast aan de takken. Die zien er anders uit dan de kastanjes in een bolster die ik nu raapte.


Afbeelding van Frauke Riether via Pixabay Wat weet ik eigenlijk weinig van de bomen in mijn omgeving. En wat zijn ze belangrijk voor het welbehagen. Paar jaar terug verwijderde de gemeente alle kastanjebomen hier aan de overkant. Kaal en naargeestig leek het uitzicht nu opeens. Alleen maar door mensen gemaakte zaken. De boompjes die ervoor teruggezet zijn moeten nog flink groeien wil het wat worden. Maar ze staan er tenminste wel. Geen kastanjes meer, die geven denk ik teveel 'rommel'. 

Was even een leuke onderbreking. Plus een bericht van mijn zoon en leuke verrassing. Al die aandacht deed me wat. En me bewust zijn van mijn plek in de schakel van mijn familie. En nee, ik voel me wel eens de zwakste schakel, maar weet dondersgoed dat ik dat niet ben. 

Ben niet 'zomaar' iemand, maar ook moeder en oma. Na mijn leven, gaat het leven, de schakels, gewoon door (hoop ik) en dus ben ik verplicht goed op te letten hoe ik met de natuur omga. Niet dat het mijn tijd wel zou duren, maar hoop dat de kleinkinderen van mijn kleinkinderen ook nog een prettige leefomgeving treffen. Niet dat ik alles op en kapot heb gemaakt. 

Trots op mijn regenton. Op nog kunnen vinden van kastanjes. Gewoon om de hoek. En door wat kaarsen aan te doen de illusie van warmte creëren dus nog steeds geen verwarming aan hoeven doen.
Kijken naar wat er wel is en wat er wel goed gaat en voelt. 

Tot zover Dr. Fop. I. Brouwer!

5 opmerkingen:

Bertiebo zei

Nou, Fop. I.: zo is het precies. We deden dezelfde dingen trouwens

Lot zei

Lees je dan ook de uitspraak van Fop aan je kleinkinderen: al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit.
Ik ben dus oud genoeg om dat nog op de radio gehoord te hebben in het programma "Weer of geen weer" van Bert Gardhof

Zo even lesje op maandagmorgen

izerina zei

Kun je die tamme kastanjes ook rapen,of zijn ze snel weg?

Anoniem zei

Fijn dat je een leuke dag had. Daar was je wel aan toe na alle toestanden rond werk en reizen.
Lees je blog graag. Je schrijft erg leuk en beeldend. Mis wel regelmatig de broodnodige ontspanning.
Marina

nicole orriens zei

Wat een leuke herfstactiviteit, kastanjes verzamelen! Dat past perfect bij dit jaargetijde. En gezellig voor je kleindochters dat jij dat met hen ging doen.